Skip to content

2012-05-16

3

Heti filmajánló (Máj. 17.)

Készítő: KacsaCsapitány

Csütörtöktől újra átveszi a vezetést a Cinemacity, mivel a heti filmajánló két filmjét ott tekinthetitek meg. A két arcszőrzetben gazdag film mellett az Apollo moziból is ajánlok egy jó alkotást, csak hogy az se maradjon le a kínálati opciók közül. Gyanús, hogy a kötelező olvasmányok mellett megint egy film fogja rávenni a közönséget a könyvek olvasására…

Az éhezők viadala (The Hunger Games) [Apollo mozi]

 A film sikerességének köszönhetően a jövőt felvázolhatom. A Suzanne Collins trilógiájának első kötetének megfilmesítését jól fogadták világszerte, a külföldi bemutató óta a bevétel lassan megtízszerezi a gyártási költségeket. Így a 3 könyvből álló nyomtatott sorozat szabad utat kapott, és a következő években jobban megismerhetjük Panem világát a mozikból.

A mű az előzőekben megnevezett utópisztikus észak-amerikai fiktív országban játszódik, ahol évenként a címben szereplő viadalra kerül sor. A résztvevők 12 távoli körzetből kerülnek kiválasztásra. A kerület lakóinak egy több évtizeddel ezelőtti lázadás miatt mostoha körülmények között kell élniük, és az életre-halálra zajló küzdelem is egyfajta büntetésként funkcionál.

Főhősnőnk, Katniss Everdeen önként jelentkezik a versenyre, miután a sorsoláson húgát választják ki. Az újfajta reality show-n a 12 éves kislányoknak nem sok esélye van, így Katniss vállalja fel a kockázatot, hogy vadász temperamentumát kamatoztatva szembe száll a másik 11 körzet indulóival.

A filmben olyan nevek szerepelnek, mint Stanley Tucci, Woody Harrelson és Lenny Kravitz is, de a show-t teljes egészében ellopja a főhősnőt alakító fiatal Jennifer Lawrence.

Még szerencse, hogy a mi világunkban nem „panemi rendszerben” történik a kiválasztás, hanem reality show-inkban önként jelentkezve lehet tönkre tenni életünket…

A holló (The Raven)

 A cím már ismerős lehet, de a korábbi Holló film egy félrefordítás eredménye. Így most már nem a porcelánfehér arcú bosszúállót, hanem John Cusack megformálásában Edgar Allan Poe-t köszönthetjük a nagyvásznon. Ennek a sztorinak a középpontjában egy könyvfaló sorozatgyilkos áll, aki a szerző műveit lemásolva löki áldozatait az „Öreg Kaszás” elé.

Természetesen a cselekmény pont Poe korában játszódik, így a gyilkos utáni hajszát maga a detektívregények atyja vezeti.

A bemutató alapján is látszik, hogy visszaköszön Edgar Allan Poe gótikus hangulatú regényvilága, és a gyilkos is a legkomorabb művek alapján próbálja a 19. századi Baltimore lakosságát az őrületbe kergetni.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a film egy részét hazánkban, Budapesten forgatták. Azt is megemlíteném, hogy a Poe-ról készült képek alapján a szerző csak bajuszt viselt, de John Cusack ragaszkodott a körszakállhoz, mert elmondása szerint anélkül csak egy gyenge Chaplin-féle Diktátor imitátornak tűnt volna…

A diktátor (The Dictator)

Itt is megtévesztő lehet a cím, de a főszereplőre ránézve egyből elhessegethetjük a gyanút, hogy bármiféle párhuzamot mutatna az 1941-es fekete-fehér filmmel.

Egy újabb értelmetlen Sacha Baron Cohen vígjáték, amiben ismét egy teljesen realisztikus karaktert formál meg. Most nem egy kazah riporter vagy egy fukszos limuzinsofőr bőrébe bújik, hanem egy afrikai nemzet diktátoraként borzolja a kedélyeket. Annyira valós karakter, hogy a színész gyakran nem tudja szétválasztani karakterét az igazi énjétől. Ennek szemtanúi lehettek az idei 84. Oscar gálán is a tv nézők, mivel filmjét úgy népszerűsítette, hogy Haffaz Alladeen-ként jelent meg a vörös szőnyegen. Emlékezetes volt, célszerű Sacha Baron Cohen-t és Kim Jong-il nevére együtt rákeresni…

Reklámok
3 hozzászólás Post a comment
 1. Norrka
  máj 16 2012

  A Hunger Games nagyon jó film, rég láttam már olyat, ami ennyire nagy hatással volt rám. És igen, engem is rávett, hogy elolvassam a könyvet. Nem egy szépirodalmi mű, a sztori miatt viszont az is tetszett.
  A filmmel csak az a baj, hogy nagyon sok az elvarratlan szál, és én elég nagy hiányérzettel jöttem ki a moziból. Ebből a szempontból is jó volt, hogy elolvastam a könyvet. Most akarom megrendelni a többi részt is 🙂

  Válasz
 2. KacsaCsapitány
  máj 16 2012

  Nekem is volt már szerencsém hozzá, de a könyvekhez még sajnos nem. Tervbe vannak véve, ugyanilyen okokból, csak előbb a “Jég és Tűz Dala” könyvsorozatot kéne letudnom… 🙂

  Válasz

Trackbacks & Pingbacks

 1. Heti filmajánló (Jún.21.) | Debrecen Bár

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: