Skip to content

2012-05-03

7

Mi kell a vállalkozóvá váláshoz?

Készítő: Rab Máté

Nem sablon cikk, mert saját szerzemény, szóval ezt tuti nem olvastad még sehol. A tapasztalataim mondatják velem úgy, hogy még csak ismerek vállalkozókat, cégem nincs. De ha neked igen, akkor várom a reakciód!

A Debrecen Bár egyik alapvető célja, hogy összehozza azokat a fiatalokat, akik tesznek és tenni akarnak a jövőjükért – akár egy vállalkozáson keresztül. A diákszervezeti tagoknak ez a következő lépcsőfok, azoknak, akik már végeztek, de még nem aktív tagjai az alumni (öregdiák) közösségnek, hisz még alig tettek le valamit az asztalra. Szóval mi itt vagyunk és most felsorolok pár olyan készséget és külső tényezőt, amelyek nélkül szerintem nem lehetsz vállalkozó. Ha viszont mindet kipipálod, tiéd a világ!

1. Tökösség

Merj belevágni, akármennyire is szidják és nem tisztelik ma a vállalkozókat! Írhattam volna bátorságot vagy kitartást vagy valami ilyesmit, de nem. Szerintem tökösnek kell lenned ahhoz, hogy belevágj ma egy annyira kiszámíthatatlan életmódba, mint amilyen a vállalkozói. Lehet milliomos leszel, lehet csődbe megy az első céged, de ha csak álmodozol róla az aktuális főnöködnek robotolva, sosem tudod meg milyen lehet a szavad világ.

2. Angol

Vagy valamilyen idegen nyelv, de mivel ez egy saját tapasztalatból írt cikk, így én azt merem kijelenteni, hogy angollal bizony a világ összes táján elboldogulsz. Csak itthon néznek furán egy angol kérdésre, mindenhol Európában legalább elmutogatják a választ neked. Azért beszélj egy idegen nyelvet, mert úgy a tudás egy eszméletlen széles tárháza kerül eléd: ilyen például az under30ceo.com (30 alatti vezető) oldala, ahol temérdek hasznos információt találhatsz a mostani témáról is, sőt, sikersztorikat is listáz! Innen még tuti fogunk nektek bemutatni/lefordítani párat.

3. Eredeti ötlet

E nélkül azért nehezen megy. Ebbe beletartozik az összes franchise forma is, hisz igaz, hogy te leszel a 234. fornetti üzlet, de valamiért azt gondolod, hogy a tiéd (is) sikeres lesz, ha nem a legsikeresebb a piacon! Viszont ha már ötlet, akkor érdemes minél eredetibbnek lenned. Itt nem feltétlenül az újdonságra gondolok, hisz szerintem már nagyon sok mindent kitaláltak a világon, de mindig van valami, amit érdemes tökéletesíteni. Példa erre az agyonemlegetett google és facebook, hisz mindegyiknek volt már elődje a piacon (pl.: az iwiw 4 év előnnyel indult), de mégis ők tették hozzá azt a pluszt, amivel sikeresek lettek.

4. Éhes tömeg

Wolf Gábor marketingguru előadásán hallottam előző héten ezt a kifejezést és nagyszerűen kifejezi a mostani mondandómat. Ha egy piaci előnyöd lehet, akkor az ne egy nagyszerű újdonság legyen, ne egy egyedi jellemző, hanem az éhes tömeg, a te termékedre vágyók hada. Ha ők azt szeretnék, amit te árulsz, akkor sikerre vagy ítélve. Tehát annyit kell kitalálnod, hogy mire van most legnagyobb igény a piacon, és megadnod nekik. Egyszerűnek hangzik, pedig…

5. Marketing

Marketingesnek vallom magam habitusom szerint, de nem emiatt emelem ki, hanem a fontossága miatt. Attól, hogy te kiváló mérnök vagy és nagyszerű házakat tudsz tervezni, senki nem fogja rád bízni a saját otthonát, ha nem találja meg a szaktudásod. Mert a marketingnek egyszerűen annyi a szerepe, hogy eljuttassa a termékedet/tudásodat azoknak, akiknek szüksége van rá.

6. Tartalék

Kevés helyen olvastam még erről, pedig bármilyen önálló vállalkozásba is fogsz (legyél akár grafológus, boltvezető, pókerjátékos), tartalékodnak mindig kell lennie. Szerintem 1 évre minimum tegyél félre. Ez azt jelenti, hogyha a vállalkozásodból nem tudsz kivenni egy forintot sem, mert minden egyes új bevételedet visszaforgatod a cégedbe, akkor is legyen egy olyan tőkéd, amit legalább 1 évig csapolhatsz és biztosítja számodra azt az életet, amit elvársz. Ne add fel a vállalkozásod miatt a megszokott életszínvonalad. Oké, dolgozz többet, akár kétszer annyit is, de ettől még ugyanúgy járj autóval, vegyél ajándékot Karácsonykor és sportolj konditeremben, mert nem ezeken kell rövidítened. Ha megfelelő tartalékkal rendelkezel, akkor ez a stresszfaktor sem fog visszahúzni, és ha egy év múltán sem tudsz megélni a cégedből, akkor nyugodtan add fel, hisz így terveztél.

7. Kapcsolatok

Nem feltétlenül kell ismerned a helyi Keresztapát, de nem is kell a polgármester kedvenc unokaöccsének lenned. Mindössze ismerj egy kreatív grafikust, egy innovatív webshopkészítőt, egy pontos szállítót, megbízható könyvelőt, kiváló marketingest, stabil gyártóhelyet, stb, de a legfontosabb, hogy ismerd a vevőidet! Amit te nem tudsz adni a céged sikeréhez, de szükséged van rá, azt szerezd be kívülről. Ne kezdj bele a marketingbe, ha soha egy rajzszöget nem tudtál eladni egy olyannak, aki fel akarta rakni a képét a falra, de amúgy meg kiváló vagy a motorszerelésben, mert már óvodában is egy motorblokk volt a jeled. Azt csináld, amihez értesz, ismerd fel, amihez nem és találd meg rá a legjobb embereket.

Röviden ennyi. Nem soroltam fel az összes aspektust (például tudj tervezni, érts legalább felszínesen a könyveléshez), mert szerintem ez a 7 pont kiválóan elég a vállalkozóvá váláshoz. Ha kipipáltad mindet, akkor mi tart vissza? Válaszolj a kommentek között, kezdjünk el itt is beszélgetni erről. De addig is kérlek válaszolj erre a (véletlenül pont a cikkhez illő?) kérdésünkre:

Reklámok
7 hozzászólás Post a comment
 1. máj 3 2012

  Ma álmodtam azt, hogy megalapítom az első kft-met…lehet csak a cégjog tanulmányozása adta az ihletet, ja meg a tsz-eknél akartam bevezetni a leant.

  Válasz
  • Laci
   máj 10 2012

   😀 Merj nagyot álmodni 😀

   Válasz
 2. máj 3 2012

  Ez tetszetős lett 🙂
  Engem egyébként egy kicsit másik oldala érdekelne a dolognak, ha abban tudsz segíteni, mégpedig a mellékállású vállalkozói. Mivel most gőzerővel keresem első fix munkahelyem a médiában és ha minden jól megy, azért 1-2 hónapon belül lesz szerződés a kezemben, szeretnék mellé egy mellékállású vállalkozóit, hogy külsős munkákat is vállalhassak Arra gondolok, hogy pl. ma már ritkán van egy magazinnak/online felületnek saját szerkesztősége, inkább megbízási szerződésen keresztül foglalkoztatnak külsősöket. És néhány ilyet szeretnék még elvállalni a főállás mellé.
  A kérdés, hogy ez pontosan hogyan működik? Mert elég homályos minden, amit írnak róla és teljesen el vagyok veszve, hogy hogyan vágjak bele egyáltalán 🙂
  (plusz a Flavonhoz ki kell a számlaképesség, ha ki akarom venni a jutalékom)

  Válasz
 3. Máté
  máj 3 2012

  Köszi a válaszokat, ha tetszett, lehet megosztani 😉

  Az, hogy mi kell egy vállalkozás alapításához egy másik cikk témája lesz, nem kommentbe való, de köszönöm az ötletet, már ezt is nagyjából körüljártuk, írunk belőle akkor bejegyzést is.

  Válasz
 4. Lajos a hegyről
  máj 3 2012

  Nekem így elsőre két kérdésem lenne, amiről szívesen olvasnék itt egy “kávé mellett”!

  1) Hogyan fehérítsünk ki egy üzletet, úgy, hogy gyakorlatilag minden versenytársunk feketén nyomja?

  2) Milyen szempontok szerint válasszunk üzlettársat?

  Válasz

Trackbacks & Pingbacks

 1. Nem a diploma teszi az embert… | debrecenbár
 2. Top cikkek 2013-ban | Debrecen Bár

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: