Skip to content

2012-04-01

1

7 ok, amiért a külföldiek Debrecent választják

Készítő: Laci

Az elmúlt években egyre gyakoribbá vált kis városunkban az, hogy afroamerikaikkal, kínaiakkal, arabokkal és egyéb nációkkal találkozunk az utcán járva, de főleg az egyetemet meglátogatva. De miért jönnek ők ide?

Nekem folyton ez volt a kérdésem mikor egyetemre jártam, és utána mikor elkezdtem dolgozni és napi kapcsolatba kerültem a debreceni külföldi egyetemistákkal.

Folyton megkérdeztem őket, hogy miért éppen Debrecen. Nos, a leggyakoribb válaszok a következőek voltak:

  1. Olcsó. Hát igen, nekik az, főleg az egyetemi oktatás. Elsősorban orvosira jönnek tanulni ezek az egyetemisták, akik itt akár töredékéért szerezhetik meg a diplomát, mint mondjuk Izlandon vagy Svédországban.
  2. Jó az oktatás. Érthető, hogy ezt csak az egyetemisták mondták, de ők elég gyakran. Angolul oktatják őket olyan jól felszerelt épületekben, mint az egyetem főépülete mögött nemrégiben átadott Élettudományi Központ vagy a folyamatosan megújuló Klinikák.
  3. Biztonságos. Egy amerikai srác egyszer meg volt rökönyödve azon, hogy itt még este is nyugodtan használhatja a tömegközlekedést, vagy sétálhat az utcán, anélkül, hogy félnie kell, hogy kirabolják, megkéselik vagy lelövik.
  4. Rendezett. És itt gondoljunk a közlekedésre, parkokra, a tiszta főtérre, stb. Egy nigériai lány például annak örült a legjobban, hogy időben jártak a buszok, és így el tudott jutni bárhová. Elmondta, hogy ahonnan Ő jött, Lagosból, ott a helyi buszok jobb esetben órákat késtek, rosszabb esetben pedig nem is jártak.
  5. Jókat hallottak róla. Szerintem ez a magyar vendégszeretetnek, vagy épp a cívisváros toleranciájának köszönhető. Nem utáljuk ki őket a szórakozóhelyekről, nem zargatjuk őket, segítőkészek vagyunk, jó oktatást kapnak, szóval egy rossz szavuk sem lehet 😀
  6. Ide volt lehetőség. Ezt gyakran hallottam az Erasmus-os diákoktól. Furán néztem a „ha nincs ló, akkor jó a szamár is” felfogásra, de ha belegondolunk érthető. Külföldre akartak menni, világot látni, és azt nálunk kezdték. Mondjuk engem nem zavart, hogy itt költik el a pénzüket 😀
  7. Csak úgy. Hát, nem lehet mindent megindokolni. Úgy érezte ide kell jönnie, vagy épp nem tudja megmagyarázni, kíváncsi volt, stb.. Sokszor van ilyen, amikor csak sodor minket az ár, és kikötünk valahol. Sokan itt, Debrecenben horgonyoztak le egy darabig.

A Te külföldi ismerőseid miért éppen Debrecenbe jöttek?

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: