Skip to content

2012-04-15

6

1 milliárd fényképekért! Facebook felvásárlás, és ami mögötte van

Készítő: Laci

Az elmúlt héten a világsajtót futótűzként járta be a hír, hogy a Facebook felvásárolta az Instagram csapatát 1 milliárd dollárért. Ok, de mi az az Instagram és miért kellett a Facebooknak? Utóbbi kérdést szeretném kicsit jobban körbejárni.

Azt hiszem a Facebook-ot nem kell bemutatni, hisz fenekestül felforgatta az életünket. Kapcsolatot tartunk barátokkal, élményeket, gondolatokat, képeket osztunk meg ismerőseinkkel. Lassan olyan alap dolog lesz ez, mint hogy valakinek email címe van.

Az Instagram sem egy ismeretlen vállalat, bár főleg a tengerentúlon van népes követőtábora. Ez egy olyan mobil alkalmazás, amellyel fényképeket lehet megosztani a barátainkkal, ismerőseinkkel, a nagyvilággal. Rendkívül egyszerűen működik. Készítesz egy képet, ellátod címkével, felrakod az Instagam profilodra, és megosztod a barátaiddal, könnyen, gyorsan, egyszerűen. Az alkalmazás 2010 októberében került elindításra, de először csak iPhone-on lehetett használni. 2012 márciusáig 30 millió felhasználója volt az alkalmazásnak. Android telefonokon épp akkor lett elérhető, mikor a világsajtót bejárta a felvásárlás híre. Ennek következtében 1 hét alatt 10 millió új felhasználó csatlakozott az Instagramhoz. Erre korábban még a Facebook sem volt képes!

Mark Zuckerberg nyilatkozataiból azt lehet leszűrni, hogy az Insagram nem lesz beépítve a Facebook-ba, hanem az zavartalanul és külön fog tovább működni. Na, nekem már ez meglepő volt. De jön a nagy kérdés, hogy akkor mégis miért vásárolta meg a közösségi oldalak legnagyobbika, ezt a relatív kicsi, és még viszonylag fiatal vállalkozást? Nos, a válasz kissé összetett, és bonyolult, ezért járjuk körbe alaposan.

A Facebook ereje a közösségben van. A cél nem más, mint a felhasználóik elkötelezettségének növelése, minél több új felhasználó megszerzése, akik egyre több időt töltenek az oldalon. Ezt pedig azzal tudja az oldal elérni, ha érdekes tartalmat, híreket, fényképeket generálnak a felhasználók egymásnak. És itt jön a képbe az Instagram. A piackutatások azt mutatták, hogy ha valaki képet szeretne megosztani, akkor azt inkább teszi ezzel az alkalmazással, mintsem hogy feltöltse Facebookra. Szóval, ha az Instagram alkalmazást integrálni tudja a Facebook, akkor sokkal több új képre tehet szert a felhasználóitól, ezzel növelve az oldal forgalmát, az ott töltött időt, melyek több kapcsolatot jelentenek a felhasználók között. És minél több időt töltenek az oldalon, a hirdetők annál boldogabbak. Merthogy a Facebook bevételei körülbelül 85%-át hirdetésekből szerzi. (Röviden a képlet: felhasználó több időt tölt az oldalon → egyre több hirdetés árasztja el → a hirdetők elégedettek, tehát újra pénzt költenek Facebook hirdetésre)

A másik jelentős ok, a Facebook stratégiájához és tőzsdére vezetéséhez köthető. A vállalat terveiben nagy hangsúlyt kapott a fotók megosztása, és a Facebook ezen funkcióinak fejlesztése, népszerűsítése. Ez azonban azért is nehéz, mert többek között az iPhone-t használók inkább használták az Instagramot, és arra számítani is lehetett, hogy ha az alkalmazást az android piacra is bevezetik, akkor újabb felhasználók kezdik el azt használni. Így a Facebook stratégiai terveinek megvalósítása nehézkes lett volna egy ilyen jelentős konkurenciával. Ezért, hogy a versenyt megelőzzék, inkább költöttek 1 milliárd dollárt a felvásárlásra, mintsem hogy később ez sokkal több pénzükbe kerüljön. (És itt nem csak az árra kell gondolni, hanem azt is számításba kell venni, hogy a Facebook nemsoká a tőzsdén fog debütálni. A részvények árának pedig nem tesz jót egy egyre erősödő konkurens megléte, hisz az Instagram már közösségi oldalként is elkezdte magát pozicionálni.)

És természetesen a már több mint 40 millió felhasználóról se feledkezzünk meg! Naivak lennénk, ha azt hinnénk, hogy a Facebook békén fogja hagyni őket.

A cégfelvásárlások mindig egy átgondolt, megtervezett, és hosszú tárgyalásokon át kialakított feltételek és egyezségek eredményei. Nos, ez most nem így történt. Az első hivatalos megkeresés után 48 órával már aláírták a felek a megállapodást a felvásárlásról. Ez példa nélküli még a Facebooktól is. Na, de hát így működik ez a cég. Hetente vásárol fel másokat, csak azok épp nem kapnak ekkora sajtóvisszhangot. Ez azért most nagy durranás volt.

Reklámok
6 hozzászólás Post a comment
 1. Fan Fanics
  ápr 15 2012

  A felvásárlás okai egyáltalán nem összetettek, a cikk pedig nem járja körbe őket alaposan. Elég bárgyú írás.

  Válasz
  • Laci
   ápr 15 2012

   Kedves Fan Fanics!

   Köszönöm a kommentet, és a kritikát, még ha nem is értek vele egyet.
   Az üggyel kapcsolatban Neked mi a véleményed amúgy? Az jobban érdekelne 😀

   Válasz
  • Máté
   ápr 16 2012

   Hello Fan! A neved tetszik, remélem az oldalunkhoz választottad 😉

   Laci a cikkében leírta, hogy a temérdek pénz kifizetése mögött a 40 millió felhasználó és az új csatorna áll. Lehet bonyolultnak volt beállítva, de most őszintén, szerintem első blikkre nem egyértelmű, hogy miért költi a facebook a teljes tavalyi profitját egy cégre.
   Pont ezért jelent meg az elemzés és használ fel több különálló forrást (tőkebefektetőset, technológiait, instagram és Zuckerberg nyilatkozatokat, saját gondolatot), hogy összerakja a képet.
   De ha neked más a meglátásod, hát pont ezért hoztuk létre az oldalt. Akár válaszcikket is írhatsz erre, ha hosszabban szeretnéd a véleményed megjelentetni, mi szívesen publikáljuk.

   Köszi az írást!

   Válasz

Trackbacks & Pingbacks

 1. Debrecenből a világsiker felé | debrecenbár
 2. Elkezdődött Debrecenben a startup pezsgés! | Debrecen Bár
 3. Közösségi oldalak a Facebookon túl | Debrecen Bár

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: