Skip to content

2012-04-09

4

Zenei igényességet mindenkinek!

Készítő: Norrka

Alapvető igazság, hogy nincs rossz, vagy jó zene, viszont van igényes és igénytelen. Nincs rossz vagy jó stílus, van viszont stílusosság és ízléstelenség. Sajnos az a meggyőződésem, hogy Magyarországon rossz az általános zenei közízlés. Azt próbálom most boncolgatni, hogy miért gondolom így, és egyáltalán miért érdekeljen ez bárkit is.

Az emberek többsége beül az autóba, bekapcsolja az első elérhető, vagy épp a legnépszerűbb rádiót, és mindegy mi szól, azt hallgatja. Anyuka bekapcsolja főzés közben a rádiót, oda sem figyel, mit hallgat, csak legyen valamilyen alapzaj. Ha megkérdezel néhány embert, milyen stílusú zenét szeret hallgatni, mit mondanak? “Mindenfélét”, “olyan bulizósat” vagy netalántán “mulatósat”. Hányszor lehet hallani, ahogy dalt kérnek a kívánságműsorokban: “Kérnék valami jó, pörgős számot, és küldeném mindenkinek, aki szereti”. (Megsúgom, sosem szólt még nekem szám ilyen kívánság után, ezzel a mondattal pedig ki tudnak kergetni a világból.) Sokan tehát még azt sem tudják definiálni, mit szeretnek hallgatni, azt eszik, amit eléjük raknak.
Bármilyen hihetetlen, nem olyan gyakori az, hogy valaki veszi a fáradtságot, és berak egy CD-t, vagy épp böngészi az internetet, hogy az aktuális hangulatának megfelelő zenét találjon. Hányszor, de hányszor mérgelődtem azon, hogy a két nagy kereskedelmi rádión milyen szenny minőséget adnak! Hogy lehet, hogy ebben az országban slágerré válhat a Kicsi gesztenye? Miért kellene naponta többször meghallgatnunk a Life is life (leveletkaptam life…) című frenetikus dalt? Nem azt akarom mondani, hogy a kornak megfelelő, divatos zenét kellene hallgatnunk. Nincs semmi bajom az örök klasszikusokkal, szívesen hallgatok Queen-t, Beatles-t, U2-t, mert ezek tényleg azok. De például a 90-es évek szintipop-ját nyugodtan hanyagolhatnák már, az idők végezetéig. Ahogy a Bonanza Banzáj sok-sok évvel ezelőtt megmondta: “nem biztos, hogy jót tesz neked, ha kiszolgálják az ízlésedet”. Nem, mivel az évek során a magyar közízlés már annyira igénytelenné vált, hogy amelyik rádió hallgatott akar lenni, az annak megfelelően alakítja a zenei repertoárját, és így csak egyre rosszabb és rosszabb lesz a helyzet.
Miért hangsúlyozom mindig, hogy konkrétan a magyar közízlés rossz? Sokat hallgattam külföldi rádiókat is, és gyakran az adott nyelven megszólaló dalok is elviselhetőbbek voltak (és nem kifejezetten az angol nyelvű dalokra gondolok), mintha egy magyar adót hallgattam volna. Rengeteg jó zenész él az országban, akiket még nem ismerünk. Annyi igényes, tehetséges előadó van, akiket csak meg kellene találnunk!

A 21. században élünk, ahol az emberek felfogásában a szükségletek helyett az igények kerültek előtérbe. Igényesek vagyunk az öltözködésünkre, a személyes higiéniánkra, arra, hogy mit eszünk, hol élünk, sokan már a barátaikat is az igények alapján válogatják meg: legyen kivel bulizni, legyen egy józan sofőr, legyen kivel jókat beszélgetni, vagy épp moziba járni. Kérdem én, ha az élet szinte minden területén igényesek vagyunk, akkor miért nem vagyunk arra is, hogy mikor mi folyik be a fülünkön? Igenis figyeljünk oda, hogy mit hallgatunk. Tekerjük el nyugodtan a rádióadót, ha nekünk nem tetsző zenét játszik. Figyeljünk oda néha a szövegre, hogy van-e egyáltalán számunkra mondanivaló, érték abban, amit hallgatunk. Legyünk nyitottak az újra, egy fesztiválon hallgassuk meg azokat a bandákat is, akiket még nem ismerünk, ki tudja, milyen kincsre bukkanunk, és a következő koncerten talán már első sorban fogunk tombolni! De ugyanakkor értékeljük megfelelően a múlt zenészeit, és tiszteljük azokat, akik letettek valamit az asztalra.

Személyes küldetésemnek veszem, hogy ebben a rovatban próbáljam szélesíteni a látókört, és az igényesség jegyében ajánljak, műfajtól függetlenül, nyitottan mindenre. Valamint örülök, hogy a Facebook-on való posztolgatás után az ez iránti vágyamat itt hivatalosan élhetem ki. 🙂

Reklámok
4 hozzászólás Post a comment
 1. taskymuse
  ápr 21 2012

  Jó post,bár nem mindenben értek egyet a leirtakkal.Főleg azon a ponton vannak fenntartásaim,hogy a magyar közízlés rosszabb,mint a külföldi.Mondom ezt 8 év angliai élet után,ahol a melóhelyen minden nap/egész nap szólt a rádió.6 év meló alatt kb.5 és fél éven át ugyanaz az adó és csak az utóbbi fél évben váltogatják az adókat naponta.Semmivel sem jobb és változatosabb a helyzet,mint Mo.-on.Pedig emléxem anno mennyit mérgelódtem és szidtam az otthoni adókat(Danubius,Juventus,Calypso,Sláger…),hogy mennyire egyhangú,slágercentrikus,unalmas,fos….Itt ugyanaz megy megspékelve egy nagy adag(még nagyobb adag)konzervativ-liberalizmussal a médiában is.Ugyanúgy nagykanállal eszik a szart az emberek,amit eléjük tolnak.Igénytelenség pedig csak egy nézőpont.Ki mit tart stilusosnak,példaértékűnek.Mindenkinek saját döntése,hogy beáll-e a sorba és halad az árral,trendekkel vagy inkább igyexik saját izlést kialakitani,igy viszont széllel szemben halad.Kicsit úgy látom ma már,hogy a zene mindenkinek más mértékben fontos,ezért is mások a hozzáállások és másak az igények.Nekem az életem a zene,nem tudnék elképzelni nélküle egy napot sem.Viszont nem hallgatok rádiót,ritkán böngészem a you tubeot is.Mindig találok mégis újakat és kedvenceket.Mindig szólnak többnyire hangulatomhoz illő zenék,amiket én választok ki.Tudom kicsit oldschool guy vagyok,de én még mindig teljes albumokat hallgatok és ritkán csak egyes számokat.A zene a legtöbbeknek hobby csupán vagy még kevesebb,mint írod,csupán háttérzaj a főzéshez…nem pedig lételemük.Ugyanugy eltérő mértékben fontos az embereknek,mint a sport,a TV nézés,a moziba járás,a DVDzés,a shoppingolás vagy a házimunka.Igy nem is várhatunk egységes szinvonalat és igényességet benne.A koncertekkel nagyon egyetértek…ott mutatkozik meg az igazi tudás és tehetség élőben minden előadónál(playback kizárva nálam) és a legtöbb kedvencemet koncertek után ismertem és szerettem meg igazán.De ezek már túl magas elvárások és igények egy átlagemberrel szemben…sőt sajna még az is,hogy máshova tekerje a rádióadót.

  Válasz
 2. Norrka
  ápr 22 2012

  Taskymuse, köszi a kommentet! 🙂
  Szomorú hallani, hogy a briteknél is ilyen helyzet áll fenn, én ezt fél év kinntartózkodás után nem igazán tudtam leszűrni, de 8 év után szerintem Te már reálisabban látod a dolgokat.
  Azzal nem értek egyet, hogy az igényesség/igénytelenség csak egy nézőpont. Ezt nem fejtettem ki a cikkben teljesen, de pl. az, hogy valamit hangszerekkel játszanak, úgy, hogy érzékelhető, hogy a hangszeren tudnak játszani, nem pedig csak a kezük ügyébe akadt, az az igényességet jelképezi. Ha valaminek jó a szövege, valamit megüt bennem, élményt ad, akkor az is az igényesség jele. Ha esetleg az előadásmód megkapó, élményt nyújtó, az is az igényesség jele, és még sok ilyet fel lehetne sorolni. Az, hogy ezeket fel tudom mérni, észreveszem, az pedig a saját, zene iránti igényességemet fejezi ki. Abban igazad van, hogy ki mit tart stílusosnak, kinek milyen műfaj jön be, az egyéni izlés kérdése, ezért nem vagyunk egyformák, és ez így van jól! Viszont minden műfajon belül lehet pocsék példát, és igényeset is találni.
  Azt pedig nem értem, hogyha az ember saját stílust akar kialakítani, akkor széllel szemben halad. Ezt kifejthetnéd bővebben, mert tényleg nem tudom, mire gondolsz 🙂
  Abban szintén egyetértek, hogy a zene mindenkinek más mértékben fontos, és tudom, hogy nekünk inkább lételemünk, másoknak meg nem. (Csak az bosszant néha, hogy néhányan, akik azt vallják magukról, hogy zene nélkül nem tudnak élni, olyan szennyt tartanak igényesnek, amitől nemlétező gyerekeimet eltiltanám, de tudom, hogy ilyeneken teljesen felesleges mérgelődnöm..)

  Válasz
 3. taskymuse
  ápr 29 2012

  A széllel szemben haladás leginkább az underground zenekarokra,előadókra jellemző szerintem.Ők még lázadnak és felvállalják és megmutatják igazi énjüket,értékrendjüket,világnézetüket.Aki megy az árral és “12 egy tucat” módjára próbál érvényesülni,sunnyogni az aktuális trendek mentén,abból sosem lesz (általam) elismert előadó/zenekar,mert semmi újat nem hoz…mondhatnánk elkurvul.Szerintem kapásból tudnál példákat mondani te is az ilyesmire,ami eléggé szégyen…hazai szinten emliteném pl. a Huliganst vagy Pataky Attilát,aki számomra egy ilyen alantas kategória.Ezek egy az egyben lefeküdtek a médiának és a showbiznisznek,üzletből csinálják amit csinálnak kimondva vagy kimondatlanul is.Aki viszont éveken át vállalja az underground szerepet az kockáztat,mert lehet,hogy nem válik széles körben ismertté.nem fog keresni szinte semmit azzal,amit csinál,tőlem mégis ezek nyerik el a tiszteletet.És ezek nagyon kis százaléka az aki mégis kitartással és kemény munkával elér valamit.Na ez már valami!Főleg,hogy a megérdemelt és későn jövő siker,csillogás után is ugyanaz tud maradni és jót tud alkotni.Ez a hitelesség,amiről sokan beszélnek manapság.Szerintem ez kevesekről mondható el.És ez a széllel szemben haladás.Ők akik úttőrők,stílusalkotók,meg nem alkuvók.Ja.és a tehetségnek nem kell sztárcsináló műsor még most sem…mert aki igazán az,az kinövi magát és kirobban a többiek közül…annak nem kell megmondani,hogy ő most milyen,nem kell szavazni rá meg smst küldeni…az ilyen inkább teszi amihez ért,ahelyett,hogy másokat figyelne,hogy azok mit is gondolnak róla.Ami most megy a TV-ben az vicc…de valakik sokat keresnek vele még egy ideig.Cirkusz és kenyér a népnek…Nade ezis egy privát vélemény,amivel csak a fanyalgók táborát erősitem.
  Az igényesség dolgában még annyit,hogy szerintem vannak azért a hangszerrel,de tudás nélkül játszók közt is igényesek és a hangszer nélkül,de tudással rendelkezők közt is igénytelenek…ez soxor nem hangszerfüggő.Most hirtelen azok a “paródia-zenekarok/előadók” jutottak eszembe(Irigy Hónaljmirigy,Belga,Disco Expressz és újabban ez a Soeri & Poolek…).Itt is van igényes és igénytelen is…bár én inkább izlés dolgának érzem ennek megállapitását.

  Válasz

Trackbacks & Pingbacks

 1. A változás te magad légy! | Debrecen Bár

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: