Skip to content

2012-05-10

3

Találkozók térképe

Készítő: Rab Máté

Meeting, workshop, konferencia, éves találkozó, karrierfórum, meetup, stb. Mind olyan fogalmak, amelyekkel naponta találkozhatsz, de nem feltétlenül tudod megkülönböztetni őket. Legyen hát egy találkozói térképed, hogy tudd, mikor mire mész el.

Nemzetközi szinten naponta találkozok ezekkel a kifejezésekkel és először nem is tudtam, hogy mire gondoljak egyes elemeknél, rá kellett keresnem és totál mást kaptam. De itthon is előre törnek az idegen nyelvű rendezvények, mivel az EU által támogatott programok disszeminációja (eredményeinek kommunikációja a világ felé) mindig regionálisan is kötelező, hogy az is tanuljon belőle, aki nem kapott támogatást. Nézzük sorba, hogy én milyen rendezvényeket ismerek és azok mit is jelentenek. Szólok, hogy a lista közel sem teljes és személyes tapasztalatokon alapul!

Konferencia / előadás

Mind közül a legunalmasabbnak gondolható. Előadók vannak egymás után sorba, betervezett kávé- és ebédszünetekkel,betervezett kérdésszekciókkal. A legjobb benne viszont, hogy passzívan veszel részt kvázi oktatáson. Hasonló az iskolai előadásokhoz, hogy a tanár beszélt és a végén kérdezhettél, de itt nincs házi. 😉 Azoknak ajánlott, akik még csak ismerkednek egy témával, de tudások nincs benne, így először tanulni szeretnének.

Workshop

Egy olyan konferencia, amelynek a célja a munka. Ismerősök találkoznak abból a célból, hogy egy közös projektjükben előre haladjanak. Persze lehet ismeretlenek között is szervezni, de tudd, hogy egy workshopon elvárt a véleményed megosztása. Egy jó workshop vége legalább egy ötletekkel teli lap.

Meetup

Azonos érdeklődésű személyek csoportosítása. Van online verziója is, nagyon népszerű világszerte, mert az “offline”, valós életben találkozó kis közösségeket az internet segítségével bővíti, hálózatosítja, éjjel-nappalivá teszi. Nem titkolt szándéka a Debrecen Bárnak, hogy egy meetup-ot szervezzünk tenni kész fiataloknak, de erről majd később hallotok.

Meeting

Az értelmezésemben a workshop egy gyakorlatiasabb, szűkebb verziója. Itt már nem ötletbörzét (brainstorming) tartotok, hanem konkrét akciókat dolgoztok ki. Lehet egy egy éves költségvetés, vagy egy marketingkampány, a lényeg a kézzel fogható eredmény.

Éves találkozó (annual meeting)

Egy meghatározott témában rendszeresen tartott konferencia vagy workshop. Persze ha annual meetup kifejezést használsz, akkor így passzold össze a magyarázatokat. De a lényege a folyamatosság kifejezése, hogy már tavaly is volt és jövőre is szeretnénk, mert ez a téma kiemelten fontos és megéri, hogy beszéljünk róla legalább évente.

Speed-dating

Fogalmam sincs, mi lehet a magyar megfelelője, de szemléltetem egy példával: vannak orvosok és vannak informatikusok, akik tudják, hogy egymással tudnának együttműködni, csak fogalmuk sincs hogyan. Egy speed-dating-en mindenki kap 10 perces arra, hogy bemutassa magát, tevékenységét és vágyát. Ennyi idő alatt ki kell derülnie a két félnek, hogy van-e értelme a további megbeszélésnek. Ha nincs, köszönjük szépen, 10 perc után partnercsere. Ha van, akkor általában a jó speed-dating rendezvény egy kötetlen vacsorával zárul, ahol már azzal ülsz le beszélgetni, akivel találtál közös érdeklődést.

Site visit

Helyszíni látogatás. Annyira érdekel téged másnak a szakértelme, hogy elmész hozzá és ő körbevezet, bemutatja a folyamatot, válaszol minden kérdésedre. Nagyszerű formája a mélyebb kapcsolatok kialakításának.

(Karrier)fórum

A fórum olyan nyilvános rendezvény, ami szintén egy témára fókuszál, de bárki bemehet bármikor, ritkán van előzetes regisztrációhoz kötve. Ha dedikáltan karrierfórum, akkor fontos tudnod, hogy itt nem kapsz munkát, maximum tanácsokat és lehetőségeket. Sokan az állásbörzét is félreértelmezik és csalódottan távoznak, mert “senki nem vette fel”, de ez nem arról szól, hanem egy első találkozásról, mélyebb megismerkedésről, olyan infók szerzéséről, amit nem találsz meg máshol.

Plenáris / szekciós találkozó

Nem is biztos, hogy ez külön kategória, de a témához illik és lehet magyarázatot igényel. A plenáris az a rendezvény, amely mindenki számára van és általános témát dolgoz fel, a szekciós találkozó (szekciós ülések) pedig egy adott szűk téma köré csoportosít. Általában a szekciókat párhuzamosan tartják, tehát például tartanak egy felsőoktatási konferenciát és plenáris ülésen beszélnek a miniszterek, államtitkárok a jelenről és jövőről, szekciókban pedig párhuzamosan megy a gazdálkodással, oktatással, kutatással kapcsolatos témakör, mert általában ezekre specializált szakemberek vannak, akiknek így időt spórolnak, hogy nem kell mindent meghallgatniuk, csak amiért jöttek.

Networking

Ez is inkább egy jelzőként használt kifejezés, amit csatolhatsz konferenciához, meetinghez, bármihez, a lényeg, hogy kapcsolatokat építs ki. Itt is kiemelem, hogy nem egy networking vacsorán kell megkötnöd a következő milliós üzletedet, ez még csak egy első ismerkedés, amit majd követhet egy meeting, vagy direkt tárgyalás. Azért jó, ha ki van emelve a networking jelző, mert így pofátlanul odamehetsz bárkihez a rendezvény ideje alatt, hisz erről szól a “buli”, hogy új kapcsolatokra teszel szert. Csajozós bulit azért ne nevezzetek így. 😉

Valamit kihagytam volna? Biztosan. Kommentek között nyugodtan írd meg, hogy te még milyen rendezvényt ismersz és az minek van szentelve.

Reklámok
3 hozzászólás Post a comment
 1. Laci
  máj 10 2012

  A speed-dating amúgy a szakmai körökön kívül is megtalálható.
  Ez a vakrandik egyik legújabb formája. Leültetnek az asztalhoz mondjuk 10 lányt, és velük szembe 10 fiút. Van 10 percük hogy ismerkedjenek. De ha jól tudom, akkor itt a végén nincs vacsora, hanem mindenki leadja a szervezőknek, hogy kivel találta meg a közös hangot, és ha valahol egyezés volt, akkor a szereplők megkapják egymás elérhetőségét. De lehet csak a végén odamennek az emberkék egymáshoz, és elkezdenek “networkingelni” 😀

  Válasz
  • Máté
   máj 10 2012

   Hát kikaptad azt a részt a bejegyzésből, ami egyáltalán nem ide tartozik 🙂
   Ez nem új forma, már 10 éve is volt filmekben, és onnan fejlődött ki az üzleti formája. Amúgy ha itt ügyes vagy, akkor azonnal elhívod egy privát vacsira és teszel a többi jelöltre (=ledöbbented, megtiszteltetésnek érzi, adrenalinnal pumpálod, jó sztorit adsz neki) 😉

   Válasz
   • Laci
    máj 10 2012

    Akkor nekem volt új. Bocsi. Te tudod mi a “panell”? 😀

    Válasz

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: