Skip to content

2012-04-08

Növekvő vállalkozókedv világszerte, és Debrecenben!

Készítő: Laci

Nemzetközi kutatások bizonyították azt, hogy a vállalkozások száma a világgazdasági válság ellenére is növekszik. Erről a Global Entrepreneurship Monitor készített egy vizsgálatot 54 országban, mely eredményei is alátámasztották ezt az állítást.
Az általuk vizsgált országokban a vállalkozások száma eléri a közel 400 milliót. Ebből 165 millió a fiatal vállalkozók száma (18 és 35 év közöttiek). Természetesen az IT vezeti azon iparágak listáját, ahol a legtöbben alapítottak új céget, de a vizsgálatok azt mutatják, hogy nincs olyan szektor, ahol ne indítottak volna új cégeket a vállalkozók. Az elsősorban teljesítmény-orientált országokban 25%-os volt a növekedés, míg az innováció vezérelt gazdaságokban az új vállalkozások számának növekedése a 22%-ot érte el, mely vállalkozások 36%-a startup.

Egyes elméletek szerint a válságok a világgazdaság egészére nézve pozitív hatással vannak, mivel a cégek között is lezajlódik egy természetes szelekció. Több olyan világméretű cég is van, melyeket válságok alatt alapítottak, mint például a General Motors vagy Disney. De a Facebook is a válság kellős közepén ért el komoly sikereket.

Arról, hogy épp hol érdemes vállalkozást alapítani, a 2012-es Global Entrepreneurship and Development Index ad felvilágosítást. A kutatás szerint – nem meglepő módon – az Amerikai Egyesült Államok jelenleg a legalkalmasabb hely arra, hogy valaki elindítsa a saját vállalkozását. Az első tíz ország rangsora a következő: 1. USA 2. Svédország 3. Ausztrália 4. Izland 5. Dánia 6. Kanada 7. Svájc 8. Belgium 9. Norvégia 10. Hollandia és Tajvan. A válság persze rányomja a bélyegét az itt alapított vállalkozásokra is, és szenvednek is miatta, ami kihathat a vállalkozó kedvre is. Azonban van pár ország, ahol az átlagnál mégis nagyobb a hajlandóság a vállalkozások alapítására. Ezek az Egyesült Arab Emírségek, Uruguay és (most figyeljetek!!) Magyarország!

Magyarországon is született arról kimutatás, a feketelista.hu által, hogy 2011-ben több vállalkozást alapítottak, mint a 2010-es évben. És ez a tendencia igaz Debrecenre is! Tavaly közel 10%-kal több cég került bejegyzésre, 1300 darab.

Ez nekem tetszik! Mármint, hogy egyre több vállalkozás alakul a világban, és ebből mi is kivesszük a részünket, ráadásul még figyelemreméltó vállalkozó kedvvel és bátorsággal is. Mert mint tudjuk, a tett halála a beszéd!

Kérdés: Te gondolkodtál már komolyabban egy új vállalkozás indításában?

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: