Skip to content

2012-05-10

5

Légy optimista, keresd a lehetőségeket!

Készítő: Laci

Mikor felvettek a Debreceni  Egyetem Bölcsészettudományi Karára 2004-ban, egy álmom vált valóra. Biztos voltam benne, hogy ha elvégzem, akkor diplomásként jól menő állásom lesz, és 30 éves koromra lesz majd egy saját lakásom, családom, autóm, és boldog leszek. Nos nem így lett, de tudjátok mit, örülök neki! Miért? Nos….Sajnos az oktatási rendszerünk nem ad megfelelő útravalót az élethez. Ezt csak akkor vettem észre, mikor hazajöttem egy külföldön töltött év után. De ne rémüljünk meg, ez nem csak itthon, és nem csak Debreceni Egyetemen van így. Kedden este az Este című műsorban épp arról folyt a beszélgetés, hogy Európa tele van csalódott fiatalokkal, akik elmentek egyetemre, azzal a hittel, hogy ha befejezik, valóra válnak az enyémhez hasonló álmaik: biztos állás, lakás, autó, jólét, biztos nyugdíj, nyugodt élet. Hát, lassan rájön a korosztályunk, hogy ez nem így van. És hogy bizony erre fel kell készülni.

A Föld legtöbb országában végbe kell mennie ennek a folyamatnak. És éppen ennek lehetünk a tanúi, ahogy erről ez a TED előadás is szól:

Egyesek persze elkeserednek. Hibáztatják a multikat, a kormányt, egyetemet, mindenkit. Nos, remélem olvassák az oldalunkat, és lassan megváltozik a szemléletük. Mások viszont adoptálódnak. Felveszik a kesztyűt, munkát keresnek (nem feltétlenül a végzettségüknek megfelelőt), saját vállalkozást alapítanak, és megpróbálnak boldogulni az életben. Nekik sem könnyű, de nem sütik le a fejüket és keseregnek, hanem tesznek azért, hogy egyről a kettőre jussanak. Szerintem az utóbbi a követendő példa a fiatalok, a korosztályunk számára, számára. Vállalkozást, startupokat indítani Debrecenben, folyamatosan fejleszteni magunkat, és rátermettséggel, kitartással menni előre. Ebben szeretnénk mi is segíteni nektek. Szóval, ha valakinek álláskeresési tippekre lenne szüksége, akkor ajánlom figyelmébe Máté ingyenes álláskeresési tréningjét jövő hét szerdán, május 16-án a Debreceni Egyetemen. Jelentkezni ITT tudtok.

Kérdés: Szóval tovább várod a sültgalambot, vagy teszel is valamit a jövődért?

Reklámok
5 hozzászólás Post a comment
 1. máj 10 2012

  Hát Laci, nem te vagy az egyetlen, aki ezt hitte 🙂 Anno 8 évig álmodoztam a BTK-ról, aztán első-másodéven rájöttem, hogy ez csúnyán bukta 🙂 Mákom van, hogy szeretek és tudok írni, mert ezzel azért jópár dolgot kezdhetek 🙂 Szerintem a multikkal amúgy semmi baj nincs, sőt, sok szempontból tisztességesebbek, mint az állami szféra (csak egy példa: a párom most egy multinál dolgozik, hiearchia legalján technical analyst trainee-ként most, de a próbaidő után technical developer lesz. Mindennel együtt havi 200-ra kijön a nettója (ebben már cafetéria, teljesítménybér is benne van). Mikor ide interjúzott, közben jelentkezett a nyíregyházi rendőrségre is adatbáziskezelői PL/SQL pozícióra és miután az állásinterjún szarrá cincálták a magánéletét, 120 bruttót akartak neki adni, cafetéria nélkül és kötelezték volna h leköltözzön nyíregyre, de a sulit nem támogatták volna. ) Azt gondolom, ilyen esetek fényében a multikat éppen nem szabad hibáztatni.
  Az egyetemet? Az egyetemmel, főleg a kommunikáció szakkal kapcsolatban azt a dolgot tudom felvetni, hogy kicsit sem gyakorlatközpontú. Most, az utóbbi két évben már van néhány gyakorlati pozíció meg lehetőség, de nekünk semmi nem volt, ezért kifejezetten sokat jelentett nekem, hogy az AIESEC-ben mindezeket gyakorlatban csináltam – sokszázszoros értelemben elékerültem a csoporttársaknak, akik kijöttek egy elméleti diplomával és soha egy cikket nem írtak vagy egy Pr-kampányt nem terveztek meg.
  A kormánnyal meg nincs mit kezdeni, azt véleményem szerint mindig ügyesen ki kell kerülni és keresni a kiskapukat, amik számunkra hasznosak. Szóval végső soron teljesen egyetértek, ha nem vesszük fel a kesztyűt, sanszos, hogy diplomával is az utcaseprők közt végezhetjük. Amennyi energiát az emberek sírásra fordítanak, azzal az energiával ötletelni is lehet 🙂

  Válasz
  • Laci
   máj 11 2012

   Hát mondjuk az ötletelés sem elég. Szerintem jobb, ha az ember fogja magát, és csinál valamit! A párod is ment, csinálta, talpalt, kilincselt, és meglett az eredménye. És hát ahogy látszik is, nem ördög szülöttei ezek a multik 😀

   Válasz
   • máj 11 2012

    Pontosabban érte kilincselt a fejvadász 🙂 Szó szerint megtalálta őt ez a munka, neki a nehéz az volt, hogy vegye a bátorságot és az msc képzése kellős közepén teljes munkás időt vállaljon Pesten, de az msc-t idén már nappalin kell csinálnia, max jövőre lehet levelező. De a cég szerencsére baromi megértő ezügyben, mert próbaidő alatt adnak neki szabit vizsgázni, pedig ez ugye nem szokás.
    Én egyébként szeretem a multikat. Mivel számukra kifejezetten a profit a fontos, így fontos, hogy jó dolgozóik legyenek, minden értelemben. És kevésbé számít, hogy ki kinek a fia-lánya, mint az államiban.
    Az ötletelést am úgy értettem, hogy találja ki az ember, h mit csináljon és csinálja 🙂

    Válasz
    • Laci
     máj 11 2012

     Találja ki, gondoljon bele, hogy az tényleg jó-e neki, ha igen gondolja ki, hogy miként tudja megcsinálni, bontsa le lépésekre, és utána kezdje el csinálni. Fejjel szerintem senki ne rohanjon a falnak:D
     Majdnem így van ez, ha valaki saját vállalkozást is alapít. Csak az kicsit bonyolultabb 😀

     Válasz

Trackbacks & Pingbacks

 1. Nem a diploma teszi az embert… | debrecenbár

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: