Skip to content

2012-04-19

Dilemma: multikatona vs. vállalkozás

Készítő: Laci

Ijesztően pesszimista látásmódot képviselnek a hazai fiatal vállalkozók, ugyanis 86 százalékuk szerint szinte kilátástalan helyzetben van az ország. Ugyanakkor 65 százalékuk érzi úgy, hogy személyesen is hozzá tudna járulni a gazdaság újbóli fellendüléséhez. Nos, nekik szeretnénk pár tippet adni, hogyan lehetne.

A fiatalok pesszimista látásmódját a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének felmérése mellett a Szonda Ipsos kutatása is alátámasztja, melynek eredményei szerint a fiatalok majdnem fele tart attól, hogy a közeljövőben elveszíti állását. A tanulók 55 százaléka aggódik a jövőbeli elhelyezkedést illetően, és csak 25 százalékuk reméli, hogy könnyen jut munkához.

Ok, az adatok tényleg elég elkeserítőek, de még nem értünk a végére! Már korábban is ismeretes volt, hogy hazánkban csupán a fiatalok 3,7 százaléka vállalkozik, mely európai és világviszonylatban is nagyon alacsony szám. Az EU átlagban a fiatalok 45 százaléka, az USA-ban 55 százaléka gondolkodik vállalkozás alapításán, míg Kínában ez az arány még magasabb, ott a fiatalok 71 százaléka szeretne vállalkozni.

Ez azért is nagy probléma, mert a magyar kis- és középvállalkozások nagymértékben hozzájárulnak a nemzetgazdaság bevételeinek megtermelésében, a munkahelyteremtésben és a fogyasztásban egyaránt. Az Európai Unióban a vállalatok 99 százalékát képviselő 23 millió kkv a gazdasági növekedés, az innováció, a foglalkoztatás és a társadalmi integráció egyik fő meghajtója.

Bevallom őszintén, hogy engem ezek az adatok nagyon megleptek, és kissé el is gondolkoztattak. A fiatalokban azért mégiscsak megvan az a tenni akarás, ami ahhoz vezethet, hogy valaki elindítsa a saját vállalkozását és sikeres legyen. Vannak már példák arra, hogy egy kis magyar, fiatalok által alapított cégből sikeres, és nemzetközileg is elismert vállalkozás lett. Ismerősen hangzik a Prezi, Ustream vagy a LogMeIn (melyet az amerikai Nasdaq tőzsdén is jegyeznek) neve? Nos, ők mind magyar garázscégként indultak, és mostanra a világ szinte minden országában ismerik és használják őket. Ehhez persze kitartás, kreativitás, kemény munka és a lehetőségek kihasználása kellett. És még persze sok minden más.

Ezeket a magyar siker sztorikat is elemezve a következő hetekben szeretnék elindítani egy cikksorozatot, mely azt boncolja, hogy mik azok a lehetőségek, amik egy induló vállalkozás előtt állnak. Ne ijedjetek meg, nem egy újabb „fantasztikus vállalkozásod lesz önképző rendszert” szeretnék a kezetekbe nyomni. Elég sok ilyet lehet a neten találni, amire ha regisztrálsz, akkor „gazdaggá tesznek”. Na, ebben én nem hiszek. Inkább a következő témákat szeretném majd körbejárni:

  • Mi az, hogy startup?
  • Milyen magyar, és debreceni közösségek vannak, amelyek a fiatal vállakozók boldogulását segítik?
  • Mit jelent a coworking és az inkubáció?
  • Mi az, hogy kockázati tőke és crowdfunding?

Tartsatok majd velem, még ha nem is gondolkodtok vállalkozás alapításán.

Kérdés: Ti gondoltatok már saját vállalkozás alapításán?

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: