Skip to content

2012-06-03

4

Nők a nemzetközi üzleti világban

Készítő: Rab Máté
életöröm

Egyre több női politikai vezető és cégvezető van a világban, ami szerintem egy kedvező trend. A cikkben bemutatok pár merész vállalkozót nemzetközi szintről, akik bevállalták a nehéz kenyérkeresetet és saját üzletbe fogtak. Továbbá megmutatom a politikai vezetők egy részét, akik szerintem dicséretes eredményt értek el, valamint az üzleti világ csúcsán álló nőket is. Végül “hazajövök” és szemlézek pár debreceni oldalról.

A vállalkozó nő

Egy igencsak friss bemutatást találtam 10 nagyon sikeres “ismeretlen” nőről, akik céget alapítottak. Érdemes átnézni a listát, vannak mindenféle vállalkozások. Személy szerint többre tartom az árbevétel vagy cégértékelés alapján nagyobb értékű vállalatok alapítóit, mint akik tőkebevonással lettek dollármilliomos cégek első számú emberei, de persze utóbbi is követendő példa. A listából 3 lányt emelnék ki:

Juliette Brindak (22), 3,3 milliárd Ft-os cégérték

Juliette 16 évesen adta ki első könyvét, amit több mint 100.000 példányban adott el! A Miss O and Friends sorozatra alapított cége ma 15 millió dollárnál is többet ér. Célcsoportja a 7-14 év közötti lányok, és büszkén hirdeti, hogy segít nekik az önbizalom építésben és az önmegvalósításban is.

Maddie Bradshaw (16), 1,1 milliárd Ft feletti értékesítés

Jól látjátok, a mindössze 16 éves lány már 5 millió dollár feletti bevételt szerzett saját termékének értékesítéséből! A termék pedig nem más, mint egy díszes lakat… Az USA-ban minden iskolában vannak szekrényeik a diákoknak, amit lakattal zárnak, és Maddie ezekre a szekrényekre árul saját díszítésű lakatokat. Bejött az üzlet… Most bővíti a palettát nyakláncokkal, amiből már havi szinten 50 ezer darabot ad el.

Jennifer Hyman és Jennifer Carter Fleiss (27), 6,6 milliárd Ft-os tőke

A két Jennifer a Harvardon végzett, majd megalapította a Rent the Runway céget, mely egy tagság alapú weboldal, ahol a tagok 4-8 napig kölcsönözhetnek dizájnerek által készített ruhákat és kiegészítőket. Az ötlet tökéletes, hisz pont a nők azok, akiknek “sosincs mit felvenni”, mert ugye kétszer ugyanaz a ruha már nem ugyanaz… Az üzleti modelljükben még az a szép, hogy a 30 millió dollár alaptőkét crowdfunding-gal szedték össze, közel 2 millióan adtak bele pénzt. Ma már megtehetik, hogy a ruháikat a világ bármely pontjáról hívott közel 165 tervező készítse, például  Badgley Mischka, Vera Wang vagy Calvin Klein.

Persze a sor nem áll meg itt. Akár híres színész, énekes, rendező, író is hozhat létre saját vállalkozást, mely egy kicsit messzebb áll szakmájától. Erre példa a Zooey Deschanel által is alapított HelloGiggles női közösségi oldal, amely már régen kilépett a híresség árnyékából, hisz napi 1 milliós látogatottsággal is büszkélkedhet.

Nők a politikában

Egy régi cikk alapján Svédországban vannak legnagyobb arányban nők a parlamentben, 45 százaléka a képviselőknek a gyengébbik nemhez tartozik. Hazánkban ez az arány ma 8,8 százalék.

Persze nem akarom a világtörténelem legbefolyásosabb személyeit felsorolni, erre vannak listák. Az egyedüli, akit kiemelnék, az Margaret Thatcher, a Vaslady, akit nem csak a britek tartanak az egyik legbefolyásosabbnak. A ma is élő, első és eddig egyetlen angol miniszterelnöknő megnyerte a Falkland-szigetek elleni háborút, ezért újraválasztották. Leverte az addig a politikát is befolyásolni képes szakszervezeteket, túlélt egy ír merényletet, és végül a népszerűtlensége miatt le kellett mondania.

A Forbes elkészítette a világ 100 legbefolyásosabb hölgyének listáját. Első helyen Angela Merkel német kancellár áll, nem hiába, szinte az EU-t is ő viszi a hátán. Második helyezett Hilary Clinton politikusnő, majdnem első női elnök, és 8. a listán Michelle Obama, jelenlegi First Lady. A harmadik Dilma Rousseff brazil elnöknő, a 4. helyezett pedig benne van a következő szakasz legsikeresebb cégvezetői között is! A brazil elnökasszony egyébként megérdemel egy hosszabb gondolatot: a közgazdász végzettségű 64 éves elvált hölgy az első női kormányfő. Első évében megtisztította pártját a korrupt politikusoktól, kiemelkedően jó kapcsolatot ápol az Obama házaspárral és Hu Jintai kínai miniszterelnökkel. A megválasztási ünnepségén Dél-Amerika összes vezetője megjelent, csakúgy mint fentebb említett barátai, és mindenkinek adott 30 másodpercet személyes konzultációra. 🙂

A legsikeresebb cégvezetők

Mi a közös a Kraft Foods, a Pepsi és a Xerox cégekben? A témából nem nehéz kitalálni, mindhárom hatalmas multicégnek nő az ügyvezetője. Ráadásul nekem még az is tetszik a fenti listából, hogy az első cégnek fehér, a másodiknak indiai, a harmadiknak néger nő a vezetője, tehát az sem mondható, hogy rassz szerint érné megkülönböztetés a nőket.

A Fortunes magazin 2011-es top50 listájában találunk cégeket minden iparágból (IBM, Facebook, P&G, McDonalds, GSK), a top fizetések között akár négyszeres eltérés is van (42 millió dollártól 10 millióig). Kor tekintetében a top50 női vezető között csak egy 40 alatti (Marissa Mayer, 36, Google alelnök) és kettő 60 feletti van.

A debreceni példák

Debrecenben 1999-ben alakult meg a Kőr Dáma Egyesület 10 fővel. Mára az ország egyik legnagyobb női szervezete, meghívásos tagsága közel 170 fő. Tagjai a város kulturális és tudományos életében szerepet vállaló hölgyek, a gazdasági életben sikeres vállalkozók és harmonikus családi körben önmagukat kiteljesítő anyák, feleségek. Bemutatkozójuk szerint számukra szórakoztató, érdekes témákkal foglalkoznak, de mellette karitatív tevékenységeket is vállalnak. Legfőbb céljaik és eddigi tevékenységlistájuk is olvasható weboldalukon.

Bemutatok egy szerényebb, de figyelemre méltó példát is. Ez pedig a Style and Blog oldala, amit Mesi és Panni alapított idén. “A blogon divattal, stílussal, életmóddal foglalkozunk, fényképeket és sztorikat osztunk meg naponta többször Debrecenből! Ha tetszik amit látsz, térj vissza minden nap, és lazíts nálunk!” – mondják a lányok. Mi drukkolunk nekik és reméljük bejön számukra ez a vállalkozás, legyen csak karitatív népnevelő, saját szórakozás vagy üzleti alapú.

Végül megemlítenék egy negatívumot is. A kutatásom természetesen a legnépszerűbb keresővel kezdtem, ahova beírtam a business women szavakat. A felajánlott lehetőségek finoman szólva is megleptek. Ez volt az első 10 ajánlat:

Az első 9 felajánlott keresés főleg a divatról és a kinézetről szól. Értem én, hogy ez fontos a nőknek (nekünk férfiaknak is fontos, hogy szépek legyetek ;)), de a korábbi kereséseken alapuló google ajánlati rendszer szerint az emberek többsége ha üzletasszonyokra keres, akkor inkább érdekli őket a frizurája, ruházata, divatossága, mint a sikereik. Persze jó ötlet nőként nőknek árulni szépséggel kapcsolatos termékeket, ötleteket (mint azt számos fenti példából is láttuk), ha ez az üzleti modellünk. De csak én érzem úgy, hogy ezen változtatni kellene, ebből ki lehetne lépni? Szívesen olvasom a véleményeteket a témáról, a példaképekről, a sikeres vállalkozókról itt a cikk alatt!

Reklámok
4 hozzászólás Post a comment
  1. jún 3 2012

    Egy ilyen dizájner kölcsönzőről már a 2008-as Szex és New york mozifilmben is van szó (bár nem tudom, pontosan ez az a cég-e, de ott a csaj Louis Vuitton táskákat kölcsönöz magának:). Egyébként Magyarországon ez a táskás téma szerintem nem igazán működőképes, mert a józsefvárosin bármelyiket megveheted és egy bulin senki nem ellenőrzi neked, hogy van-e benne egyedi sorozatszám. Ellenben a ruhás dolog igen, mert épp Debrecennel kapcsolatban olvastam (amikor volt a város bálja), hogy mennyibe kerül egy-egy nőnek felöltözni a bálra az összes kiegészítővel együtt, viszont a ruhakölcsönzők kínálata olyannyira szegényes, hogy nem kockáztatják, hogy véletlen olyat kölcsönözzenek, amit előző évben valaki pont azon a bálon viselt. Szóval vagy megvarratják a ruhájukat, vagy behozatják Milánóból, Rómából, Párizsból, Londonból, esetleg Madridból. Ami valljuk be, eléggé költséges.

    A google részhez pedig annyit fűznék, hogy szerintem azért ilyen találatokat kapsz, mert a nők általában szívesebben keresnek arra, hogy mit viseljenek üzletasszonyként bizonyos alkalmakon, milyen legyen a sminkjük, a frizurájuk, így aztán kereslet-kínálat értelmében elég sok blog szakosodott pl. arra, hogy üzleti viselethez ad divattippeket. Szerintem elég annyi, hogy megváltoztatod a keresési feltételt a végén lévő “business women success stories”-ra, vagy egyéb konkrétabbra, ami kizárja a divat találatokat 🙂

    Válasz

Trackbacks & Pingbacks

  1. Nemzetközi példaképek | Debrecen Bár
  2. Új celeb trend: legyél üzleti angyal! | Debrecen Bár
  3. Celeb-trend: üzleti angyalok szeretnének lenni egyre többen. | Insider Blogzin

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: