Skip to content

2012-05-28

9

10 indok, hogy azonnal lépj ki a munkahelyedről

Készítő: Rab Máté

A közelmúltban egy barátom búcsút intett az álommelójának, egy másik ismerősöm meg nem mer kilépni a taposómalomból. Kicsit begyepesedettnek tartom a hazai közeget ezzel kapcsolatosan, és felhoznék pár érvet, hogy miért mondj fel a munkahelyeden. Még akár ma.

Előre közlöm, hogy cikkem alapját egy netes kutatásom során talált cikk adja, amit itt olvashatsz angolul. Ezt egészítem ki személyes véleménnyel, tapasztalattal és tanácsokkal, ahol tudom.

Szóval van egy munkahelyünk, ahol megkeressük azt a pénzt, amiből élünk. Logikusan következne ebből, hogyha nincs munkahelyünk, akkor miből éljünk? Természetesen nem azt mondom, hogy lépj ki a munkaerőpiacról, hanem hogy hagyd ott a mostani munkahelyed és keress egy számodra jobbat. Nézzük az indokokat:

1.Biztonság

Az volt régen a szokás, hogy elkezdték alulról az emberek és léptek feljebb a ranglétrán. Ha nem tudtak feljebb, akkor egy másik céghez igazoltak, ahol volt még fentebb. Végül nyugdíjba vonultak egy biztos életszínvonalon. Ez a világ elmúlt kb 2008-ban. Ma már ne vedd biztosításnak, hogy lesz nyugdíjad. Eltörölték itthon a magánnyugdíj pénztárakat, tehát ha idő előtt elmész, az örököseid a nyugdíjjárulékaidból egy forintot sem látnak, az állam kapja. Kezdj el takarékoskodni saját magadnak és örököseidnek, ehhez pedig egy olyan állás kell, ahol ezt megteheted. Készülj fel arra, hogy Ázsiában 1 milliárd ember várja azt, hogy megkapja a te munkádat fele annyiért. Nem a munka jelenti a biztonságot, hanem a kiválóságod egy adott szakterületen jelenti azt a biztonságot, hogy mindig lesz munkád.

2. Otthon

Ez a téma személyes vitakedvencem az ismerőseimmel, mert szerintem nem kell saját lakás, az inkább problémaforrás, mint “befektetés”. Ennek a tételnek a kifejtésébe most nem megyek bele, itt egy jó írás angolul, hogy miért nincs szükséged saját lakásra (címszavakban: veszteséges, extrém sok meló, leláncol, mindig drága, stresszes, stb.).

3. Egyetem

A gyerekeidet egyetemre akarod küldeni (vagy még magadnak fizetnél egy továbbképzést), ehhez kell a sok pénz, akár milliók. De ezt olcsóbban is meg tudod oldani, sőt, a gyereked a jó nevelésednek hála ösztöndíjjal is el tudja végezni az egyetemet, vagy ha kevésbé tehetséges, akkor diákhitellel. Viszont az is igaz, hogy nem is kell mindenkinek diplomásnak lenni, nézd csak meg, hogy mennyit keres a villanyszerelőd. Vagy a legtöbb vállalkozónak sincs több érettséginél, csak tehetség kérdése.

4. A főnököd

A legtöbben utálják a főnöküket. Ez is olyan, mint bármely más kapcsolat. Megvannak az indokaid, hogy miért mentél bele: “túl fiatal voltam”, “nem tudtam még, hogy mit akarok”, “a Sára visszautasított”, stb., a lényeg, hogy boldogtalan vagy. Az USA-ban minden második házasság válással végződik, ez a megoldásuk a kapcsolatok bontására. Egy kiállhatatlan főnöknek búcsút inteni ettől lényegesen egyszerűbb, nem kell, hogy boldogtalan légy a munkahelyeden.

5. A munkatársaid

A főnököd egy angyal, de a munkatársaid szemetek. Csak veled. Na ez az igazi szívás. Ha panaszkodnál, még szemetebbek lesznek, így elviseled és otthon sírsz. A munkatársaiddal kvázi több időt töltesz, mint a családoddal, szóval becsüld meg őket, és ha nem érdemesek rá, akkor hagyd ott őket. Lépj feljebb és légy a főnökük, vagy válts munkát egy jó főnöki ajánlólevéllel.

6. Félelem

Mióta mérik hazánkban a munkanélküliségi statisztikákat, most eléggé az “élmezőnyben” vagyunk, óriási a munkanélküliség. Természetes az, hogy félsz tőle. Ezért nem úgy kell felmondanod, hogy holnap besétálsz a főnök irodájába, rávizelsz az asztalára és büszkén kivonulsz. Készülj fel! Erről még lentebb is olvashatsz, de szerintem tengernyi lehetőség van ma is az országban, az ország nyugati felében keresik a szakembereket, szóval csak egy kis rugalmasság kell tőled és le is gyűrheted ezt az akadályt. Egyik munkatársnőm azon gondolkodik, hogy kiutazzon-e a férjével Ázsiába, merthogy a ház ura kapott ott egy ideiglenes állás, de ő meg a bizonytalanba menne és ami talán még félelmetesebb, a bizonytalanba jönne vissza. Szerintem már maga a kultúra-, és környezetváltás adna egy akkora önbizalmi töltést, hogy már csak ennek hála is szinte azonnal találhatna egy mérföldekkel jobb állást. (Nem beszélve a nyelvtanulásról és gyakorlásról, a külföldi munkatapasztalatról, az új kapcsolatokról, az új látásmódról, stb.) Ha ezt olvasod, akkor én csak biztatni tudlak. 😉

7. A munka

A legtöbben már középiskolában készülnek 2-4 évig egy szakmára. Majd főiskolán és egyetemen eltöltenek 3-5 évet ennek komoly elsajátításával. És végül utálják. Megszerezted a jogi/közgazdasági/tanári/mérnök végzettséged és nem szereted? Hát ne dolgozz a szakmádban! Válts bátran, akár már az egyetem alatt, mert ha nem szereted a szakmád, ha nem szereted azt, amit csinálsz, sosem leszel kiváló benne, akkor pedig könnyen kirúghatnak. Ez pedig rosszabb, mintha magad mondanál fel és döntesz a változás mellett.

8. Rossz dolgok történnek

A cikk eredeti szerzője itt felsorol egy csomó munkahelyi problémát (rágörcsölsz az előléptetésre és mégsem kapod meg, lefekszel a munkatársaddal majd gáz bemenni az irodába, leordibálnak felnőtt emberek teljesen irreleváns dolgok miatt, stb.). Szerintem már az is rossz, ha lélekölő munkát kell végezned, de erről szól a 10. pont.

9. A gazdaság nemsokára robban

Olvashatod a hírekben, főleg a kormánypárttól, hogy a gazdaságunk stabil, növekszik és nemsokára robbanásszerűen fog fejlődni. Te meg arra gondolsz, hogy de jó, akkor még itt ülök fél évet és a fizetésemet majd megduplázzák, hisz a gazdaság szárnyalni fog. Letöröm az álmod: nem fogják attól megduplázni a béred. Azt ki kell érdemelni, amihez a legkevesebb köze van a világgazdaságnak. Hisz ha jól dolgozol és pénzt hozol a cégednek, akkor lehet bármilyen a globális gazdasági környezet, fizetésemelést érdemelsz.

10. A munkád megölte a kreativitásod

A bevezetőben említett barátom álomutat mondhat eddig magáénak: sikeresen végezte a közgáz egyetemet, élt és tanult külföldön, kiválóan beszél angolul és franciául és Debrecenből felutazott Pestre, mert ott ígértek neki egy háromszázezernél is jobban fizető állást, ahol használhatja minden tudását. Fél év múlva kiégett. Minden nap ugyanazt a kis munkafolyamatot végezte, a nyelvtudását is passzívan használta, hisz csak egy témakörben beszélgetett az íróasztali telefonján keresztül, napi 9-10 órában este 7-ig. Szerinte ez nem élet, és teljesen egyetértek vele. Kilépett és vállalkozáson töri a fejét, remélem az oldalunk is segít egy profitábilis cég felépítésében. 😉

Vannak persze olyanok, akik szeretik a munkájukat, a munkahelyüket, nem a pénz az elsődleges motiváció. Ez a cikk nem nekik szólt, hanem az elégedetlen 90%-nak. A munkahely váltása persze nem megy egyik napról a másikra, kell, hogy legyen megfelelő tartalékod. És itt nem csak a pénzre gondolok, hanem mentálisan is fel kell készülnöd a munkanélküliségre vagy a munkahely váltásra, érzelmileg is fel kell készülnöd a szakításra, a családod és barátaid véleményére, tehát legyél készen testileg, lelkileg, anyagilag. Viszont ha a fenti listán keresztül, egy kvázi görbe tükörbe nézve magadat megláttad, hogy nem jó helyen vagy, akkor kezd el a készülődés!

Reklámok
9 hozzászólás Post a comment
 1. Laci
  máj 28 2012

  Nem is beszélve arról, hogy a mostani fiataloknak egyre kevesebb az esélyük arra, hogy munkát találjanak. Erről pedig itt egy érdekes írás: http://hvg.hu/gazdasag/20120525_Fiatalok_munkanelkulisege_rendkivul_rossz

  Tényleg vége annak, hogy bekerülünk egy munkahelyre, és majd onnan nyugdíjba menyünk. Sajnos még mindenki ebben bízik, de már sosem lesz ilyen.

  Válasz
 2. taskymuse
  máj 29 2012

  Nagyon jó a témaválasztás és számomra teljesen aktuális a dolog.Örülök,hogy manapság ilyesmi is eszébe jut valakinek és nagyon nagyra értékelem az olyan bátor embereket,aki a jelen viszonyok mellett is képes olyan bátorságot meríteni,hogy meglépjen egy ilyen dolgot,hogy munkahelyet vált.A fenti pontok viszont kissé félremagyarázóak néhol szerintem,ugyanis itt nem igazán indokok azok,illetve nem indokként van megmagyarázva egyértelműen…Sajnos túlzottan is jellemző társadalmunkra a pénz-által-motiváltság.És talán ami még ennél is szörnyűbb,hogy valakinek tényleg boldogságot jelent és élete majdnem egyedüli célja is ez.Hiányolom még a gyakorlati jótanácsokat,javaslatokat,hogy hogyan kezdjünk neki a váltásnak és mit érdemes tenni,mert erről csak elnagyoltan írsz néhány szót.Nem értek egyet továbbá azzal sem,hogy család és barátok véleményét ki kellene kérned vagy hallgatnod kellene kivülállókra egyáltalán.Te életed,csak te látod át és csak neked van jogod megitélni és döntéseket hozni vele kapcsolatban…és ha felelősségteljes ember vagy és tényleg jót akarsz magadnak,akkor ezt bölcsen meg is teszed időről-időre kisebb és nagyobb horderejű dolgokkal kapcsolatban is,mint amilyen ez a munkahelyváltás.

  Válasz
  • Máté
   máj 29 2012

   Hello taskymuse!

   Örülök, hogy visszatérsz az oldalunkra időnként, ahogy a kommentekből látom. 😉

   A gyakorlati tippek step-by-step bemutatása szerintem egy külön bejegyzést érdemelnek, itt csak arról van szó, hogy miért dönts a kilépés mellett. Nem akarom regénnyel fárasztani az olvasókat, de ha szeretnéd, annak is utána tudunk járni, hogy akkor mit és hogyan. Jogi oldalról, munkavállalói oldalról, munkaadó oldaláról, és persze, hogy miként keress.

   De egyébként találsz már hasznos cikkeket az újrakezdéshez, az Állás rovatunkban minden cikk az új állás megszerzéséről szól.

   Abban pedig vitáznék, hogy a családodat meg kell-e kérdezned. A család alatt itt nem a szülőket kell érteni, hanem a feleséged, gyerekeid. Számukra van relevanciája a te munkádnak. Kihatással van rájuk a hazahozott jövedelmed, és a hazahozott hangulatod is. Tehát ha minden nap felidegesít a főnök, és ezt sajnos otthon vezeted le, akkor miattuk (is) váltasz. Ugyanígy meg kell velük beszélni, hogy most lehet jön egy szűkös időszak, amikor minden forint számít. Szóval amikor már nem csak magadért felelsz a világban, akkor fontos mások véleménye.

   Válasz
 3. taskymuse
  máj 30 2012

  Hello Máté!
  Sajnos nincs időm minden bejegyzést elolvasni a debrecenbár-on,bár nagyonis jónak és érdekesnek tartom,csak néha néha 1-1 cikket.Szerintem a mostani bejegyzés folytatása is érdekes lenne és hasznos sokak számára.Ha gondolod,akkor járjatok utána a jogi háttereknek is,de akár jobban is elmélyedhetnétek a témában akár az Állás rovatban is.
  Én magam eléggé makacs fajta vagyok és önálló is,ezért sem kérem ki döntéseimhez általában mások véleményét.Ez nem felelőtlenséggel párosul,csupán azt a fontos szabályt vagy életbölcsességet követi,hogy “saját tanácsadód mindig magad légy,magad fontolj meg mindent és dönts magad”…ez az öndetermináltság,ami nagyon fontos dolog az életben.Amikor csak másokra hallgattam(akár családtagokra,akár barátokra…)mindig valami félrement.Nem jelenti ez azt sem,hogy a mások érdekeit nem veszem figyelembe,mert nagyonis.Nyilván nem döntenék az azonnali felmondás mellett,ha az anyagilag is komolyan érintené a családomat és a tőlem függő embereket.Mások véleménye számomra kicsit olyan dolog,mint ha valaki elmegy mondjuk jósnőhöz…Lehet,hogy nem hiszel a dolgokban,amit a jósnő jövendöl,tanácsol,mégis ott motoszkál benned,hogy mi van ha mégis…Ezért inkább nem erőltetem az ilyesmit,mert csak elterelik a figyelmemet és a saját akaratból valami más lesz:)

  Válasz
 4. jún 28 2013

  De jó cikk! Merj bátran belevágni valami újba, most már sokkal jobban érzem magam.

  Válasz
  • Máté
   jún 29 2013

   köszi Zsuzsi 🙂 milyen jó a régi cikkeket is böngészgetni, ugye? 🙂

   Válasz

Trackbacks & Pingbacks

 1. Mi a nemzetközileg sikeres vállalkozók titka? | Debrecen Bár
 2. 100-as mérföldkő | Debrecen Bár
 3. Top cikkek 2013-ban | Debrecen Bár

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: