Skip to content

2012-05-31

2

Bizniszpunkok – köztünk élnek!

Készítő: Rab Máté

A punkok és üzletemberek hasonlítanak egymásra. Persze nem a hajuk, hanem a bátorságuk, hogy szembe mennek az árral. A bizniszpunkokat azonban nem mindig lehet első blikkre beazonosítani. A punkoknak kakastaréj-frizurájuk van és szakadt nacijuk, a bizniszpunkok meg öltönyt hordanak. Álcázzák magukat.

A fenti bevezető teljes mértékben a hvg legújabb kiadványából származik, nagyszerű figyelemfelkeltő. Ha ide léptél akkor már elárulhatom, hogy a mostani bejegyzésem forrása a legújabb hvg magazin. Ez a cikk annyira felkeltette az érdeklődésemet a téma iránt, hogy rohantam is ez első újságoshoz, hogy megvegyem ezt a vadiúj első számot.

“A londoni kirakatpunkok, akik két fontért turisták fényképezőgépe előtt pózolnak, udvariasan és választékos angolsággal szólítják meg a járókelőket, megszegték a törvényt: lázadás helyett együttműködnek. Még üzleti modelljük is van. Bizniszpunkok. A modell fordítva is működik: maga az üzlet is lehet punkos. Például amikor a cégvezetők szakítanak a hagyománnyal és a jól bevált klisékkel. Teremtenek és rombolnak, mindeközben milliókat csinálnak. Egy vadállat tombol bennük, miközben árad belőlük a „minden mindegy” fíling.”

Többet már nem idézek az újságból, vegyétek meg! Az egész magazin felépítése egyébként nagyon kedvemre való, mondhatnám, hogy a nyomtatott formája a Debrecen Bárnak. 😀 A koncepció alapján kettéosztható az újság, van a 8-tól 20-ig tartó üzleti és szakmai cikkeket tartalmazó szakasz, és van a 20-tól 8-ig tartó lazább rész, ahova a kütyü-, divat- és autóajánlókon kívül befér egy jó 6 oldalas Sörforradalom cikk is. Engem kicsit a régi magyar FHM-re emlékeztet, ami sajnos a világválság első magyar kézzelfogható áldozata volt. Abban is hasonlóan fiatalos és érdekes cikkek voltak, meg mondjuk több pucér csaj, de azt itt pótolják izgalmas interjúkkal.

Ami még külön tetszik a magazinban, hogy a legtöbb oldal tetején ott egy QR-kód, ami az okostelefonoddal beolvasva a cikkhez kapcsolódó weboldalra, videóra navigál. Tökéletes kis kiegészítője az újságnak és beleillik a bizniszpunk felfogásba, hogyha érdekel valami mélyebben, tessék járj utána.

Viszont még mindig nem magyaráztam el pontosan, hogy kik azok a bizniszpunkok. Ők olyan üzletemberek, akik szakítottak a konvenciókkal és valami újat, merészet tettek a sikerességük érdekében. Bizniszpunk például Steve Jobs, aki a piackutatások helyett kitalálta, hogy mi kell a nagyközönségnek zenelejátszó és telefon címszó alatt, de nem sorolható ide Bill Gates, aki sikeres, de nem punk.

A cikkekről is ejtek pár szót, bár sokat olvashattok itt is. Kiss Ulrich cikke a sikerről és kudarcról mélyen elgondolkodtatott. Van egy sztorija, miszerint Napóleon mikor előléptette egyik tisztjét tábornokká, és a szerencsés elkezdett hálálkodni, hogy vele sosem történt még ilyen, a császár azonnal visszavonta a kitüntetést, merthogy nem szereti a lúzereket… Maga a történet sarkos, de a végkövetkeztetés jó, miszerint az életben szükségünk van kudarcra minden téren, hogy megfelelően tudjuk értékelni a sikert. Szerelmi kudarcaink segítenek abban, hogy házasságunk biztos alapokon nyugvó legyen, üzleti és munkahelyi kudarcaink pedig azért szükségesek, hogy ne bízzuk el magunkat, de tudjuk, hogy a kemény munkát siker koronázza.

Persze van még szó a start-up alapításról, motiváló munkahelyi környezetekről, üzleti filmekről és munkamániás feleségekről is, válogassatok kedvetekre. Amit még kiemelnék és most bemutatok, az pár bizniszpunk. Nevük, arcképük, sikerük és tetteik lebegjenek azok szeme előtt, akik sikerre éhesek.

Richard Brunson: a Virgin cégcsoport feje, tulajdonosa. Volt lemezcége, van 3 légitársasága, fitnesztermei, pár szigete, néhány Guiness-rekord kísérlete. Lovaggá ütötte az angol Királynő, ezért megvette a Dubai melletti világot formázó szigetcsoportból Nagy-Britanniát. Van esküvői ruha üzlethálózata is (a jobb oldali képen a megnyitóra öltözött fel ünnepélyesen) és egy űrutazási társasága is, ő fog először űrturistákat juttatni az égbe potom 200 ezer dollárért, már 400 fős a várólista. Összehozott egy Vének Tanácsa klubot, ahol a klímaváltozásra és afrikai háborúkra keresik a megoldást.

Steve Jobs: az Apple IT-cég egykori alapítója és vezérigazgatója. A cég alapötletét a Xeroxos üzlettárs Steve Wozniakkal együtt fejlesztették, majd kitúrta társát és kultfigura lett. Nála természetes, hogy nem piackutatással derítette ki mire van szüksége a vásárlóknak, hanem vízióival kitalálta és felépítette a rendszert. Termékeinél még az a csodálatosabb, hogy az Apple az utolsó bájtig mindent egy kézben tart és mégis tömegek imádják.

Dietrich Mateschitz: a Red Bull alapítója. Direkt nem írtam üdítőitalt, mert a Red Bullt marketinggépezetnek tartja, ami mellesleg energiaitalt is gyárt. A receptet állítólag Ázsiából lopta, ő maga egy litert sem készített még. Évente 1 milliárd dollárt költ marketingre és PR-ra, ami a cége bevételének harmada. Hetente 3 napot dolgozik, a többit a farmján tölti, vagy éppen valamelyik szponzorált versenyzőjét nézi meg.

Larry Ellison: az Oracle alapítója, elnöke és vezérigazgatója. Neki csak a győzelem számít. Orrvérzésig hajszolja az élvezeteket: 54 méteres jachtjával versenyez a leghosszabb címért Roman Abramovics orosz oligarchával. Japánban tanulta meg az üzleti harcművészetet, milliárdosként egy teljes 16. századi japán falu élethű mását építtetett fel amerikai birtokán. Egy regatta verseny során négy órával előzte meg versenytársait, ezért rögtön repülőbe szállt és visszarepülve a tengerre a többiek feje felett körözött, amíg be nem értek.

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: