Skip to content

2012-04-26

1

A legősibb vevőszerző trükkök

Készítő: Rab Máté

Mai cikkem főleg azoknak íródik, akik már futtatják az üzletüket. Érdemes viszont minden marketingre fogékony embernek elolvasni, hogy mik azok a legősibb vevőszerző trükkök, amelyeket „nagyapáink” is használtak és nekünk is erősen ajánlott.

Ismeritek a képen látható férfit? Ő a Mad Men sorozatból Don Draper. A sorozat az 1960-as évek Amerikájában, a cigifüsttől bűzlő Madison Avenue-n játszódik. Egy reklámügynökség főhőse Don, aki legalább annyira népszerű az ügyfeleknél, mint a hölgyeknél. A sorozatot megnézésre ajánlom minden marketingesnek és old-school-amcsi rajongónak.

Ebben az időben kezdődtek el terjedni a mostani cikkem technikái. Ugye volt már szó a jelen legújabb hirdetési lehetőségeiről oldalunkon, de most visszanyúlok azokba az időkbe, mikor még nem kellett gerillamódon terjeszteni a reklámokat. A lenti 5 marketingeszköz szerintem a mai világban is éppúgy megállja a helyét, mint rég.

40/40/20

Egy hüvelykujj szabállyal kezdődik, ami a marketingkampányodra vonatkozik, mégpedig a következő lebontásban:

 • 40 százaléka a kampányod sikerének a közönségen múlik,
 • 40 százaléka a kínált terméken,
 • 20 százaléka a kreativitásodon.

Ahogy láthatod, a kampányod sikeressége főleg a célzáson és a kínálaton múlik. Tehát ha a megfelelő embereknek terjeszted a nekik tökéletes árut, akkor valószínű a siker. Persze nem alkalmazható minden helyzetben, de mégis jól kiemel egy alapszabály, a célcsoport képzést. Ha tudod, hogy kiknek akarsz eladni, és birtokodban van a nekik megfelelő termék, akkor máris nyert ügyed van.

A kreativitást ez a modell lentebb értékeli, mert igaz, hogy fontos a dizájn, a betűstílus, a színek összhangja, de ha rossz embereknek üzensz, mit sem ér az egész.

RFM

Recently – Frequently – Monetary Value szavakból jön a rövidítés, azaz mikor vásárolt nálad utoljára, milyen gyakran vásárol nálad, és mennyit költ el egyes alkalmakkor.  Ez a módszer egyszerűsíti a vevőid osztályozását, akár 1-től 5-ig kategóriákba is sorolhatod, hogy ki az, aki visszatérő és mindig sokat költ, és kik az ad hoc vásárlók. Azoknak, akik azt hiszik, hogy ők csak egyszer tudnak egy terméket eladni egy vevőnek, régen rossz a helyzetük, hiszen véges a piac, hamarosan csődbe mennek. De aki felismeri, hogy mi az az érték, amit rendszeresen tud közvetíteni, és megtartja azokat, akik ezt meghálálják vásárlásukkal, az a személy sikeres lesz.

Ugye nem kell megjegyeznem, hogy a marketingüzenetedet alaposan átformálva kell mindhárom csoportnak közvetítened? Ne kapja meg egy rendszeres visszatérő az első vásárlóknak szánt üzeneted, és fordítva.

80/20

Pareto-szabályként is ismert, a közgazdaság is magáévá tette. Pareto egy olasz közgazdász/mérnök a XX. század elején észrevette, hogy az olasz földterület 80 százalékát a lakosság 20 százaléka használja, majd ezt a szabályt alkalmazva látta minden más országban is. Helyesen, mert nagyjából minden szituációban igaz, mint ahogy itt is: a vásárlóid 20 százaléka adja a profitod 80 százalékát, míg a termékeid 20 százaléka adja a profitod 80 százalékát.

Használd ezt a szabályt, hogy megtaláld a legjobb termékedet, a legjobb ügyfeleidet, és a legjobb marketingeszközeidet. Próbáld megtörni a szabályt! Nem fog menni, de a folyamat közben tökéletesedni fognak az eszközeid és mélyebben megismered a saját céged.

AIDA

Attention, Interest, Desire, Action szavak rövidítése, azaz figyelemkeltés, érdeklődéskeltés, vágykeltés és akcióba lépés. Ez a legalapvetőbb sorrendje minden egyes reklámnak, legalábbis ezt a célt kell szolgálnia. De ez nemcsak a régmúlt időkre igaz, hanem például a Google Adword pársoros hirdetésben is benne van mindez:

 • Attention: figyelemfelkeltő helyre van kihelyezve, emailek mellé, kereseti találatok elején,
 • Interest: az első mondatával az érdeklődésedet akarja felkelteni,
 • Desire: majd a következő mondatával a vágyadat erősíti,
 • Action: végül legalul egy linket találsz, és arra ösztönöz, hogy kattints rá.

Ft > %

A nagy öregek azt mondják, hogy a tömeg jobban szereti összegben látni, hogy mennyivel olcsóbb most az ajánlat, mint százalékos értékben. Tehát egy -30% vagy 30% leértékelés nem annyira vonzó, mint a 10 ezer forinttal olcsóbb üzenet, vagy most 3 millió forint árelőnnyel (autóreklámok…).

Emberként egyébként is egyszerűbb számokban gondolkodni és szimpla kivonást elvégezni, mint a százalékos kedvezményt kiszámolni. A nagy százalékoknak úgyis csak az az üzenete, hogy mennyivel olcsóbb most minden, de a boltban az árcédulán már nem a százalék, hanem a csökkentett ár található.

Ez volna az az 5 szabály, amely ősidőktől működik. És működik, ez itt a lényeg. Persze nem saját fejből írtam ezt a cikket, hanem felhasználtam ezt a forrást, amelyet tényleg tapasztalt vén rókák írtak, és esküsznek a receptekre. Én csak próbáltam a fordítással és egy-két példával hozzájárulni ahhoz, hogy ti is megértésétek és elsajátítsátok ezeket a régi, de hasznos szabályokat.

Reklámok
1 hozzászólás Post a comment
 1. Laci
  ápr 26 2012

  Valmint még kutyával és gyerekkel is elég sok mindent el lehet adni 😀

  Válasz

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: