Skip to content

2012-05-24

1

Okosan a munkaerővel – What’s up start up?

Készítő: Kovács Miklós

Még mielőtt egy startup berobbanna a köztudatba mindenképp olyan munkaerőre van szüksége, amely minőséget és perspektívákat tud kínálni a cégnek. Nem is olyan könnyű ilyen embereket toborozni mikor nincs megfelelő erőforrás, közel-távol nem találni egy szakembert és azt sem tudjuk milyen képességekkel rendelkezőt keressünk az általunk megálmodott pozíció betöltésére.

Minden egyes állás kiírása előtt gondolkozz el először azon, milyen pozíció az, amire jelentkezőket vársz. Mindig lesznek alul és túlképzettek, egy jó megfogalmazás csökkentheti a számukat. A munkaköri leírások megfelelő megfogalmazása az a feladat, ami felett sokan átsiklanak. Ahhoz, hogy a csapatod érdemben fejlődjön, meg kell tudnod határozni pontosan a meghirdetett pozíció felelősségi körét és azt, hogy milyen alkalmazottra van szükség. Jobb, ha több időt és energiát fordítasz arra milyen képességek és készségek szükségesek ténylegesen az adott munkakör betöltéséhez. Mivel kezdetben nem dúskálsz a forrásokban, ezért azt is el kell döntened, hogy teljes   vagy részmunkaidős alkalmazottat szeretnél, esetleg a megbízási szerződés eszközéhez nyúlsz. Egy részidős gyakornok a kevésbé fontos teendők elvégzésére jó megoldásnak tűnik, olcsó és akkor dolgozik ha tényleg van feladata.

De mitévő légy akkor, mikor tényleg egy magas kvalitásokkal rendelkező szakemberre van szükséged? Mivel nincs elég pénzed, ezért egy bevált módszer az, hogy megosztod vele álmaidat. Na persze nem szó szerint, oltár előtt megpecsételve, hanem akképpen, hogy részesedést ajánlasz neki a cégedből, cserébe a csekélyebb fizetésért. Hidd el, ha tulajdonjoggal ruházod fel, máris másképp áll a dolgokhoz, a célja az lesz, hogy minél nyereségesebbek legyetek. Amennyiben tényleg egy fillért sem tudsz neki adni és elutasítja, akkor bizonyos, hogy nem hisz a sikeredben, de ha elvállalja részesedésért, akkor egy lojális és hithű szakemberrel gazdagodsz.

Beküldött önéletrajzok átnézésénél mindig figyelj oda az intő jelekre: elgépel szavakat, nem tud két mondatot értelmesen összerakni, figyelmen kívül hagyja a munkaköri leírásban megemlítetteket, tapasztaltabbnak tünteti fel magát, végül pedig kiderül róla, hogy az önéletrajzban írottak ellentétesek az általad végzett internetes rákeresés eredményével. Ezzel el is jutottunk a következő szempontig, mindig keresd meg a jelölt közösségi oldalakon való ténykedéseit. Ezzel nagyon sok fontos információ kerülhet a birtokodba arról, hogy milyen személlyel van dolgod, árnyalhatja az önéletrajz adatait.

Amennyiben az előző szempontok alapján kiválasztottjaid körét leszűkítetted, még mindig nem lélegezhetsz fel. Az interjún is résen kell lenned. Megfigyelheted, hogy élénk mozgású-e, vagy inkább lomha, mennyire izgul, mennyire felkészült. A jelölt attitűdje és a kis jelek is figyelmeztetőek lehetnek, nem csak a megfelelő kérdések feltételéből áll egy interjú levezetése. Ne feledd, nem a legjobb barátodat keresed a jelöltben, hanem egy olyan munkaerőt, akivel még hosszú-hosszú ideig együtt kell dolgoznod. Nincs is rosszabb, mint egy nem megfelelő személyiségjegyekkel felruházott alkalmazottal kooperálni. Az is egy intő jel lehet, ha a cégneved és filozófiád megemlítésénél ködös tekintettel mered előre, és csak nagy vonalakban képes felidézni a cég profilját és céljait. Egy ilyen ember vagy csak egyik állás után jelentkezik a másikra, vagy olyan lusta, hogy nem képes még ennyit sem megtenni azért, hogy alkalmazzák. Ne csodálkozz ha felveszed és akkor is hasonló színvonalat nyújt.

Egy kezdő vállalkozásnál minden egyes plusz ember felvétele képes fellendíteni a vállalkozásodat, de ugyanilyen könnyen a szakadék szélére is sodorhatja. Vállalkozásod irányításának és jövőjének egy részét ilyenkor a kezükbe adod, szóval csináld jól és körültekintően!

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: