Skip to content

2012-04-09

EU kohéziós politikai változások

Készítő: Rab Máté

2013-tól egy új fókusz fog érvényesülni az Európai Uniós Kohéziós Alapok támogatásának elosztásánál. Ezt és ennek debreceni hatásait elemezzük most.

Mindenki számára ismertnek kell lennie az Europe 2020 stratégiának, ami az Európai Unió fejlesztési stratégiája 2020-ig. Ez 5 területen határoz meg célokat (foglalkoztatás, innováció, oktatás, társadalmi befogadás és klíma/energetika), melyeket minden tagállam lebontott saját céljaira.

Ezzel kapcsolatosan új keretbe foglalják a Kohéziós Alapok támogatását is. 2 fő eleme lesz a támogatásnak: a koncentráció, azaz összpontosítás, valamint a teljesítmény.

Nagyjából ez azt jelenti, hogy az EU tematikusan fogja koncentrálni a támogatásokat (eddig is így csinálta, de most még jobban összpontosítanak), viszont a fókuszterületeken belül nagyobb lesz a rugalmasság. A teljesítményt pedig egy erősebb ellenőrzési rendszerrel, valamint a költségvetés feltételekhez való kötésével szeretnénk növelni. Várható egy kivitelezés közbeni támogatási pont (mérföldkő), aminek függvényében adja a megkapott teljes költségvetés egy bizonyos százalékát, valamint a végén egy utókövetés utáni tétel, várhatóan 5 százalék, amit a gondosan kezelt projektek kapnak kvázi jutalomként.

Ezen túl egyszerűsíteni is fognak. (Tudni kell, hogy könnyebb egy nemzetközi, EU-s pályázatot menedzselni, mint egy hazai elosztású EU-s pályázatot, de ez csak a felügyelő szerv szigorúsága miatt van – meg persze jól kell beszélni angolul. :)) A legnagyobb változás az az öt Kohéziós Alap lesz: Európai Regionális Fejlesztési Alap, Kohéziós Alap, Európai Szociális Alap, Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap, valamint az Európai Tengerészeti és Halászati Alap.

5 százalékát a teljes alapnak az urbanizálódó régiók élhetőbbé fejlesztésére fordítják (ebből lehet nekünk 2-es villamosunk, Budapestnek parkjai, stb.). Erősíteni szeretnék a tagállamok együttműködését a projektek előkészítési szakaszában. Nagyobb kooperációt kérnek majd egyes nemzetek közötti programok előkészítésében, ehhez viszont kiadnak egy kézikönyvet és felállítanak rá egy rendszert. Ez biztosan segíti majd az „újonnan” csatlakozott országokat (minket), ahol még nincs többéves gyakorlat.

A költségvetést említik az utolsó pontban. A 2014-2020 közötti javaslatban 376 millió euró van elkülönítve erre a célra, ami az EU költségvetésének az egyharmada. Ez a korábbi évekhez képest kicsit csökkent is, amit úgy kommunikálnak, hogy a válságban nem kérnek a tagállamoktól nagyobb hozzájárulást. Ügyes… 🙂 Viszont ebből a szinte ugyanakkora tételből szeretnének jobban koncentráltabban nagyobb eredményeket elérni.

Hatások Debrecenre: az EU-s pályázatoknak már eddig is hatalmas fejlesztési hatásai voltak a város életére, többek között ilyen forrásból fejlesztették fel a Klinikák teljes területét, épültek új oktatási központok az egyetemen (MAG-ház, IVD Központ, ÉTK, stb.).

Ebből épül a 2-es villamosunk (bár a sebességről külön bejegyzést lehetne írni), és egy EU-s pályázat segíti a majdani Tudományos Élménypark megépítését, valamint egy fejlett biotechnológiai inkubátorház építését is. Az infrastrukturális látványosságokon túl a projektek kivitelezésének idejére munkahelyet is teremt. Valamint ezeknek a beruházásoknak közvetlenül sok hasznuk van: a projektekben résztvevők nagyrészt nemzetközi kapcsolataikat is erősítik, angol nyelvtudásuk fejlődik, a modern környezet segít befektetőket vonzani (lásd például a PopZ popcorngyártó cég tulajdonosa azért költözött ide, mert tetszett neki a város általános fejlettsége), valamint a mi életkörülményeinket is európai szintre emelik. Végtére is, nem ezért csatlakoztunk az EU-hoz? 🙂

Kérdés: Te személy szerint mit vártál az EU csatlakozástól és mit vársz tőle a jövőben?

Forrás: Johannes Hahn, Commissioner for Regional Policy, Open Days Opening Ceremony, Brüsszel, 2011

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: