Skip to content

2012-04-29

1

Flashmob külföldön és itthon

Készítő: Laci

A közösségnek nagy ereje van, ezzel szerintem nem mondok túlságosan új dolgot. És az emberek általában arra is jobban odafigyelnek, ami meghökkentő, na bumm, talán ezzel sem mondok újat. (Ezután ne nevezzetek kérlek Mr. Obvious-nak). Na, de mi van akkor, ha ez a kettő találkozik?

Egyre több olyan videót lehet találni a különböző megosztó oldalakon, ahol több ember „spontán” rögtönzött előadásokat rögtönöz a járókelőknek. Ez a flashmob, vagy magyarul villámcsődület.

Az első flashmobot 2003 májusában, Bill Wasik, a Harper’s Magazine egyik szerkesztője szervezte volna New Yorkban, de a kiszemelt nagyáruház biztonsági szolgálatához előzőleg valahogyan eljutott az info, így meghiúsult az esemény. Másodszorra már sokkal óvatosabb volt 2003. június 3-án, ahol végül több mint száz ember gyűlt össze Manhattan egyik legnagyobb áruházában, a Macy’s-ben. A tömeg hamarosan csoportosulni kezdett a kilencedik emeleti kárpit osztályon, méghozzá egy méreg drága szőnyeg körül. A következő akción már több mint 200-an voltak. A csapat, a Hyatt luxusszálló lobbijában minden – az ott lévők számára érthető – előzmény nélkül 15 másodpercig tapsolni kezdett, majd ahogyan jött, úgy el is ment. Bill Wasik, csak nemrég tárta föl titkait. Saját újságában elmondta: a flashmobot eredetileg egy irónikus társadalmi kísérletnek szánta, mivel megelégelte, hogy a város trendi arcai minden értelmes cél és indok nélkül bárhová elmennek, csak azért, hogy „ott legyenek, ahol valami történik”. Kritikai él ide vagy oda a flashmob maga is hamarosan trendivé vált. Brazíliától Indiáig, Kanadától Oroszországig, az elmúlt években virágzásnak indult a flashmob kultúra, ami elért kis hazánkba is.

A nemzetközi flashmob megmozdulásokról nézzetek meg párat:

vagy a személyes kedvenceim egyike:

A flashmob trendivé válása óta nemcsak az akciók és helyszínek száma növekedett, de a flashmob „filozófiája” is megváltozott, és mára már gyakorlatilag két irányzat alakult ki: a hedonista és az aktivista.

Jelenleg egyértelműen a hedonista irányzat dominál, amikor a flashmobokat a résztvevők saját maguk szórakoztatására illetve a többi ember megdöbbentésére szervezik. A másik, az aktivista irányzat ahol a megmozdulásnak valami értelmet is adnak a szervezők. 2004 decemberében például Bukarestben a Nemzeti Televízió épület előtt 70 ember szigetelőszalagot ragasztott a szája elé, hogy így tiltakozzanak a szólásszabadság megsértése ellen. Ted Denzel flashmob guru szerint hosszabb távon csakis az aktivista flashmob-ok lehetne életképesek, hisz ezekben jól kombinálódhat a szellemes, alkalmasint provokatív és karcos stílus egy, az embereket tényleg foglalkoztató mondanivalóval. Denzel szerint a mondanivaló flashmob style nélkül egy egyszerű demonstráció, míg fordítva, a stílus üzenet nélkül egyszerű bohóckodás.

Magyarországon az első flashmobot 2003. augusztus 27-én szervezték Budapesten a Deák téren, az evangélikus templom előtt. Az „esernyős” flashmob néven ismertté vált akció mindösszesen annyiból állt, hogy amikor 19:00 órakor megszólalt a harang, az ott álló néhány tucat ember kinyitotta az esernyőjét, majd amikor a harangszó abbamaradt, becsukták és szépen elillantak. A második hazai flashmobra még ugyanazon év október 3-án került sor a Nyugati pu-nál. A 12-es vágánynál lévő 706-os számú szegedi Dankó Pista IC elindulásakor, pontban 15:10-kor, a gyülekezők egy-egy kakaót vettek elő, megitták, és már mentek is tovább dolgukra.

Debrecenben is több flashmob megmozdulás történt már, többnyire a Fórum közelében, lévén hogy ott elég nagy a tömeg, akiket meg lehet döbbenteni. Ezek a megmozdulások inkább tartoznak a szórakoztató, mint figyelemfelkeltő kategóriába, és a céljukat szerintem el is érték.

Nézzetek meg közülük párat:

Kérdés: Szerintetek milyen villámcsődületet lehetne szervezni legközelebb Debrecenben?

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: