Skip to content

2012-05-28

2

Apocalyptica a Campus Fesztiválon

Készítő: Norrka

Néhány napja került bejelentésre a hír, miszerint egy neves nemzetközi előadó, az Apocalyptica is fellép a debreceni Campus Fesztiválon. A finn világsztárok a fesztivál utolsó napján, július 28-án lépnek fel, természetesen a Nagyszínpadon.

A finn Apocalypticát nem nagyon kell bemutatni a rockzenét kedvelő, de a klasszikus beállítottságú embereknek sem. Különlegesek, mivel komolyzenei tanulmányaik vannak, és komolyzenét is játszanak csellón, de mindezt heavy metállal ötvözik. Ők azok, akik megmutatták, hogyan lehet átmenetet képezni a kalsszikus zene és a hard rock között anélkül, hogy valamelyik is vesztene értékéből.1993-as megalakulásuk óta 7 albumot jelentettek meg, melyek között voltak instrumentális albumok, vokális alapú dalok, valamint feldolgozások és saját szerzemények is. Mindegy, melyik stílusban alkotnak épp, dalaik az atmoszférikus bevezetőt követően mindig dinamikusak és dallamosak, első hallgatásra magával ragadnak. A banda hivatalosan négy tagú, de mindig szerepel mellettük egy állandó dobos is.

A csellisták inkább feldolgozásaikról váltak ismerté. Debütáló albumukon még Metallica dalokat játszottak. Következő albumukon ismét helyet kaptak átdolgozások (a Metallica mellett, a Faith No More, és a Sepultura dalai is hallhatóak) de már saját számok is megszólalnak. Azért, hogy hitelességüket megőrizzék, az ezt követő “Cult” című albumukon már csak 3 feldolgozást játszanak, a többi dal saját szerzemény. Ezen az albumon található az a dal, melyet a Guano Apes énekesnőjével, a jellegzetes hangú Sandra Nasic-kel készítettek el.

A következő albumon is volt vendégszereplő, a svéd Linda Sundbladot kérték fel, hogy adja a hangját a “Faraway, Vol. 2.” című számhoz. A dal az egyik legszebb Apocalyptica szám lett, jól egészíti ki egymást a cselló és az énekesnő gyönyörű hangja.

A 2005-ben megjelent album már hemzseg a felkért sztároktól. Itt főként a honfitársakra támaszkodtak, ugyanis a HIM-ből ismert, eszméletlen hangú Ville Valo, és a The Rasmus énekese, Lauri is megszólal. (A The Rasmus egyébként 2009-ben szintén fellépett a Campus Fesztiválon, nagy sikerrel.) Nekem ez a dal a személyes kedvencem. Igazán nem bánnám, ha meglepetésvendégként Villét is elhoznák 🙂

Az Apocalyptica folytatta ezt a szisztémát, és a következő albumon is nagy sztárok szerepelnek: a Slipknot-énekes Corey Taylor; a Slayer-dobos Dave Lombardo; a Rammstein énekese, Till Lindemann; valamint a Three Days Grace énekese, Adam Gontier is. Az utóbbi előadó az “I don”t care” című dalhoz adta hangját, melyet a rádiók is nagy előszeretettel játszottak, és a Billboard 200-as listáján az 59. helyezést érte el.
Hetedik albumukkal, a ‘7th Symphony’-vel a banda egy olyan dolgot alkotott, amely nemcsak szimfonikus, hanem maga a szimfónia. Ez az csellisták legválasztékosabb albuma, ami a hangsúlyt a gyönyörű dallamokra és a bombasztikus ritmusokra helyezi. Itt közreműködik Gwen Stefani férje, a Bushból ismert Gavin Rossdale; és a Shinedown énekes Brent Smith is. A banda egyik tagja, Eicca Toppinen így nyilatkozott: “Azt mondom, ha szereted az instrumentális dalokat, ezt az albumot fogod a legjobban szeretni; de ha az igazi rockzenére buksz, akkor is ez lesz az az album, amit kedvelni fogsz. Ez az Apocalyptica album valami olyasmi, ami mindenkinek szól.” Ugyanez vonatkozik a koncertre is. (A link alatt egy 2011-es teljes koncertet tekinthettek meg, valami ilyesmire számíthatunk.) Sajnos nem túl gyakran fordulnak elő városunkban hasonlóan különleges jelenségek, nem érdemes kihagyni. Engem az első sorban megtaláltok. 🙂
Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: