Skip to content

2012-04-29

Az igazi gerilla

Készítő: Rab Máté

Ezt az új cikksorozatomat nem Che Guevara fanatikusoknak szánom, csak ha ők is az igazi gerilla marketingesekről akarnak olvasni. A sorozat magját Jay Conrad Levinson adja, akinek 2010-es könyvét, a Guerilla Social Media Marketinget dolgozom fel. Ma az igazi gerilla 10 legfontosabb tulajdonságáról olvashattok.

Mielőtt belevágnánk, azok számára, akiknek ismeretlen a gerilla marketing kifejezés, mert még csak most nyitnak ez iránt a tudás iránt, a következőt jelenti: a gerilla marketing a nem hagyományos marketing eszközök és technikák, valamint marketing stratégiák összefoglaló neve. Tehát ha valamit úgy promózol, ahogy azt még senki – vagy csak kevesen. Tele van már ilyennel a piac – hála az égnek, hisz ezzel lehet ma már csak átlépni a fiatal fogyasztók ingerküszöbét. Míg egy nagyvárosi idős hölgy ugrik a Friss karaj 999 Ft/kg tescos óriásplakátra, addig a fiatalokat a facebook oldaluk legújabb játékával kell megszólítaniuk. De haladjunk akkor sorba, milyenek az igazi gerillák.

1)      Immunis a felhajtásra (hype)

Nem a legjobb fordítás ez a hype-ra, merthogy ez valami újonnan felkapottat jelent. De egy igazi gerilla először tesztel, mielőtt ugrik. Tehát az teljesen természetes, hogy indítasz egy facebook és twitter oldalt a cégednek, de nem feltétlenül kell flickr és tumblr is az oldaladra amíg nem tudod, hogy az mekkora konverziót hoz és megtérül-e egyáltalán a belé fektetett energiád. Védd magad azzal, hogy olvasod a legfrissebb trendekről szóló írásokat, de csak akkor kezded el használni, ha saját tesztelésednél is bizonyította a hatékonyságot.

2)      Kíváncsi

Természetesen egy jó gerilla mindig nyitott az újra, a felfedezetlenre. Ez még nem mond ellen az előző pontunknak, sőt, inkább megerősíti azt. Hisz tudnod kell, ismerned kell minden új trendet, ami jelenleg folyik az iparágadban, de ettől még nem feltétlenül kell becsatlakoznod. Tedd fel a „mi van ha..” kérdéseket magadnak és őszintén válaszolj!

3)      Sprintelésre képes

Ha meglátsz egy óriási lehetőséget, akkor csapj le rá azonnal. De úgy vágj bele, hogy rögtön hagyd magad mögött a versenytársaidat! Az igazi gerilla készen áll akár a 24 órás vagy a 14 napos munkaidőre is. A munka idővel csökkenni fog, de az előnyödet így megalapozhatod.

4)      Hosszútávfutásra képes

A legtöbb csata a lemorzsolódás csatája. Aki gyenge, az lemarad, vagy ugye az állatvilágban megeszik. A kitartáson sok múlik, de ezt segítheted a céljaiddal, a vízióddal, mely erőt ad a mindennapi munkához. Erről jut eszembe, hogy remélem mindannyiótoknak van közép/hosszú távú célja! Ha nincs és szeretnétek arról olvasni az oldalunkon, hogy miként tudtok akár 1 óra alatt is hatékonyan célokat építeni, akkor kérlek írjatok a kommentek közé, és teszek fel erről is egy bejegyzést.

5)      Nyílt

A gerillák tudják, hogy az igazság, empátia és becsületesség a kulcsa a közösségi média marketingnek, és bizalmat, hűséget építenek a nyíltságukon keresztül. A legjobb példa erre az ügyfélszolgálat: a jogi maszlagokkal nem tudsz várat építeni, az elégedett vevők hordják össze a kastélyodra valót. Tehát ha visszautasítod a vevők panaszait, merthogy az nem jogos, stb, akkor ők az összes barátjuknak és ismerősüknek elmondják, hogy mit tapasztaltak, míg az elégedett vevők csak egy szűk rétegnek. De utóbbiak visszajárnak, előbbiek pedig még az ismeretleneket is elriasztják.

6)      Közösség fókuszú

Mi is lehetne az egyik szabály Levinson könyvében a „Social Media” könyvben, ha nem a közösségi fókusz. De teljességgel igaza van, hisz a közösségi hálózatok nem új jelenséget teremtettek, csak az ügyfélszolgálatot a pult mellől a világhálóra helyezték. Eddig is a mosolygós eladót szerettük, ezután is a készségesen válaszoló online bankot preferáljuk. A legügyesebb gerillák még azt is elérik, hogy az általuk megszólítottak egymással építsenek ki közösséget!

7)      Profitorientált

Lehet a humán beállítottságú olvasóknak most ment el a kedvük az egésztől, de én is vallom Levinson alapelvét: a sikeres vállalkozás mértékegysége a profit. Ezt felesleges ragozni. Hisz azért csinálod, hogy megélj. Persze etikusan úgy illik üzletet csinálni, hogy a társadalom legalább egy kis részének az előnyére válik (ez a helyes válasz stratégiai menedzsment órán). De az életben attól, hogy neked 10 ezer feliratkozód van a hírleveledre, vagy 500 ezren látták egy videódat, még nem feltétlenül leszel sikeres, lehet csak felkapott vagy. Itt kitűnik a gerillák egyik nagy előnye, hogy ők ismerik és használják az új trendeket, amik általában jóval olcsóbbak, mint a már bejáratottak, és sokkal megértőbb a közösség.

8)      Technológiára éhes

Nem lehetsz gerilla Nokia 3310-zel és betárcsázós internettel. Azért sem, mert lassan reagálsz, de azért sem, mert nem ismered és használod a legújabb technikákat. Technofóbnak lenni pedig megéri a mai világban, mert egyrészt nagyszerűen megkönnyíti az életed a sok új kütyü, másrészt trendinek, okosnak, tájékozottnak tűnsz. De ne aggódj, mert könnyen magadra szedheted ezt a képességet is, hisz a világ tele van meetup szervezetekkel (pl.: Debrecenben is van egy tech meetup csoport), akik a legújabb infókat cserélik ki egymás között. A Debrecen Bárral is egyik célunk, hogy egy meetup csoportot összeszedjünk. Mi a tettre és vállalkozásra kész, bátor individuumokat keressük, akik nem félnek a csapattól és meg merik osztani ötletüket, tudásukat, szóval önmagukat a közösséggel.

9)      Önfejlesztő

Ha még nem jött volna át ez az üzenet, akkor ki is van emelni: nem maradhatsz az egyetemen megszerzett tudásodnál, mindig bővítened kell azt, hisz a világ változik – változz vele! Erről szól az oldalunk is, hogy tegyél valamit, bármit! Bemutatjuk az öntevékeny csoportokat a Debreceni Egyetemen, hisz ők már most tesznek a jövőjükért. De ugyanígy segítünk az álláskeresésben tippjeinkkel, valamint a vállalkozásra buzdítással. Persze ha egyedül nem megy, az nem probléma, azért vagyunk mi is, hogy segítsünk.

10)  Vezetői mentalitású

A gerillák megfigyelik a közösséget és onnan szerzik információikat, de mindig egy lépéssel előttük gondolkoznak – és cselekszenek. Ők kreálják a trendeket, az egyedi megoldásokat és kemény vezetők. A közösségi média pedig nem arról szól, hogy eladd a legújabb fejlesztésedet, ennél sokkal többről – vezetővé kell válnod, „megmondó emberré”, egyfajta iránymutatóvá a tömeg számára. Mindenkinek szüksége van vezetőkre, találd meg azt a közösséget, akiknek rád van szüksége.

Mára ezt a fejezetet hoztam. Teszteljétek magatokat, hogy most mennyire vagytok gerillák! Pontonként, 1-10-es skálán, és írjátok le, hogy min kell fejlesztenetek. 15 perc gondolkodás a stratégiád és marketinged, akár a saját személyiséged gerillás fejlesztésén és máris tudatosabban kezeled a jövőben a kapcsolataid. Egy rövid, de velős pozitív változás.

A következő alkalommal a személyes márka építésén lesz a hangsúly amolyan gerillásan. Forrásaim: Jay Conrad Levinson és Shane Gibson

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: