Skip to content

2012-04-12

3

Keresztmarketing

Készítő: Rab Máté

Marketinglecke kezdőknek és haladóknak. Előbbieknek definíciós bemutatás, utóbbiaknak gyakorlati példák. Egy boldogabb világért.

Lényege: találjunk olyan, már jól bevezetett terméket vagy szolgáltatást, melynek célközönsége hasonló összetételű, mint a mi vállalkozásunké, de nem a konkurenciánk. Tehát ugyanannak a célcsoportnak értékesítő cégek összefogják a marketingtevékenységüket, vagy kihasználják a mások által használt marketingcsatornákat.

Példa 1: Las Vegas neve mindenki számára ismerős, ragyogás, nyerőgépek, lányok, éjjel-nappal szórakozás. Ez a hely az egyik fellegvára a keresztmarketingnek! A helyi szolgáltató cégek rájöttek arra, hogy ők egymásnak nem kompetítorai (versenytársai), hanem kiegészítői. Ezek a cégek a golfpálya üzemeltetők, a hotelek, az éttermek, a cirkuszok, a taxi társaságok, a fodrászok, a kaszinók, sőt, az utazási irodák. Ha valaki megérkezik Vegasba egy előre foglalt szállodába, akkor küldenek érte egy taxit (amit persze ő fizet, de nem kell rendelnie), a szállodában kap kupont a fodrászhoz, masszőrhöz, meg tud venni cirkuszjegyeket a recepción, és természetesen tud játszani a hotel kaszinójában, miközben ingyen italokat szolgálnak fel neki. A vegasi cégek tudják azt, hogy az oda látogatók egyetlen célja a szórakozás, amit ők ki tudnak szolgálni, és cserébe a magas árakért prémium kényelmet kínálnak.

Szerencsére ezt a példát már sokan ismerik és használják is itthon, hisz ha voltatok nyaralni mostanában szállodában, akkor ti is láthattátok a recepción a kuponokat masszázsra, kedvezményt éttermekbe, taxira, lovaglásra, stb.

Viszont sajnos a legtöbb iparág és cég nem használja ki ezeket az előnyöket. Előnyöket írok, hisz ebben a szituációban mindenki nyer: a cégek azért, mert könnyebben és olcsóbban érik el a célközönségüket, a vásárló pedig a kapott kedvezményeken és kényelmen. Tipikus win-win szituáció.

Nézzük viszont szakmai szemmel, hisz mégis csak marketingesnek vallom magam, a cégek oldaláról próbálom megközelíteni a helyzetet. Miért jó ez a cégeknek?

 1. Olcsó marketing: már valaki más megszólította a te célcsoportodat, neked csak jó termékkel kell rendelkezned, hogy az az ő számára tényleges értéket jelentsen.
 2. Mérhető hatékonyság: a marketinged hatékonyságának mérése az egyik legnagyobb kihívás. Ebben az esetben viszont minden kézzel fogható, hisz tudod, hogy honnan jönnek a vevőid, arra a csatornára mennyit költöttél, és ebből számolhatsz magadnak egy megtérülést.
 3. Könnyű kivitelezés: egy állatportrékat készítő festő kirakja a hirdetését egy állatklinika várójába. Neked csak adnod kell a legjobbadat, a célcsoportot már más megszólította.
 4. Közvetlen bevétel: a legjobb keresztmarketing programok úgy vannak kialakítva, hogy megérje annak is, aki téged reklámoz. Ebből ő akár közvetlen bevételhez, akár jutalékhoz juthat.

Erre az utolsó pontra kitérnék részletesebben is, hisz a pénz az egy fontos mozgatórugó. Az egyik megoldás az, hogyha jutalékot fizetsz annak a cégnek, aki behozza neked az új vevőket. Ez bizalmatlanságon könnyen elbukhat, hisz köthetitek feltételekhez („Csak akkor fizetek neked jutalékot, ha ő X ezer forint felett vásárolt, de a legutóbbi 10 ember egyike sem költött annyit.”), így lehet legközelebb már nem is küldesz senkit. Valamint nehéz beszedni a párszáz forintos jutalékokat.

E helyett jobb rendszert találtak ki a Vállalkozz Hatékonyan Klub (VHK) alapítói. Az ő ötletük, hogy álljon össze egy csoport vállalkozó, aki ugyanazoknak értékesít, és ingyen adják egymás belépő szintű termékeit. Végtelenül egyszerű, de elmagyarázom, mert nekem sem esett le először.

Példa 2: álljon össze egy könyvelő, egy weblap fejlesztő, egy hotel, egy marketing tanácsadó, valamint egy nyomdász. 5 teljesen különböző cég, akik mondjuk mind debreceni középvállalkozásokat céloztak meg. Mindegyikük kidolgoz egy belépő szintű terméket, például a könyvelő egy „10 tipp az olcsóbb adóbevalláshoz”, a weblap fejlesztő egy dizájntervet, a hotel egy ingyen éjszakát, a marketing tanácsadó egy „30 gyakori hiba a nyomtatott hirdetésekben”, a nyomdász pedig grafikai munkát egy kampányhoz. Ezeket árazzák is be a valós piaci értéküknek megfelelően (pl a tippek 30 ezer forintot érnek, egy éjszaka a Divinusban 26 ezer forint, nyomdai munka egy teljes kampányhoz 45 ezer forint, stb.). Majd ezeket az ingyen termékeket adják át egymásnak mondjuk egy kártyára felírva a pontos szolgáltatást, a pontos piaci árat, és tegyenek rá 90% kedvezményt. Figyelem: egymásnak ingyen adják a termékeket, de a vevőknek 90%-os áron. Tehát ha egy debreceni középvállalkozás weblapot fejleszt, akkor a cég felajánlja a partnercégei kedvezménykártyáit az ügyfelének, aki azt 90%-os kedvezményes áron megvásárolhatja. Ha a honlapot egy új marketingkampány részeként fejlesztenék, akkor hülyék lennének kihagyni a marketing tanácsadó tippeit és a nyomdász olcsó grafikai munkáját. Ezzel a weblapfejlesztőnek azonnal plusz bevételt generáltak, hisz ő szedi be a 10-10%-os árat, míg a partnercégeknek új ügyfeleket szerzett, akik ugye további termékeket vagy szolgáltatásokat adhatnak el az ügyfélnek, ha tényleg kiváló a belépő szintű termékük.

Kicsit hosszú volt a példa, de szerintem nagyszerű. Az is nagyszerű, hogy a VHK ezt az ötletüket ingyen megosztották, nyilván az ő értékük a partneri tagságból van. Lesz is egy konferenciájuk, ahol találhatsz ilyen partnereket.

Összefoglalva: A keresztmarketing egy olcsó, hatékony és gyors eszköze a vevőszerzésnek, amivel akár közvetlen bevételre is szert tehetsz. Ezen felül minőségibb vevőid lesznek, mert elégedettségük nő, hisz te nem csak azt az igényüket szolgálod ki, amiért bejöttek hozzád, hanem azon túl „kitalálod a gondolatait” is. Ajánlások által bejönnek hozzád azok, akiknek nem te reklámoztál, hozzád már úgy jönnek be, hogy ismernek és vennének valamit. A legjobb kombináció. 🙂

Kérdés: folytatsz már keresztmarketinget? Miért?

Reklámok
3 hozzászólás Post a comment
 1. Laci
  ápr 12 2012

  Tud valaki példát mondani keresztmarketingre Debrecenben?

  Válasz
 2. ápr 12 2012

  Corpus Fitness – Aktív Fitness (meg még pár nagyobb fitness terem) promótálja a Tesco Fittarénát, a Nivea Fitnline-t és egyéb nagyobb roadshow jellegű fitnessnapokat, a jegyértékesítésért pedig természetesen jutalékot kap.
  A fitness terem alapból megszólítja a sportolni vágyókat, így a program szervezőinek könnyebb eladni a jegyeket. A fitness teremnek pedig semmibe nem kerül kiplakátolni az eseményt és kiküldeni pár e-mailt levelezőlistára. Persze az esemény szervezői viszont kiplakátolják a fitness termet, ezzel közönséget is generálva nekik 😀

  Válasz

Trackbacks & Pingbacks

 1. Zene és marketing | debrecenbár

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: