Skip to content

2012-05-08

7

Alternatív vállalkozásfinanszírozási lehetőségek I. – Crowdfunding

Készítő: Laci

Napjainkban, ha egy fiatal vállalkozást szeretne indítani, gyakran a legnagyobb problémát annak pénzügyi megalapozása jelenti. A Magyarországon jól ismert banki finanszírozási lehetőségeket egyre nehezebb igénybe venni, és már a nagyobb vállalkozások is alig jutnak hitelhez. A pályázatokon induló vállalkozások többnyire nem vehetnek részt, vagy ha igen, akkor is sokaknak szinte lehetetlenek a feltételek. Mit lehet ilyenkor csinálni?

Ezen finanszírozási formák végigjárása után az első pénzszerzési lehetőség, ami szóba jöhet, az a 3F. Family, friends and fools (az utóbbi persze nem sértés akar lenni). Tehát el kell kezdeni kilincselni, és megszerezni a családtól, barátoktól és ismerősöktől a szükséges pénzt. Nos, az utóbbi időben  valami ilyesmi indult, csak kicsit nagyobban. Elterjedtté vált, főleg a tengerentúlon a crowdfunding jelenség, amikor vadidegeneket szólítanak meg a feltalálók, fiatal vállalkozók, hogy minimális adományaikkal segítsenek cégük elindításához, ötletük megvalósításához.


A crowdfunding ideája a sok kicsi sokra megy elvére épül. Ezt a viszonylag egyszerű modellt Barack Obama tette igazán híressé, amikor felhasználta azt 2008-as online-választási kampányában. Obama hivatalos weboldalához több millió amerikai felhasználó és önkéntes csatlakozott, akik számos szervezetbe rendeződve, részt vehettek különféle megmozdulások megszervezésében, s egyéb módon is segíthették az elnökjelöltjüket. Az internetalapú közösségi hálózatok segítségével (Twitter, Facebook, Flickr, stb.) hatalmas mennyiségű, hatékony információcsere történt, s addig soha nem látott mennyiségű mikrotámogatás jött össze. Magyarországon ezen alapszik például a magyar kormánynak tavaly áprilisában létrehozott „Összefogás az Államadósság Ellen Alap” projektje is, ahova bárki befizethet kisebb-nagyobb összegeket, amennyiben egyetért a kitűzött céllal. A crowdfunding eredendően azonban éppen nem az állami ötletekre vonatkozna, hanem a magánkezdeményezések segítésére.

A crowdfounding egyik legfontosabb eleme, hogy a vállalkozók, ötletgazdák a megfelelő közönséget érjék el (érintsék meg), hiszen ekkor lehetséges, hogy azok önként és szívesen felajánlanak kisebb összegeket a termékek kifejlesztésében, vállalkozások elindításában. Azonban elérni, megérinteni a megfelelő közösséget kicsit olyan, mint értékesíteni, reklámozni egy terméket: még a legjobb módszerrel is könnyen el lehet bukni, ha az nem a hozzáillő fogyasztókat célozza meg. A társadalmi tőke a crowdfunding üzemanyaga. Más szóval, a sikeres crowdfunding projekt nagyban függ a vállalkozó (ötletgazda) kapcsolati hálózatán belül rendelkezésére álló erőforrásoktól.

Az első ilyen crowdfunding siker a londoni székhelyű Spanner Films nevéhez kötődik. Az előző évtized közepén belekezdett az internetes adománygyűjtésbe a klímaváltozással foglalkozó, The Age of Stupid (A hülyeség kora) című film érdekében. A projekt vezetője öt év alatt kb. 900 ezer fontot teremtett elő, hogy fedezze a film promóciós és gyártási költségeit, ami 2009-re készült el. Minden idők eddigi legnagyobb crowdfunding sikere a Pebble karórához kötődik, ami gyártásának elindításához kitalálója 7,1 millió dollárt kalapozott össze.

A 2000-es évek végén gombamód elkezdtek szaporodni az olyan site-ok, platformok, ahol kifejezetten a crowdfundingra váró kreatív ötleteket, projekteket gyűjtötték össze. Ilyenek például a IndieGoGo (2008), a Kickstarter (2009), és a RocketHub (2010), vagy Magyarországon az indulj.be, kezdheted.hu vagy a CreativeSelector.

Természetesen ahhoz, hogy egy projekt sikeres legyen, számos dolog szükséges még. Rendkívül fontosak a szereplők közötti interakciós hatások, hiszen így lehet egyre több embert elérni, és így egyre több felajánlást kapni. Lényeges továbbá az időzítés, s a megfelelő „marketing stratégia”. Mivel az ötletek/projektek gyorsan kimennek a divatból, elengedhetetlen, hogy a vállalkozók kellő ideig fenn tudják tartani közönségük érdeklődését. Egy projekt megálmodójának tehát aktívan részt kellene vennie, és minél jobban törekednie kéne arra, hogy közönségét elkötelezetté tegye saját ügye számára. Mindez pedig azt mutatja, hogy milyen fontos a hatékony kommunikáció és hálózatépítés. Egy másik dolog, amely befolyásolhatja a projektek sikerét az a minőség biztosítása, hiszen ha a vállalkozó elegendő bizonyítékkal rendelkezik a végtermék minőségével kapcsolatosan, akkor az emberek szívesebben invesztálnak bele pénzt, mert jobban bíznak benne.

A tengerentúlon az egyre gyarapodó sikeres kezdeményezések és példák azt mutatják, hogy a jövő fényesnek ígérkezik a crowdfunding számára, lassulásnak – egyelőre – semmi jele nincs. Itthon azonban még nincs a köztudatban ez a finanszírozási forma. Az említett magyar crowdfunding oldalak 2011 végén, 2012 elején indultak, és eddig még nem tudtak sikeres projektet zárni. Mindenesetre a kezdeményezés nem rossz. Remélem nemsokára sikerről számolhatunk be.

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: