Skip to content

2012-04-17

2

Pro et Contra

Készítő: Kovács Miklós

A több héten át tartó sorozatban bemutatásra kerülnek az egyetem hallgatói szervezetei, különös tekintettel az EHÖK-ön kívüli egyesületekre. Célom az, hogy minél több aktív fiatalt és tenni akaró diákot tömörítő egyesületet bemutassak, amely rengeteg érdekes és figyelemfelkeltő programmal színesíti az egyetemi életet.

Pro et Contra – Jogos érvek

Pro et Contra, az okok valami mellett és ellen. Találó név egy olyan szervezetnek, amely céljául tűzte ki, hogy a jogi vitakultúrát fejleszti a hallgatók körében.

Mint a legtöbb hallgatói szervezet, a Pro et Contra is egy baráti csoport kezdeményezéséből nőtte ki magát. Ugyebár mikor sok hasonló gondolkodású ember összejön egy társaságba, felvetődnek olyan ötletek, amelyek előreviszik a társadalmat. Jelen esetben is így történt, a csapat felvetette, hogy mivel lehetne a hagyományos jogászképzést színesebbé, és befogadhatóbbá tenni. Arra a döntésre jutottak, hogy ennek a megvalósításához egy önképző és vitakör megalapítása lehet a legmegfelelőbb módszer.

Jogászok jogászoknak tartanak tudományos igényű előadásokat, amelyek témáját jogászokkal aztán megvitatják, elbeszélgetnek róla, és tovább boncolgatják. Így érdekesebbé és megfoghatóbbá teszik a tananyagot. Általában egy-egy aktuálpolitikai témával foglalkoznak, például az antiszemitizmussal, a munka törvénykönyvének változásaival. Az előadás egy kerekasztal beszélgetéssel folytatódik, amely során pro és kontra érvek következnek. Kötetlen és kellemes beszélgetések és parázs viták is kialakulnak, mindenkinek érdeke, hogy az adott kérdéssel kapcsolatosan felkészült legyen. Az egyesület így éri tehát el azt, hogy önképző kör és vitakör is lehessen egyszerre. Természetesen minden egyes vitaindító összejövetel és kerekasztal beszélgetés nyílt, tehát bárki betekintést nyerhet a színfalak mögé.

A vitakör mellett több olyan programot is kínálnak a jogászhallgatók számára, amellyel az egyetem utáni életükbe is betekintést nyerhetnek. Mintatárgyalásokat szerveznek, ahol életszerű szituációban bírót, ügyészt és ügyvédet alakíthatnak egy valós jogeset kapcsán, alperes és felperes képviseletében léphetnek fel, csiszolhatják érvelési és helyzetfelismerő képességeiket. Intézménylátogatásokat szerveznek ugyancsak abból a célból, hogy a hétköznapi életben fellelhető helyzeteket ne csak a tankönyvek lapjairól, hanem testközelből élhessék át. Javító – nevelő intézetbe látogattak el legutóbb, ahol megfigyelhették, hogy milyen körülmények között élnek azok a fiatalkorúak, akik valamilyen ok folytán bekerültek oda. Nem utolsó sorban pedig külső előadókat invitálnak a kari tudományos hetekre, ezzel is elősegítve jogi ismereteik bővítését. Az előző cikkben említett, a DEKE-vel együttműködve megrendezett Közgáz-Jogász 7vége programjai során a kellemes kikapcsolódás is elérhető a tagok számára.

Pár éves fennállása során a Pro et Contra hallgatói öntevékeny csoportból egyesületté nőtte ki magát, ezzel is további lépéseket téve az elkövetkezendő években való folyamatos működés felé. A már bejáratottan működő, hagyományteremtő célzattal létrehozott programokat szeretnék, ha a jövőben a fiatalabb generáció továbbvinné, és megmaradna az egyesület egy aktív és nyitott szemmel járó tanulókat tömörítő szervezetnek.

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: