Skip to content

2012-05-27

3

A Loki és az országimázs

Készítő: Laci

Mikor külföldön éltem 1 évig, és megkérdezték tőlem, hogy honnan jöttem, gyakran kerültem bajba. Nem azért, mert nem akartam bevallani, hanem mert jöttek az ostobábbnál ostobább poénok a “Hungary – hungry ” vagy a “Budapest – Bukarest” szóviccekből. Ennél már csak az volt a rosszabb, mikor (elsősorban a mediterrán) fiúk arról is felvilágosítottak, hogy ők meg azért szeretik az országomat, mert mi csináljuk a legjobb pornó filmeket. Na köszönöm, erre voltam a legkevésbé kíváncsi. Na, de hogy lehet ezen a gulyásos, paprikás, “széplányos”, csikósos karikás ostoros képen változtatni? Nos, szerintem ebben Debrecennek igazán jelentős része lehet.

Na, de kezdjük a legelejéről! Pár éve részt vettem a Politológus Hallgatók Országos Konferenciáján, ahol első nap a legelső előadás Magyarország országimázsáról szólt. Az előadó (akinek halvány gőzöm sincs a nevéről, mert nem tartottam fontosnak megjegyezni) arról beszélt, hogy Magyarországnak csapnivaló az “országmarketingje”, az országimázsa. Magunk sem tudjuk mit gondoljunk magunkról, és a külföldieknek is azt kommunikáljuk, hogy jöjjenek hozzánk, mert jókat lehet nálunk enni (gulyás), inni (bor és pálinka) és szépek a lányaink. Na, de lassan rájött arra mindenki, hogy erre építeni nem lehet. Ettől senki nem fog jobban emlékezni Magyarországra. Valaki persze azért nem, mert szimplán ostoba (ahogy például ő), hanem mert ezek alapján a jelzők alapján bármely ország lehetnénk. Az, hogy ki mit szeret enni és inni, az a saját választása, emiatt nem megy például nyaralni, vagy fog jobban emlékezni ránk. Ha valakit pedig a lányok érdekelnek, akkor valószínűbb, hogy Bangkok-ba megy Budapest helyett. Ami nem is baj, mert hát ne erről legyünk már híresek! Ez elég szánalmas!

Az elmúlt években úgy tűnik rájöttek arra magasabb szinteken is, hogy ezen alakítani kellene. Elkészült (jópénzért) egy Tony Curtis által fémjelzett felejthető országimázs kisfilm, amit a CNN-en is vetítettek, szerencsére nem sokszor. Szörnyű lett, és ebben is egy női fenékre van kihegyezve minden! (Ne már!) De szerencsére méltán a süllyesztőben végezte ez a kis szösszenet. (Csak érdekességképpen, itt megnézhetitek, de kizárólag saját felelősségre!)

Viszont tavaly végre megtörtént az áttörés ezen a fronton is. A youtube-on először Budapest majd Magyarországgal kapcsolatban is született egy-egy olyan film, ami már sokkal jobban tetszik nekem. Ebben a magyar kreativitás, felhasználók, jókedv és lehetőségek kapják a főszerepet.

Az első film Budapestre van kihegyezve. Madarász István készítette a Budapest Business Region megbízásából egy müncheni kiállításra. Ez a kisfilm annyira sikeres lett, hogy felfigyelt rá a Külügyminisztérium is, és rendelt egy második részt a rendezőtől. Ezt nemzeti önbecsülésünk erősítésére kötelező jelleggel már kisiskolás korban levetíteném a diákoknak (már ha kötelező olvasmányok vannak).

De ezeket a filmeket valójában csak mi ismerjük. Egyetlen külföldi ismerősöm sem látta még őket. A számukra tudjátok mióta ismerősebb az, hogy hol van Magyarország? Amióta a Loki bejutott a BL csoportkörbe! Igaz kevesen, de olyanok is vannak, akik megnézték azt is, hogy Debrecen hol található. Ár – érték arányban tehát a Loki mindent ver. (Fociban pedig az ország minden csapatát :D) Szóval emiatt is szurkolok nekik, hogy jussanak be újra a BL-be 😀

Kérdés: Nektek mi a tapasztalatotok, mennyire ismernek minket külföldön?

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: