Skip to content

2012-05-01

7

Erasmus – Élethosszig tartó élmény

Készítő: Kovács Miklós

A menDEmonda rovatban úgy gondoltuk be kell hogy mutassuk nektek az Erasmusos élettel járó lehetőségeket és fontos élettapasztalatokat. Ne csak a Neptun üzenetből és az egyetemi plakátokról származó száraz infó jusson el hozzátok, hanem a kint töltött félévek boldogsága, hétköznapi akadályai, kapcsolatépítési próbálkozásai és multikulturális élményei is. A hallgatótársaitok által külföldön átélt fordulatos, cselekményes és remélhetőleg izgalmas történetektől talán megjön a kedvetek ahhoz, hogy TI is merjetek belevágni az új és aktív életbe!

Erasmus – Nagyvárad, Románia

Tudom, tudom, minek mentem Romániába…közel van, nem látsz világot, nem is lehet ott angolul tanulni, mert Nagyváradon mindenki tud magyarul, a legbarátibb országnak sem mondható, ott mindenki Daciával jár, meg amúgy is Románia óóó te szerencsétlen, hát mit ettél ott, volt meleg víz?

Kérem szépen igen, tudtam angolul tanulni, mert a román, török, szlovák, francia, portugál, spanyol, lengyel diákkal valahogy így könnyebb megértetni magad, Nagyváradon pedig az emberek 73%-a román, és igen volt meleg víz méghozzá geotermikus hővel melegített és a fűtés is azzal ment. Nagyvárad Debrecen egyik legrégebbi gazdasági és társadalmi ellenfele, szinte minden téren fel is veszi vele a versenyt. Szép parkok, gyönyörű kilátás, és olcsó, jó tömegközlekedés segíti a turistákat.

A Nagyváradi Egyetemen minden héten be kellett mennem, konzultálni a tanárokkal, hogy mennyit haladtam beadandó angol dolgozatokkal, és ők tanácsokkal láttak el, és ajánlottak angol nyelvű szakirodalmat is. Igaz, az ügyintézés lehet, hogy az itthonitól kicsit eltérő, de a ritmusához hozzá lehet szokni. 🙂 A többi diákkal együtt készültünk a könyvtárban, ahol ingyen lehetett szakirodalomhoz jutni, és az egyetemen is nagyon segítőkészek voltak a tanárok és az ügyintézők is. A kint teljesített tárgyaimat itthon szinte kivétel nélkül elfogadták, egy tárgyból kellett különbözeti vizsgát tennem.

Az Erasmus ösztöndíjból melynek összege 300 euró volt havonta, az albérletre 70 eurót költöttem rezsivel együtt, két lengyellel és egy magyar diákkal laktam egy két szobás, nappalis, konyhás panelban. A két lengyel geológusnak tanult, és tapasztalt utazók voltak, így velük tartva beutaztuk Romániát és még Szerbiába is ellátogattunk. Velünk tartottak a török, francia, szlovák, spanyol diákok is, így az út közben jobban megismerhettük egymást. Szerbiába például nagyon kalandos úton jutottunk el. Azt tudtuk, hogy Moravita vasúti megálló, ameddig a vonat vitt, még 5 kilométerre van szerb-román határtól, és onnan még Vrsac, ahonnan az utolsó busz 20:00-kor elindul Belgrádba 17 kilométerre van. 16:00-kor leszálltunk a vonatról, ahonnan csak a Vrsac mellett lévő hegyeket láttuk, és egy földutat amelyen a helyi legendák szerint elérünk majd egy főutat, ami a határra visz 🙂 Ezen főút létezett és így elértük a határátkelőhelyet. Szerencsénkre a lengyelek a szláv közös kultúra miatt megértették magukat a szerbekkel, ezért taxival eljutottunk végül Vrsacba, ami fejenként csak 3 euróba került. Az egész Temesvár-Belgrád- Újvidék út 12500 HUF-ból utazással, kajával, szállással megvolt, így tanultam meg, hogy utazni nem pénzzel, hanem szívvel-lélekkel is lehet.

Romániában vendégszeretőek az emberek, a vasúti közlekedés fejlett, és olcsó (Nagyvárad – Constanca román diákjeggyel 5800 HUF). Így sátrakkal és hálózsákkal felszerelkezve egy tengerparti utat is megszerveztünk, valamint Erdélyt is bejártuk többedmagunkkal, és néhol a törökök nyelvi készségeire, néhol pedig a magyart használva sikerült megértetni magunkat. A román-bolgár határon a török taxisofőr kedvessége miatt nem lettünk megkurtítva, a magyar tudás a marosfői hideg elől segített megvédeni bennünket.

A külföldön kialakított kapcsolatok a közös élmények miatt egy életre szólnak, és bátran számíthatok még mindig arra, hogy Európa számos országában van olyan ismerősöm, akinél ha kell, meghálhatok és bemutatja az ő országát nekem. Megoszthattuk az egymás kulturális és társadalmi problémáit egymással és egy teljesen új világszemléletet adott nekem az Erasmus, mégpedig olyat, hogy csak is azt csináljam, amit szeretek, és ne azt, amit tőlem elvárnak.

Összességében minden olyan hallgatótársamnak tudom ajánlani nem csak Romániát, hanem az összes újonnan csatlakozott Európai Uniós tagállamot, akik kalandvágyóak, aktívak, és nem utolsósorban megfizethető élményekre vágynak.

Reklámok
7 hozzászólás Post a comment
 1. Laci
  máj 2 2012

  Sajna képet nem tudom hogyan lehet ide beszúrni, de az osztondij.net készített egy kimutatást a kimenő és bejövő Erasmus hallgatókról, amit itt láthattok:

  Kicsit fura, de úgy tűnik, hogy az utóbbi időben arányaiban többen jöttek Magyarországra, mint ahányan innen mentek volna külföldre. Ez nem tudom miért van, de érdemes lehet utánajárni.

  Válasz
 2. Máté
  máj 2 2012

  ez általános trend, a Debreceni Egyetemen a 2011/2012-es tanévben 86-an jöttek és 199-en mentek ki összesen, csak az Erasmust nézve. Ez nem baj, mert pont ráfér a magyarokra a nemzetköziség és legalább az új generáció (mi :)) már ebben a közegben növünk fel. A hozzánk beáramló külföldieket meg növeljük szépen lassan, csak mindenki jó élménnyel menjen haza. 😉

  Válasz
  • Laci
   máj 2 2012

   Nem beszélve arról, hogy költsék csak nyugodtan nálunk a pénzüket 😀

   Válasz

Trackbacks & Pingbacks

 1. Erasmus – a török élmény | Debrecen Bár
 2. Brit sokszínűség – Erasmus az Egyesült Királyságban | Debrecen Bár
 3. Egy klón a sok közül – írói évértékelő | Debrecen Bár
 4. Erasmus – a török élmény 2. | Debrecen Bár

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: