Skip to content

2012-05-17

1

Hogyan robban be egy startup a köztudatba?

Készítő: Laci

Ki ne emlékezne még a jobb korokat megért iwiw-en belül a Csajok és Pasik (CsP) társkereső alkalmazásra, amely annó sok párt hozott össze. Három éve azonban a CsP külön társkereső oldalként működik a The Cook Kft. fejlesztésében, hihetetlen sikeresen. Tanulásként, mint jó példa, megpróbálom most nektek összefoglalni pár pontban azt (a player.hu írása alapján), hogy minek köszönheti a cég ezt a sikert.

Az alkalmazást, és a céget 3 fiatalember indította: Lipovszky Lél Keve, aki 1976-ban, László Gergely , aki 1979-ben és Bagi Péter, aki 1981-ben született. Szóval mindannyian elég fiatalok, mégis egy jól menő céget tudtak felépíteni. Mi a titkuk? Nézzük!

Folyamatos fejlődés

A CsP-nél alapkoncepció, hogy félévente új dolgokkal jelentkeznek. 2010 elején – még iWiW-es applikációként – indították el a blog-szolgáltatásukat, amely gyorsan népszerűvé vált a felhasználók körében. Májusban készült el saját weboldaluk, év végére a Facebook alkalmazásuk. 2011 elején megújult az iwiw applikáció és egységes belépési felületet hoztak létre. Bár a randipiacon másodikként vezették be a Facebook fiókkal történő belépést, ez jelentős állomásnak bizonyult a cég életében: a CsP a legnépszerűbb hazai Facebook alkalmazás lett. Jelenleg a CsP saját mobil applikációjának fejlesztése és a régiós terjeszkedés áll a középpontban. Ez utóbbi a CsP többnyelvű verziójának elkészítését jelenti, új szolgáltatáselemekkel is kiegészítve. A srácok ígérete szerint várhatóan az év második felétől már mobilon is lehet majd kényelmesen használni a CsP-t.

Sajátos, de kifejezetten hatékony „marketing”

A CsP még korábban, az indulásakor új szereplőként jelent meg egy telített piacon, 2009-ben. Újdonságuk az volt, hogy a marketing megközelítés helyett a minél jobb közösségi háló alapú szolgáltatást, és az állandó fejlesztést helyezték a középpontba. Szemben a versenytársakkal, ők nem költenek sok pénzt imázs-marketingre, mert szerintük ha a termék jó és „önmagáért beszél” a közösségi hálózatok elvégzik ezt a munkát, vagy annak egy jelentős részét. Ugyanakkor hosszú távon, mégis kemény munkát igényel a szolgáltatás és a közösségi oldalak közötti szinergia fenntartása. A CsP napi szinten szűri a profilokat a rendszerben, és persze ott van a valódi közösség szerepe is, amikor a felhasználók maguk jelentik a „kamu profilokat”. Ennek meg is lett az eredménye. Saját bevallásuk szerint jelenleg naponta 50 ezer egyedi látogató keresi fel őket, és összesen mintegy 1 millió embert érnek el, amivel az első három társkereső között helyezkednek el.

Tökéletes időzítés és pozicionálás

A CsP indulásakor az online társkereső piacot két-három nagyobb szereplő uralta, ám a kínálatból hiányzott a közösségi média-szempontú megközelítés. Olyan piaci rés volt ez, melybe a CsP betörve hihetetlen sikert ért el. Kezdetben 50 ezer regisztráló elérését tűzték ki egy év alatt. Ehhez képest már a második napon leállt az oldaluk, mivel a szerver nem bírta az óriási érdeklődést. Egy év alatt a kísérletnek induló alkalmazás már 100 ezer fős látogatói bázist tudhatott magáénak. A számos apró ötlettel – csúszka, egyezés, üvegezés, szexi vagy nem szexi – teletűzdelt oldalt főként a 35 alatti korosztály zárta a szívébe. Persze mára ez a piac is hihetetlenül telítetté vált. A cég ügyvezetője szerint a sikert a gyors helyzetfelismerésnek, és a kemény munkának köszönhetik. Mivel minden piaci szereplő figyelemmel kíséri egymás működését és a nemzetközi trendeket, előbb-utóbb kölcsönösen megjelennek egymásnál a hasonló megoldások. Ilyen körülmények között kulcsfontosságú, hogy ki, mivel lép először piacra Magyarországon.

Legfontosabb: bevételek

A csapat kezdettől fogva a fizetős üzleti modell mellett tette le a voksát. A fizetős szolgáltatást egy évvel az indulás után vezették be, amely idén februárban ismét megújult. Ennek lényege, hogy a felhasználókat a bankkártyás vagy paypal-os fizetés, illetve az egy napnál hosszabb Prémium tagság felé terelik. Ugyanakkor azoknak, akik csak pár napra szeretnék kipróbálni a CsP-t, az egynapos tagság is – a regisztrációért és profilkitöltésért kapott CsP pontokon keresztül – jó megoldás lehet.

Alig 4 év alatt nőtte ki magát ez a kezdeményezés magát egy meghatározó piaci szereplővé. Szerintem ami látszik, hogy a The Cook Kft-ben, és az alapító fiatalokban megvan az a stratégiai gondolkodás, ami a jövő építésére szolgál. Nem elég a megfeszített munka, a rövidtávú sikerek és bevételek biztosítása, hanem hosszú távra kell tervezni. Szóval legyen ez nekünk egy jó példa, ha vállalkozást szeretnénk alapítani.

Kérdés: Te már tudod, mivel fogsz sikeressé válni?

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: