Skip to content

2012-04-23

5

Önéletrajz hibák és javítások

Készítő: Rab Máté

A mai részben az önéletrajzodat szedem darabokra és emelem ki belőle a leggyakoribb hibákat. Saját tapasztalatok és nemzetközi tanulmányok vannak segítségemre. A munkáltatód is meg fogja köszönni.

A legutóbbi részben a pályázás módszereiről volt szó, remélem már mindannyian beépítettetek valamilyen újszerű jelentkezési módot a pályázási folyamatotokba. Most arról beszélek, hogy miket vegyetek ki rögvest az önéletrajzotokból, mert nem illik bele. De induljunk el távolabbról, és nézzünk meg egy amerikai kutatást, az Ohio Egyetem eredményeit, hogy szerintük mik a leggyakoribb hibák a pályázók önéletrajzában.

Az egyetem kutatásaival teljességgel egyetért minden önéletrajz szakértő – így én sem vitáznék, csak magyaráznék. Először is nincs összhangban a pályázat, ha teljesen más stílusban írod az önéletrajzod, a motivációs leveled, az email szövegét, amikor beküldöd a pályázatod. De ugyanilyen hiba, ha más betűstílussal vannak kiemelve a szakaszok. A következő leggyakoribb hiba, hogy unalmas. Sokan hiszik azt, hogy a pályázatoknak unalmasnak kell lennie, pedig nem. Ez egy marketing anyag, ahol a termék te vagy, és ha a pályázatod unalmas, akkor valószínűleg te is az vagy. A pályázatodnak fel kell keltenie az érdeklődést irántad, nem engedheted meg azt a luxust, hogy unalmas legyen. De ugyanilyen hiba a fontos jártasságok elrejtése. Például öcsém erdésznek készül, és az ő önéletrajzába teljesen felesleges a photoshop ismereteit kiemelni, sokkal előnyösebb, ha megemlíti, hogy már vagy 10 éve madártani egyesületi tag, madárbarát kertet rendezett be, örökbefogadott állatkerti állatot, járnak neki a szakmai újságok, és persze felismer minden fát, bokrot, madarat. Biztosan vannak neked is hasonló képességeid az áhított szakmáddal kapcsolatosan, tedd bele a pályázatodba! Kiemelkedő hiba, ha túlságosan személyes a pályázat. Kaptam már olyan motivációs levelet, amibe anyu és apu foglalkozásától kezdve a válásukig le volt írva minden… Szintén hiba, ha helytelenül írsz. Ha tudod magadról, hogy nem tökéletes a helyesírásod, akkor kérj meg valakit, hogy nézze át, a MS Word is képes hibázni. Az utolsó felsorolt hiba az extrák kihagyása. Ne felejtsd el megemlíteni azokat a készségeidet és érdeklődéseidet sem, amelyek lehet nem relevánsak most a munkában, de megmutatják egy másik arcodat is. Például ha szeretsz kertészkedni, blogot írsz, profi képszerkesztő vagy, hobbiból fotózol és volt már kiállításod, rendszeresen olvasol könyveket, és még sorolhatnám.

Típushibák önéletrajzokban

Több barátomnak segítettem már elhelyezkedni, de még többnek értékelni az önéletrajzát (erre ha van igény, akkor a kommenteknél jelezhetitek nyugodtan). Nézzük is azokat a típushibákat, amiket a hozzám beérkezett önéletrajzokban rendre tapasztalok:

  • Hibás fájlnév: lehet neked eleget mond az, hogy VZS_CV_21.doc, de a munkaadónak nem. Ha elküldesz egy fájlt, akkor a neved, az önéletrajz szó és a dátum a javasolt fájlnév, így: Kovács István – önéletrajz – 2012.04.23.doc Neki sokat fog segíteni, amikor egy fájlba gyűjti az összes jelentkezést, hogy te melyik önéletrajz is vagy.
  • Adatlapi kitöltés: most is írtam és korábbi cikkeimben is, az önéletrajz nem adatlap. Ne add meg a születési időd, helyed, állampolgárságod, mert teljesen felesleges információk. Ha kérik vagy ha lényeges az infó a munkavállalás miatt, akkor oké, de minden egyéb esetben kerüljük el, hisz csak egy újabb lehetőség a kizárásra, plusz értéket pedig nem tartalmaz. Majd megadod a személyzetisnek, ha már felvettek.
  • Nyelvvizsga papírja: manapság már a papír kevés. Persze akinek nincs, az nagyon vágyik rá, de szerintem ők is inkább a nyelvtudásra vágynak – akárcsak a munkáltatók. Őket az érdekli, hogy milyen szinten beszélsz. Így a javaslatom, hogy a Középfokú angol nyelvvizsga (Origo, 2007) helyett legyen mondjuk Tárgyalóképes angol nyelvtudás fél éves külföldi tapasztalattal (középfokú nyelvvizsga, 2007). Sokkal kifejezőbb.
  • Szerkezeti kuszaság: a legtöbb helyen amerikai típusú önéletrajzot kérnek, aminek a felépítése 1) elérhetőségek (figyelem, nem személyes adatok!), 2) szakmai tapasztalatok, 3) tanulmányok, 4) további készségek. A legutolsónál sem az Egyéb szót használtam, hisz neked nem egyéb, felesleges, hanem további, hasznos készségeid vannak.
  • Diákoknak másképp: ha még most végzel, akkor is a szakmai tapasztalatokkal kezd! Nincs olyanod? Dehogynem! Biztosan dolgoztál már nyáron, tudsz kiemelni önkéntes munkákat, de akár a tudományos eredményeiddel is érdemesebb kezdeni, mint a tanulmányaiddal. Utóbbinál pedig legyél bőbeszédűbb és fejtsd ki a kedvenc tárgyaidat, valamint a szebb eredményeidet.
  • Feladatkörök hibás értelmezése: A legtöbben adatlapi szinten töltik ki az értékes szakmai tapasztalatok részt is. Ide nem azt kell beírni, hogy 2000-2010 Kovács Bt. ügyfélszolgálatos, hanem ettől többet, de tömören. Ha egy kicsi esély is van rá, hogy ismeretlen a korábbi munkáltatód, akkor egy fél mondatban magyarázd el, hogy mivel foglalkoznak. A pozíciód után pedig sorold fel a feladataidat ÉS (amit a legtöbben kihagynak) az eredményeidet is! Hisz lehet, hogy te voltál a felelős az adatkezelésért, de ha rendbe szedted a korábban átláthatatlan pénzügyi beszámolókat, azt értékelni fogják.

A hibákat lehetne még sorolni, hisz számos apróság van, amelyekkel jobbá tehető a pályázatod. Viszont ha legalább a fentieket megfogadod, már mérföldekkel jobb lesz a beadott önéletrajzod, mint a pályázók 90 százalékának. A lényeg pedig ez, hogy kitűnj a tömegből. A következő részben a motivációs levéllel foglalkozom, addig is kérdezzetek bátran, vagy írjatok a kommentekhez, ha szeretnétek az önéletrajzotokat kiértékeltetni.

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: