Skip to content

2012-04-16

3

Álláskeresés 3. rész – Kreatív önéletrajzok

Készítő: Rab Máté

A „Hogyan kiáltsd önfeledten, hogy MEGKAPTAM!” sorozat 3. része: Önéletrajz sablonok gyakorlati tanácsokkal és innovatív formában

Mielőtt még félreértésekbe keverednénk, a mai cikkemben nem fogok nektek egy dokumentumsablont csatolni, amibe átírva a nevet, foglalkozást, iskolát már kész is 5 perc alatt az önéletrajz. Ha olvastátok az első cikket (Első lépés: Álláskeresési csatornák) és a második cikket (A sikeresség 3 tényezője és a legnagyobb hibák) a témában, akkor tudjátok, hogy egy szemléletet közvetítek, amire felépíthetitek az álláskereséseteket. Így tehát a mai részben beszélek az Europass sablonról, az amerikai típusú önéletrajzról és bemutatok néhány igazán kreatív formáját az önreklámozásnak.

Europass önéletrajz

Az Europass önéletrajz az Európai Bizottság kezdeményezésére született meg 1998-ban. A projekt fő célja az volt, hogy a szakmai tapasztalat és kompetenciák egységesített bemutatásával is megkönnyítsék a munkaerő szabad áramlását az Európai Unión belül. Ebből következik, hogy az Europass önéletrajz deklaráltan egy sablon. Még egyszer a lényeget: sablon.

Ha csak egy dolgot jegyzel meg az egész sorozatból, akkor az a sablonok kerülése legyen. Mert mi van, ha letöltöd bárhonnan ezt vagy még másik 10 önéletrajz sablont a hazai álláskereső weboldalakról? Rossz esetben kitöltöd vagy lemásolod. Legrosszabb esetben be is küldöd az áhított pozícióra. De ott fogadja valaki a pályázatod és első pillantásra egy sablonos felépítést lát, olyat, mint másik 5, aki beküldte. Ezeket félrerakja, hisz mind ugyanolyan, és elkezdi azt olvasni, ami kicsit különböző. Vannak olyan cégek, ahol a beérkezett 300 jelentkező közül első körben kidobják az Europass önéletrajzokat, majd azután kezdenek el válogatni. Tehát kérlek, felejtsd el ennek a sablonnak a használatát, és nézzük pár jobb megoldást.

Amerikai típusú önéletrajz

A fiatalabb korosztálynak (olvasóink 90 százalékának) ezt már nyelvtan órán tanítják. Viszont múltkorában meséltem édesapámnak erről a típusról és számára teljesen újként hatott ez a fajta szerkezeti felépítés. Ennek a típusnak 4 fontosabb összetevője van, amit feltétlenül tartsatok be az írásakor.

  1. Külön fejezetek: szükség szerűen csoportosítanod kell a tudásodat. Az általánosan elfogadott csoportok a Szakmai tapasztalat, a Tanulmányok és a Fontosabb készségek. Kiemelném a szóhasználatot, tehát ne Egyéb részt hagyj a végére, mert az olyan látszatot kelt, mintha nem lenne fontos, amit oda írsz. Ennek ellenére sokan itt sorolják fel a kulcsfontosságú további készségeiket.
  2. Szerkezet: áttekinthetően tömör a forma, alapvetően tőmondatokban fogalmazz. Ez nem jelenti azt, hogy csak címszavakat használj, mert az kifejezetten kerülendő! Egyszerű felsorolásokat használj, de egész mondatokat írj. Egy rövid, tömör tőmondat a nyelvtudásodról többet mond annál, mint „angol középfokú nyelvvizsga”.
  3. Terjedelem: maximum 2 oldal hosszúságú önéletrajzot adj be! Ebbe mindennek bele kell férnie, ami releváns a munkával kapcsolatosan. Ha megírtad a pályázatod, de hosszabb, mint 2 oldal, akkor vedd számba, hogy miket tudnál kihagyni belőle, például régi iskolák, szakmai gyakorlatok, rövid időszakos munkák.
  4. Időrend: a mai napig meglep, hogy egyesek nem tudják az egyik alapszabályt, miszerint az amerikai típusú önéletrajzban fordított időrendet használunk. Ez azt jelenti, hogy a legkorábbi van legelöl. Nekem például a Tanulmányok fejezetben a Debreceni Egyetem az első, majd a Vilnius College és utána jön a középiskola (amit egyébként legtöbbször kihagyok, hisz nem sokszor van jelentősége és csak a helyet foglalja, hiába a kiváló tanulmányi eredményem, sokszor inkább más készségeket emelek ki, mindig a megpályázott állásnak megfelelőket).

Érdekesség: Érdemes megjegyezni, hogy az amerikai önéletrajz pontos angol fordítása Résumé, de ékezet nélkül írva is helyes: Resume. Ez a szóhasználat azonban csak az Egyesült Államokban és Kanadában elterjedt. Nagy Britanniában és Európa más részein a Curriculum Vitae (rövidítve: CV) kifejezést használják, amikor angolul hivatkozik valaki az önéletrajzra. Mindkét kifejezés azt a fajta önéletrajzot takarja, amit mi Magyarországon amerikai típusú önéletrajzként ismerünk.

Innovatív önéletrajzok

Van pár olyan önéletrajz, amelyek meglepetést tudnak kiváltani a munkaadóból. Ezek a legjobbak, hisz a célunk a figyelemfelkeltés, kiemelkedni a tömegből. A lenti verziókat csak a hagyományos amerikai típusú önéletrajzzal együtt ajánlom, de tényleg ajánlom.

Prezi.com

Remélem már mindenki ismeri hazánk egyik legsikeresebb mai startup cégét. Nem beszélnék róluk külön, mert erről írunk majd külön is az oldalon, de a terméküket nagyszerűen (és ingyenesen!) lehet használni saját magunk kreatív prezentálására. Magyarul menü is van benne természetesen, magyarul is lehet készíteni, ennek ellenére nem találtam (még) magyar verziót, csak magyar lányt. Így Váradi Anikó önéletrajzát mutatnám meg nektek ezen a linken. A lehetőségeket bemutatja a prezentációja, de sajnos nem váltott gondolkodásmódot és word dokumentumát írta át egy új típusba, ami nem a legjobb ötlet. Mindazonáltal én a következő pályázatomat már biztosan ilyenbe készítem.

Blog

Sokan írnak blogot, mi is úgy kezdtük a Debrecen Bár ötletét, hogy pár fiatal leírja ami a fejét nyomja. Ezt azért továbbfejlesztettük, de ha te vezetsz blogot, nyugodtan használd fel az önéletrajzodban. Tedd be a további információk részhez, sokat tud segíteni. Egyszer csak azért hívtam be egy lányt interjúra, mert irodalmi blogot vezetett, és igaz, hogy nem volt teljesen megfelelő a pénzügyes állásra, de az önéletrajz értékelési szakaszból továbbjutott az interjú szakaszba, ami az egyetlen célja az önéletrajznak.

Saját weboldal

Ismét egy olyan ötletet szerezhetsz ezen az oldalon, amivel nagyszerűen kitűnhetsz a tömegből. Szerintem hazánkban 10 ezerből 1 ember használja ezt a megoldást. Persze nem kell teljes weboldalt létrehoznod minden velejáróval, elég csak egy about.me weboldalt. Mi ez? Nézd meg itt. Egy kép, egy nép, pár címszó, két bekezdés, és sok további elérhetőség. Körülbelül 30 perc létrehozni, mégis egy olyan módszer, amivel mindenképpen megnéz a munkaadód. Gondolj bele, hogy a „Nagy Ilona – Önéletrajz.docx” csatolmány helyett emailben csak egy about.me/nagyilona linket küldesz el azzal a szöveggel, hogy itt mindent megtalál rólam. Biztosan megnyitja, elolvassa a rólad tudható legfontosabb infókat, mert letölti az önéletrajzod. Máris felhívtad a figyelmed magadra.

Ennyit szerettem volna ma átadni, remélem gazdagabb lettél pár ötlettel és ezentúl nem lesz unalmas a pályázatod. A következő cikkben a leggyakoribb hibákból fogunk csemegézni, addig is kövessétek oldalunkat.

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: