Skip to content

2012-04-01

A facebook üzleti szemmel

Készítő: Rab Máté

Nem véletlenül kapta ez a rovat a Business nevet, hisz itt minden témakört üzleti szemmel fogunk bemutatni. Most a legnépszerűbb hazai közösségi oldalt mutatjuk be, pontosabban, hogy milyen lehetőségek rejlenek benne, és hogy mennyire kihagyhatatlan bármely területen érdekelt vállalkozás számára.

Háttér: A debrecenbar.com indulása előtt készítettünk egy felmérést köztetek, a debreceni fiatal értelmiségiek között, és (bár nem reprezentatív a minta) a válaszadók 95 százaléka fent van a facebookon, sőt, ami vállalkozói szemmel még kecsegtetőbb, napi szinten be is jelentkeztek. Egy másik kérdésre adott válasszal kombinálva, miszerint 90 százalékotok ha teheti minden nap netezik 2 órát legalább, azt mondhatjuk, hogy titeket (minket) könnyebb elérni facebookon keresztül, mint tévén vagy újságon keresztül. Ezért kell erre a csatornára üzleti szemmel is tekinteni, nem hiába fejleszti folyamatosan a facebook az üzleti moduljait is. Az idővonalra (timeline) átállás után ezek a marketingeszközök elérhetőek a cégek számára:

 (1) Reach Generator (szabad fordításban elérési generátor)

Az eddigi online közösségelérés a PPC, azaz pay-per-click rendszer volt, tehát a hirdető minden egyes kattintásért fizetett itt a facebook oldalán elhelyezett reklámokért. A másik régi módszer az a pay-per-thousand-impression, azaz kb 1000 megjelenésenként fizettek a hirdetők. Az új rendszer fix díjat kér, cserébe a hirdető rajongói bázisának legalább 75%-ához garantáltan eljuttatja egy hónap alatt, sőt, minden egyes hirdetési helyen a hirdetőt fogod látni. Megjelenik a hirdetési oldalsávban, az üzenőfaladon, és a kijelentkezési oldalon is. Eddig ez az elérés átlagosan 16%-os volt, ezt emelik most meg fix díjért.

A díj viszont eszméletlen magas lesz, csakis a legnagyobb márkáknak lesz megengedhető ez a hirdetés. De mutatja a facebook jó marketingstratégiáját, hogy az ún. „bálnákra” is ráhajt ezzel a módszerrel, hisz a kb. millió dolláros árat csak a Coca-Cola, Walmart, Vodafone és hasonló cégek tudják csak kifizetni. A rendszert pontosan miattuk finomítják a majdnem tökéletes szintig: mindenkit el akarnak érni, de senkit nem akarnak leterhelni különböző módon. Tehát pont annyira fog a szemedbe tűnni, amennyire beleég, de nem zavaróbb, mint a ma elérhető reklámok. A tévéreklámoknál szerintem hatékonyabb lesz.

(2) Timeline a márkák oldalainak

Szerintem legtöbben már találkoztatok a cégek timeline oldalaival. Mióta elérhető számukra ez a lehetőség, előszeretettel feltöltik a teljes történelműket (nézzétek meg például itt a Coca-Cola teljes sztoriját). A felhasználók számára pozitív változás, hogy eltűnnek a „lájkolj minket ha meg akarod nézni ezeket a most született szupercuki kiscicákat” oldalak és normális tartalom érkezik helyettük.

 (3) Új reklámozási felületek

A reklámok mostantól új felületen is feltűnhetnek, mint például az eddig békén hagyott okostelefonokon, és a kilépési oldal teljes felületén, valamint ahogy eddig is az üzenőfalon és a reklámok számára fenntartott jobboldali sávban.

(4) Valós idejű eredménymérés

A marketinget nem elég kitalálni és lebonyolítani, ha nem tudod mérni az eredményességet, akkor semmit sem ért. Tehát szórólapozhatsz te akár minden nap minden utcán, ha nem tudod, hogy melyik vásárlód jött be a szórólap hatására, akkor lehet felesleges pénzkidobás. Ezt természetesen tudják a közösségi oldalak és blogok is, be van építve a hatékonyságmérés az adminisztrációs felületbe. De a facebook ebben is újít: 5-10 perc késéssel értesülhetsz az összes reklámtevékenységed hatékonyságáról, ezáltal rögvest változtathatsz. Egy szemléletes példa: ha kirak egy cég egy üzenetet a követői falára és azt látja, hogy az első fél órában a megszokottnál jelentősen nagyobb arányban nézik meg, kommentálják, like-olják, akkor beállíthatja ezt az üzenetét, hogy megjelenjen mobilokon, jobb oldali sávban, kilépőoldalon – természetesen extra díjért. De ott is mérheted a hatékonyságot és akár lépésenként terjeszted.

Várható hatások: A facebook célja ezekkel az újításokkal nem az, hogy elárassza a felhasználókat reklámokkal, hanem hogy a hirdetéseket tartalommá formálja. Ez lehet a hirdetések jövője, mert a mai hagyományos reklámokra inaktív fiatal generációt (minket) már csak az interaktív, élmény alapú reklámokkal lehet megfogni. Ezt tapasztalhatjátok minden nap, amikor ismerőseitek megosztanak vicces reklámot, ez a trend mutatkozik meg a kreatív reklámokat bemutató oldalak rajongószámának növekedésében és ezt fogjátok látni az oldalunkon is, mert szerintünk is a reklámozás – és az egész online kommunikáció! – jövője: a tartalomszolgáltatás és élményközvetítés.

Ezektől a fejlődésektől joggal várhatjuk, hogy az online reklámokból az önfényezés kirostálódik, és elmozdul a cégek kommunikációja is a fogyasztó-központú tartalomszolgáltatás irányába, és csak azokat a hirdetéseket látod szétnézve a facebook oldaladon, amelyek szórakoztatnak vagy hasznos információt nyújtanak számodra.

Kérdés: mit szólsz ezekhez a fejlesztésekhez, használni vagy utálni fogod? Oszd meg velünk véleményed vállalkozóként és fogyasztóként egyaránt!

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: