Skip to content

2012-04-02

Tehetségeket kutatnak?

Készítő: Norrka

A félreértések elkerülése érdekében előre leszögezném: szeretem a tehetségkutatókat. Szeretek drukkolni, kritizálni. Nézzen mindeni magába, és az vesse rám az első követ, akinek nincs kedvenc futball csapata, vagy akár teniszezője, forma 1-es pilótája, rögbi csapata, tollaslabdázója, cselgáncsozója, tájékozódási futója, monster truck versenyzője, akinek verseny esetén drukkolni szokott. Ez is hasonló eset. Tisztában vagyok azzal, hogy mostanában megannyi kritika éri a tehetségkutatókat, puszta létezésük miatt, de az évek óta szeméttel teli kereskedelmi tévék “szórakoztató” műsorai közül ezeket tartom egyedül nézhetőnek. Sokszor gyanúsítják hasonló értéktelenséggel, mint amilyenek a valóságshow-k, de kérem szépen, itt közemberek azért állnak ki a színpadra, hogy énekelni próbáljanak, befussanak (ergó megalapozzák a jövőjüket ilyen téren), nem azért hogy taktikának nevezett mocskolódással, esetleg meztelenkedéssel próbálják megnyerni a huszonakárhány milliót, miközben az otthon ülő, magukat épeszű lényeknek nevezett egyének nap mint nap szavaznak is arra, hogy “vajon ma este ki takarítsa fel az iszapbirkózás maradványait”.

A tehetségkutatók létjogosultságának bizonygatása után most mégis elemezni fogok, méghozzá a legújabb Megasztár szériát a műsor szórakoztatási faktorának szempontjából is.

Felhozatal:
Már a selejtezőkből kitűnt, hogy Amy Winehouse reinkarnációját idén sem fogjuk megtalálni Magyarországon. Nem csak a jó énekesek voltak kevés számban, de a széria fénykorában egész adásokat megtöltő vonyító, önjelölt bikicsunáj-bohócokból is hiány van mostanában. A döntőbe bekerülő 11 versenyző közül nem kevés van, akiket a korábbi szériákban már a tv székház portása elkergetett volna fals hangjuk miatt! Feltűnő még a versenyzők átlagkora is. Pontosan 1 fő van, aki jelenleg 30 éves, a többség még a 20-at sem töltötte be. Úgy tűnik, a TV2 levonta a konzekvenciát az előző műsorokból, és teljes erőbedobással arra hajt, hogy a lehető legtöbb későbbi bevételt generáló játékosokat futtassa. Emlékezzünk csak a 40 évet meghaladó Szíj Melindára! Nem igazán járt a TV2-s busszal turnézni a verseny után, hiába harmadikként zárta a szériáját, így nem is lett saját Susan Boyle-unk. Ezek a tinik viszont a legmegvehetőbb korosztályt célozzák meg most, és fogják majd a műsor lezárása után is. Minőségi szórakoztatás: mínusz egy pont!

"Thank you madam - and if you want me back on this corner next week, just text 'sid' to 86813..."

Műsorkészítők profizmusa:
Bakik, rosszul időzített bejátszások, giccses design, félprofi táncosok, halk énekhang a háttérzenével szemben, a műsorvezetők klisé-versenye, stb., amik jellemezték már az első adást. Legyen szíves valaki Tilla kezébe adni a Magyar Szinonima szótárt, hátha legközelebb a “nagggyon jóó voltál” helyett valami mással is elő tud rukkolni. A kiválasztott zsűriről meg csak annyit, hogy Falusi Mariann ne lássa el divattippekkel a versenyzőket, Bochkor Gábort vicceskedőnek szánták, akkor hát legyen vicces, egy musical színész ne beszéljen a sallangokról, Mester Tamásnak meg csak drukkolok, hogy a műsor végére összejöjjön Bereczkivel :).

Felmerült még bennem, hogy sokan miért tartják igényesebbnek a konkurens csatornán futó X-faktort. Egyszerű a válasz: mert az. Ideje már észrevenni, hogy a kereskedelmi tévék által gyártott, akár más országbeli műsorok mintájára készült, de a licence-ét meg nem vásárolt saját műsorok soha nem voltak olyan sikeresek, mint azok, melyeknek a hivatalos licence-ét megvették és az alapján készültek (és ez nem csak a tehetségkutatókra vonatkozik). Utóbbiaknál szembetűnő a profizmus, míg a TV2 a hatodik szériára sem tudta megközelíteni a licence-el rendelkező, még nem sok futamot megélt, de mindenképpen színvonalasabb konkurens műsort.

Időközben megvizsgáltam más szempontokból is a cikk elején említett pro-érveimet, és arra jutottam, hogy nagyon sok dolog van még a backstage-ben, hogy szakzsargonnal éljek. Meddig jó ez? Milyenek azok az előadók, akiket mesterségesen kitermelnek? Valóban tehetségesek-e ezek?
A kezdetekben, amikor még a bukdácsolásokat látjuk, szerethetőek. Később, amikor már tagadhatatlanul látszik a versenyzőkön a “szakértői beavatkozás”, picit eltorzul a kép. Aki az első benyomásával volt lenyűgöző, azt képernyő képessé teszik, olyanná, akiből maximálisan lehet majd profitálni, hogy mennyit, az annak függvénye, hogy milyen messzire sikerül eljutnia a műsorban. Értem ezalatt azt, hogy megsztájlingolják, és olyan dalokat adnak a szájába, ami közkedvelt, hogy ezzel is elnyerjék a magyar közízlés áldozatainak támogatását.
Lehet-e valakire azt mondani, hogy tehetséges, aki csak az énektudásával tűnik ki? Miért ne. De mi van azokkal, akik esetleg hangszeren is tudnak játszani, vagy akik zenét és szöveget is írnak? Aki ebből a műsorból nyertesként kerül ki, azt előkészített lemezszerződés várja, ami persze azzal jár, hogy előre megírt dalokat, szövegeket kap, kész csapatot állítanak mögé. Nem is biztos, hogy olyan hatalmas tehetség kell ahhoz, hogy valaki ilyen hátszéllel befusson. Még talán az sem követelmény hogy teljesen tisztán énekeljen, csak jókor legyen jó helyen, és a versenytársai kevésbé legyenek szépek vagy szerethetőek.

No, I don't think you have the 'X' factor at all!

Ezzel persze nem az első állításaimat szeretném megcáfolni. Továbbra sem tartom véteknek, ha valaki péntek/szombat esténként más tévécsatornák csábító ajánlatai helyett ezt a programot választja. Ugyanakkor azt is elismerem, hogy nem tudnék egy innen kikerült előadó rajongójává válni. Szeretek nekik drukkolni, de többre értékelem azokat, akik saját erőből jutottak el idáig, valamint saját stílust alakítottak ki, nem pedig a tehetséges marketingszakemberek szerencsés áldozatai.

Tehetségkutatók voltak, vannak, és valamilyen formában lesznek is még jó darabig. Ha valaki a tévénézés mellett dönt, a tömegbutító “fegyverek” helyett inkább ezt ajánlom. Kevesebb kárt okoz. 🙂

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: