Skip to content

2012-04-26

6

Debrecenből a világsiker felé

Készítő: Laci

Magyarországon nyitott szemmel és füllel járva egyre többet hallhatjuk azt a szót, hogy startup. Hogy mi ez, és mi köze Debrecenhez, erről szeretnék most egy vitaindító írást közzétenni.

A startup az induló vállalkozásoknak egy speciális fajtája. Ezek, a gyakran még céges formát sem öltő kis csapatok olyan induló vállalkozások, projektek, melyek jelenleg még kicsik, de nagyok szeretnének lenni („Think big, start small, scale fast”). Ilyen startupként alakult a Facebook, Skype, Instagram, és még jópár vállalkozás a Szilícium-völgyben. A startupok egyetlen célja, hogy egy kiszámítható költségű, viszonylagosan jól felállított üzleti tervvel, üzleti modellel rendelkezzenek. Ha ez bejön, akkor gyors eredményeket, elismerést, világhírt és gazdagságot szereznek, és valami teljesen új, innovatív terméket dobnak a piacra.

Többnyire ezek a kis cégek IT területre fókuszálnak, jellemzően technológiai vagy az infokommunikációs problémákra. A jellemzőjük, hogy egy kis csapat kezdi el a fejlesztéseket, rengeteg befektetett munkával, idővel és elszántsággal, és egy számítógép vagy épp mobiltelefon segítségével alkotnak meg valami innovatív megoldást, amivel később a cég pénzt szeretne keresni. Merthogy az elején a pénz az, ami hiányzik. Ennek a pénzhiánynak a kiküszöbölésére több megoldás is létezik. Ezek a 3F, pre-seed és seed kockázati tőke befektetési alapok, inkubátor/accelerator házak segítségei, üzleti angyalok és kockázati befektetők. (De ezekről a következő írásomban többet olvashattok majd.)

Szóval, mivel a társaságnak kezdetben nincs, vagy alig van pénze ezért ezeket a termékeket gyorsan piacra kell vinni, és a lehető legtöbbet eladni belőlük, nem csak magyar, de lehetőleg nemzetközi piacon is. Ha a felhasználóknak tetszik, és vásárolják, akkor a kezdeti nehéz szakaszt túlélve a kis startupból könnyen lehet egy sikeres nagy cég.

Hogy ez lehetetlen? Nos, hát nem az. Nehéz az addig vezető út, az igaz. Jó csapat és fantasztikus ötletek kellenek hozzá. Eddig talán nagyon sokan el is jutnak. Nem egy embert ismerek, akinek fantasztikus (vagy általa legalábbis annak tartott) ötlete van, de soha nem lesz belőle semmi. Mégpedig azért nem, mert bele se kezdenek, vagy nem tudják hogy kezdjenek bele, vagy az első akadálynál feladják, stb. Azt hiszem ezt nem kell ecsetelni. Alkotni, vállalkozni és újat alkotni mindig kockázatos!

Szerencsére Magyarországon is egyre több ilyen cég van, amelyet pár lelkes srác alapított, és mára nemzetközi sikereket futottak be. Ilyen például a Prezi, melyet 3 srác alapított 4 éve. 2012 év elején 3 milliárd forinttal szállt be melléjük egy befektető, és jelenleg több millió felhasználójuk van világszerte. Vagy ilyen vállalkozás volt a stock.xchng nevű stock fotó oldal, melyet Hamza Péter egy debreceni fiatal a semmiből húzott fel és amit aztán sajtóértesülések szerint kiemelkedően jó áron adott el a világ legnagyobb fotóügynökségének a Getty Images-nek.

Szóval példák vannak, hogy meg lehet ezt csinálni. Ami kell hozzá, az a kitartás, nyitottság, tehetség és lehetőségek. Budapesten már szinte havonta vannak startup versenyek, ahol ezek az induló vállalkozások bemutathatják mivel is foglalkoznak, és ha egy-egy befektetőnek megtetszik az ötlet, akkor komolyabb pénzeket is kaphatnak a munkájuk segítéséhez. A pénz azonban nem minden. Nagyon sok segítséggel, kapcsolattal, és ötlettel is gazdagabbak lehetnek ezek a startupok. És ennek van olyan jelentősége, mint a pénznek!

Debrecenben is léteznek kezdeményezések egy vibráló és aktív közösség megalakítására. Mi is valami ilyesmibe szeretnénk belekezdeni. Hogy akiknek ötlete van, az ne csak a fiókban tartsa, de álljon ki vele, és mondja el, mit szeretne csinálni. Ki tudja, lehet találkozik olyan emberekkel, akiknek megtetszik az ötlet, és vagy a megvalósításban, vagy másban tudnak segíteni. Ehhez azonban elengedhetetlen a közösség! Egyelőre ilyen nem nagyon van itt. Pedig a Debreceni Egyetem, a város nagy cégei, a rengeteg tehetséges diák mind olyan táptalaj, ahol a kezdeményezések szárba tudnának szökkenni, és bizony komoly sikereket tudnának elérni. Én legalábbis így gondolom.

Ez működik Budapesten. Biztos vagyok benne, hogy itt, Debrecenben is menne a dolog, csak bele kell kezdeni. És mi valahol ezt el szeretnénk kezdeni. Először csak azzal, hogy elvetjük a magvakat, és megteremtünk egy aktív debreceni közösséget. Aztán pedig, ha sikerül, akkor abban is, hogy segítsünk a növekedésben.

Szóval a provokatív kérdésem, amivel kapcsolatban nagyon kíváncsian várom a kommenteiteket:
Szerinted van annak esélye, hogy Debrecenben világsikert elérő cégek alakuljanak?

Reklámok
6 hozzászólás Post a comment
 1. Máté
  ápr 27 2012

  Tetszik az írás, berakhatnánk missziónknak 🙂

  A témához: szerintem lehetséges, sőt, vannak példák, akik megcsinálják. Párat érintettél is, de még debreceni példákat fogunk is az oldalra hozni/bemutatni. Ami nálunk sikertényező, hogy olcsó a humántőke, viszont tág a lehetőségek tárháza. Internet, telefon, autópálya, reptér, országhatár, inkubátorház, minden megvan itthon is arra, hogy nagy sikert érjünk el. Persze egy bizonyos szint után terjeszkedni kell és legalább irodát nyitni külföldön (erről is mutatunk majd be debreceni példákat), de a fejlesztések elkezdéséhez tökéletes alap Debrecen.

  Válasz
 2. Laci
  ápr 27 2012

  Igen, akár a missziónk is lehetne:D

  Lehetőségek vannak, csak ki kell őket használni. Említetted, hogy mik vannak Debrecenben, de én mondanék párat, ami szerintem kissé hiányos: megfelelő közeg, tapasztalat, követhető példák és megfelelő segítség. De hát ezért vagyunk mi, hogy ezeket megteremtsük! 😀

  Válasz
 3. Moncsi
  Sze 26 2012

  Nagyon izgalmasnak találom ezt az egész startup mechanizmust, de elgondolkodtató, hogy más ágazatokkal nagyon nehéz dűlőre jutni, a többség az IT szektortól várja a gyors és nagy pénzt. Persze ez érthető is, de a befektetőknek abban is érdemes lehet gondolkodni, hogy programokkal és alkalmazásokkal nem lehet jóllakatni az embereket. Személy szerint egyetértek azzal, hogy a vidéki nagyvárosok, Debrecen főleg, nincsenek nagyon lemaradva a lehetőségek terén. Az sem tagadható, hogy a szellemi tőke és az innováció hívja fel leginkább a figyelmet, ha befektetésről van szó. Azt hiszem viszont, a válság egyik nagy tanulsága, hogy a többségében szolgáltatásokra épülő gazdaság nagyon sebezhető. Kellenek a minőségi, ésszerű termelési folyamatokkal előállított fizikai valójukban is létező termékek, és szeretném hangsúlyozni, hogy a tudatos vásárlói magatartást veszem alapul, amikor ezt felvetem.
  Missziónak feltétlenül azt ajánlom, hogy a befektetői észjárás társadalmilag felelős észjárást is jelentsen.

  Válasz
  • Laci
   Sze 26 2012

   Kedves Moncsi!
   Tény, hogy a kézzel fogható termékeket könnyebb eladni, mint a szolgáltatásokat. De én ilyen éles határt nem húznék. Bizony a szolgáltatásokban is lehet nagy üzlet, és gyakran számunkra is elengedhetetlenek. Gondolj például az klinikákra.
   A befektetők azonban nem így működnek, ami szerintem érthető is. Az ő céljuk, hogy a befektetett pénzük a lehető legtöbb hasznot hozza. Ha az IT az az iparág, amiben ezt meg lehet csinálni, akkor abba fektetnek. Bár szerintem a kép árnyaltabb. A befektetések jelentős része más iparágakat céloz meg, ahol “termékek” lesznek ebből a pénzből. Ilyen például a biotech, “zöld energia”, de például a divat is ilyen lehet. Nem tudom hallottad-e, de pl. a Nanuska divatmárka, vagy épp a Laokoon mozgószövet is magyar befektetőkkel kezdi meg a nemzetközi terjeszkedését. Nincs egy kiemelt iparág, amibe befektetve biztos a siker. Mindenhol vannak lehetőségek, jó ötletek, amikre ők vadásznak.
   A társadalmi észjárásról nem tudok nyilatkozni. A befektetőké szerintem egyszerűbb 😀

   Válasz

Trackbacks & Pingbacks

 1. Elkezdődött Debrecenben a startup pezsgés! | Debrecen Bár
 2. Elkezdődött Debrecenben a startup pezsgés! | Tóth László

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: