Skip to content

2012-04-03

Rajtad múlik!

Készítő: Kovács Miklós

Gondoltátok volna, hogy játékosan is meg lehet tanulni az Európai Unió döntéshozatalát? Elhiszem, hogy mindenki száraznak tartotta, hogy meg kellett tanulni azt a sok intézményt, bizottságtól tanácson át a bíróságokig, és még azt is, hogy ezek között milyen kapcsolat van. Baromira átláthatatlan, ha az ember nem tapasztalja meg testközelből…

Erre a megoldást én egy „dipolmata-szimulátorban” látom, amelyen immár második alkalommal vehettem részt, és szinte semmibe sem került. Új, értelmes emberekkel ismerkedtem meg, valamint tapasztalatokkal gyarapodtam.

A Rajtad múlik! elnevezésű Európai Uniós döntéshozatali szimulációról van itt szó, biztos láttátok kiszórólapozva az egyetemen.

Volt egy kéthetes felkészülési időszak, amikor a szervezők kérdéseket tettek fel a csapatoknak az Európai Unióval kapcsolatban, erre csapatokban kellett válaszolni, így ez egyben a felkészülést is segítette. Tagállamonként voltunk beosztva csoportokba, a csoportjelenségek mindegyikét meg lehetett vizsgálni belső szemlélőként (potyautas jelenség, vezetők, ki az akire hárul az érdemi munka).

A 2014-2020-as költségvetés megtárgyalása volt a cél, az, hogy megegyezzenek a nettó befizető és nettó haszonélvező tagállamok. A szervezők minden egyes országnak kiadták az egyes költségvetési tételekhez tartozó prioritásokat, így lehetett szimulálni a valós életet. Franciaországnak a közös agrárpolitika, a fejlett országoknak a kutatás és fejlesztés, az újonnan csatlakozottaknak például a kohéziós politika számított nagyobb súllyal a tárgyalások során.

Profi sajtósok kísérték végig a játékosokat a négy nap során, interjút lehetett adni, a kirívó felszólalások után lecsaptak ránk, mint éhes kollégista a csütörtöki szelet kenyérre. A játék honlapján minden interjút meg lehet találni, így betekintést nyerhettek a szimulációba, ezt mindenképp ajánlom, mivel az év biztos, hogy máskor is megrendezésre fog kerülni a verseny.

A parlamenti napokat én személy szerint nagyon élveztem, mivel egy szélsőjobbos, független képviselőt kellett alakítanom, akinek nem volt érdeke, hogy bármit is elfogadjanak a parlamentben, én és még két társam akasztottuk meg a tárgyalásokat, két éjszaka nem alvás után a többiek kicsit feszültnek tűntek, és nem értették, miért kötjük az ebet a karóhoz. Az Anselmo Crew: Parlament című száma mutatja, hogy milyen hangulat volt ott 🙂

Ezért is hangoztatják, hogy érdemes aktívnak lenni, mert sokat lehet egy ilyen szimulációból tanulni, emberi kapcsolatokat tudtok építeni, bele tudjátok magatokat képzelni a valós helyzetekbe, és végre megértitek azt, hogy az Európai Unió hogyan is működik.

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: