Skip to content

2012-05-13

Nemzetközi magyar sikerek

Készítő: Laci

Ez alkalommal egy követendő példát szeretnék bemutatni nektek. Biztosan sokan ismeritek a világon egyedi zoomolásra épülő prezentációs szoftvert, a Prezit. Biztos vagyok benne, hogy azt is tudjátok, hogy ez egy magyar vállalkozás, nemrég ünnepelte 4. születésnapját, elérte a 10 millió felhasználót, és nemrég 3 milliárd dollárt fektettek beléjük. Na, de nézzük meg honnan indultak, és mi a sikerük titka?

A céget 3 fiatalember, Árvai Péter, Somlai-Fischer Szabolcs és Halácsy Péter alapították 2008-ban. Akkor a Kitchen Budapest nevű inkubátorházban fejlesztették a terméket, de az igazi áttörést az jelentette, mikor egy dán kockázati tőkebefektető társaság, a Sunstone Capital 500 ezer eurót fektetett a projektbe. És ekkor több ajtó is megnyílt az alapítók előtt. A cég fejlesztése Magyarországon, Budapesten maradt, de a menedzsment és a marketing átkerült az USA-ba, a Szilícium-völgybe. Tudatosan elkezdték építeni a Prezi brand-jét, és olyan partnereik lettek, mint például a TED, amely konferenciasorozatán elkezdte használni a Prezit. Szóval szépen, és nem is lassan halad a Prezi a siker útján. És még halad ma is!

Magyarországon minden jelentősebb startup eseményen lehet találkozni a Prezivel. Nincsenek elszállva maguktól, mindig közvetlenek, szívesen válaszolnak a kérdésekre, és sikereikből nagyon sokat visszaadnak a magyar startup közösségnek is. Sokszor nekikszegezték már a kérdést, hogy mi a sikerük titka. Nos, erre több válasz is lehetséges.

Az első, hogy van negy olyan termékük, ami egyedülálló és piacvezető az adott piaci szegmensben. A Prezi előtt mindenki Power Point-ot használt, ami egy lineáris prezentációs lehetőség. Egymás után jönnek a diák, nehéz vele interaktívan és látványosan prezentálni. Ehhez képest a Prezi egy felüdülés, és nagyon hálás dolgokat lehet vele készíteni. Az üzleti életben egyre több Prezi-s prezentációval lehet találkozni, és kezd egyre elterjedtebb lenni.

Ezt a jó terméket azért a piaccal mégiscsak meg kellett ismertetni. Ezért fontos volt, hogy Amerikában futtassák fel a céget. Nagyon sokat dolgoztak azon, hogy kint megismerjék őket. Számtalan találkozóra, bemutatóra és újabb és újabb tőke bevonására volt ehhez szükségük. De kitartással és elszántsággal ezt is megcsinálták. Idén márciusban a Startup Underground konferencián Halácsy Péter tartott egy előadást a történetükről angol nyelven. A kérdés szekcióban, jó magyar szokás szerint mindenki ült, mint a kuka. Egyszer valaki megszólalt, hogy nem lett volna-e jobb, ha magyarul adja elő a mondandóját Halácsy Péter. Én is néztem ki a fejemből, nem hogy Halácsy. És nagyon intelligensek lerendezte a kérdést: Nem (persze ezt is angolul mondva). Ahogy elmondta, ahhoz, hogy egy magyar cég sikeres tudjon lenni, ahhoz bizony külföldre kell menni, és tudni kell angolul. Ennyi. És nem is kell Amerikában letelepedni. Ahogy Halácsy Péter is elmondta, valójában már ő is LinkedIn-en és email-ben tartják a “kintiekkel” a kapcsolatot, és csak néha utaznak ki Amerikába. Ahogy elmondta, a legfontosabb a network, amit már akár így is lehet menedzselni.

Fontosnak éreztem ezeket a tapasztalatokat, jótanácsokat leírni. Ha valaki sikeres vállalkozást akar alapítani, érdemes a jó példákat tanulmányozni. Nekünk, magyaroknak, az egyik ilyen követendő példa lehet a Prezi.(Megsúgom, hogy újabb sikergyanús magyar cég van a láthatáron, az Antavo, akik múlt héten találtak nemzetközi befektetőre.)

Kérdés: Használod a prezit? Ha igen, akkor nyugodtan töltsd fel kommentek közé a prezidet, és oszd meg a tapasztalataid!

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: