Skip to content

2012-05-08

Állásbörze élménybeszámoló

Készítő: Kovács Miklós

2012. április 25-én tartották meg a Debreceni Egyetemen minden félévben megrendezésre kerülő állásbörzét, amelyen már második alkalommal a gyakorlati helyek utáni hajsza is megkezdődhetett. Úgy vettem észre, hogy a mostani még most sem közelítette meg a válság előttiek álláskínálatát, de mindenképpen javuló tendenciát mutat. A fejvadászcégek most is jelentős erővel készültek, és az adatbázisuk újból jelentős hallgatói és munkavállalói információkkal növekedett.
Néhányan most is voltak, akik az állásbörze hiénája szerepet vállalták magukra, a standok között a bögrék, tollak, ajándékok, nyakba akasztós kulcstartók és villogó legótéglák sűrűjébe vetették magukat, és két reklámszatyor értékes tárggyal távoztak. Nem végzősként valószínűleg meg is tehetik, azonban annak, aki végzős, mindenképpen szét kellett néznie jobban, érdeklődni a cég képviselőinél és önéletrajzot osztogatnia.

Az alábbi videóban megszólalnak hallgatók, érdekes vélemények és tapasztalatok hangzanak el.

TEVA, IT Services, National Instrument, FAG, Coloplast, Lego, Carl Zeiss, Decathlon, Ericsson, Magyar Honvédség, K&H Bank, OTP. Ezek a cégek csak egy részét reprezentálják annak a meglehetősen sok cégnek, amely képviseltette magát, ki hatásosabban, ki pedig nem elég kellőképpen. Emlékezetes marad számomra az, hogy az OTP mennyire észrevétlen standdal készült erre a börzére, és hogy a K&H Bank mennyivel kiforrottabb és meghatározóbb szerepet tudott betölteni.

A HVG Karrier standjánál találkoztam a legtöbb érdeklődővel, mivel itt egy kérdőív kitöltése fejében osztották ki a 2012-es tavaszi Karrier Plusz kiadványukat, amelyben sok hasznos információhoz lehet hozzájutni. Grafológiai vizsgálat és próba állásinterjú lehetőség is adott volt a rendezvény alatt. Ezek segítséget nyújtottak egy részben a saját magad jobb megismeréséhez, és ahhoz, hogy ha még nem voltál állásinterjún, most megtapasztald azt, hogy milyen érzés is az.

Úgy vettem észre, hogy vannak különbségek a régi és a közelmúltban megrendezett állásbörzék között. Pozitívumokként megjegyzem, hogy igenis érdeklődnek az egyetemisták iránt a cégek, egyre több kis-és középvállalat van jelen, közeli állásokat kínálnak. Negatívumként azt tudnám megemlíteni, hogy az érdeklődés lehet, hogy csak az adatbázisuk növelése miatt volt számukra fontos. A sok fejvadász cég miatt a hallgatónak az lehet az érzése, hogy állásbörzén nem is az állásokat kínáló cégek, hanem azok előfutárai, anonim „vallatói” jelennek meg.

Várom a további észrevételeket az állásbörzével kapcsolatban! 🙂 Kíváncsi vagyok, hogy Ti is láttatok-e hiénát, vagy máshogy vélekedtek a fejvadászcégekkel kapcsolatban?

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: