Skip to content

2012-04-01

3

Miért kell Debrecenbe repülőtér?

Készítő: Laci

A repterekkel és a repüléssel kapcsolatban sok pozitív és negatív dolgot fel lehet hozni, de az bizonyított tény, hogy ha jól működik, akkor komoly kihatással lehet a regionális gazdaságra, és az emberek életére.

Mikor egy évig Dániában tanultam párszor megtettem a közel 1400 kilométeres távolságot. Mikor kiutaztam vonattal mentem, mert féltem a repüléstől. Ekkor a menetidőm 36 óra volt, mely így nézett ki: Debrecen-Budapest, átszállással Nürnbergben, várakozás 7 óra, tovább Aalborgba. Hát nem volt kellemes, úgyhogy legközelebb repülővel jöttem Budapestig, ami 4 órába telt, és azért is volt kellemesebb, mert Aalborg, bár egy kis város volt, saját reptérrel rendelkezett, és naponta indultak járatok Koppenhágába. Innen Budapestre közvetlen járat érkezett. Azonban Ferihegyről újabb 2 és fél órás utazás várt rám. Jómagam, a saját bőrömön tapasztaltam, hogy repülni gyorsabb, kényelmesebb, kulturáltabb.

Ezért is örülök többek között, hogy végre normális reptere lesz Debrecennek. És még miért is?

 • Nem csak mi utazhatunk könnyebben, de ide is könnyebben utazhatnak. Jelenleg is több ezer külföldi tanul Debrecenben, akik ugyanúgy utálják a MÁV-ot mint mi.
 • A személyforgalom mellett a kereskedelmi forgalom is beindul, melyhez kapcsolódik az a hír is, miszerint több százmillió forintos beruházással cargo- és logisztikai bázis épül a reptér mellett. (Ez azért is fontos, mert kimutatások igazolják, hogy egy reptér csak személyszállításból nem lehet nyereséges.)
 • Végre szűnik kicsit (ha nem is nagyon) a Budapest központúság. íolyan vízfejü ez az ország…
 • Új munkahelyek teremtődnek. Mindenki ezzel jön, de tényleg. Gondoljunk csak bele, egy reptérnek kiszolgáló személyzet kell, utas tájékoztatók (akik nem árt, ha több nyelven beszélnek), stb. De közvetve a reptér vonzóvá teszi a várost a nagyobb beruházások előtt is.

 Szerintetek miért jön jól Debrecennek a reptér?

Reklámok
3 hozzászólás Post a comment
 1. AYGOOO
  ápr 2 2012

  a sok pro mellett elvész a kontra: malév hiányában az utazásból származó teljes bevételt így már a külföldi multik teszik zsebre, a mávnál a kieső forgalom miatt emelkedő jegyárakat pedig a helyben utazókkal és az adózókkal fizettetik meg. ez tuti! az már nem, hogy a reptéri cargo-ból befolyó bevétel hány százaléka landol a város kasszájában. de cserébe kényelmesebben utazhatunk…
  félreértés ne essék, én is fejlődés párti vagyok, csak a becsületes városvezetésben nem bízom…

  Válasz
  • bandrew
   ápr 2 2012

   Persze, minden örömben van egy kis üröm, de az tagadhatatlan, hogy hatalmas infrastruktúrális ugrást jelent egy jól kiépített repülőtér.Ez biztosítja majd Debrecen jó gazdasági pozícióját a jövőben is.

   Válasz
   • Laci
    ápr 2 2012

    Véleményem szerint a Malév megléte vagy nem megléte és egy repülőtér megléte és nem megléte között nincs sok kapcsolat. Egy jól működő reptér megléte,bizonyított tény, hogy sokat lendít egy város fejlődésén. (Tőlünk nem messze például Temesváron a repülőtér nyereségesen működik) Az, hogy nem a Malév fogja hozni az utasokat és az árukat, nos az tényleg szomorú tény, és a magyar gazdaságot is érzékenyen érinti, de ez van, ha rosszul irányítanak egy vállalatot. A piaci igényeket lesznek mások, akik kiaknázzák.
    Az érdeklődők figyelmébe ajánlom az alábbi cikket a magyarországi repülőterekről: http://www.kerozingozos.hu/2008/06/05/regionalis-repuloterek-magyarorszagon/
    Ebből is kitűnik, hogy Debrecen nem áll olyan rosszul, és kellő odafigyeléssel könnyen lehet a városból a reptér segítségével is egy sikeres, fejlett, regionális központ.

    Válasz

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: