Skip to content

2012-06-08

A jövő közlekedése – úton a környezettudatosság felé – 1. rész

Készítő: Zoli

Napjainkban sokféle, egymástól eltérő véleményt és álláspontot lehet hallani arról, hogy hogyan fog alakulni a jövő közlekedése, mind a járműveket, mind azok hajtóanyagát illetően. Ennek a témának jártam utána, kapcsolódva egy aktuális rendezvényhez, ahol az előadók különböző szakterületek szakértői, de egy közös: mindannyiuk szakterülete kapcsolódik az innovatív közlekedéshez és hajtóanyagokhoz. A témával több, egymással alkalmanként szemben álló tartalmú részletben jelentkezek.

A már korábban is említett rendezvény az ENEREA Észak-Alföldi Regionális Energia Ügynökség által szervezett Környezettudatos Közlekedés Roadshow, aminek debreceni állomása 2012. május végére volt időzítve. Az ENEREA (ami egyébként az ország első regionális energia ügynöksége) működésének célja alapvetően az energiahatékonyság elősegítése, az energiaforrások racionális felhasználásának támogatása, az új és megújuló energiaforrások alkalmazásának előmozdítása, illetve az energia diverzifikáció támogatása az Észak-alföldi régióban. Az Ügynökség, tevékenysége során folyamatosan szervez hasonló – a környezettudatosságot és megújuló energiaforrásokat érintő – témájú programokat és eseményeket, amelyeken személy szerint mindig példaértékű szemléletmóddal és hozzáállással (a szervezők és a résztvevők oldaláról is), valamint a témákat érintő sok újdonsággal találkozok.

A szóban forgó rendezvényen tárgyalt témák mentén haladva mutatom be az innovatív és környezettudatos közlekedési módok, illetve hajtóanyagok témakörét, az elhangzott információkat egyéb kapcsolódó forrásokkal és saját gondolataimmal kiegészítve.

A fokozatosan növekvő üzemanyag-árak mellett egyre többször hangoztatott kérdés: hogyan lehetne lefaragni a közlekedés költségeiből? Természetesen első kell(ene), hogy legyen a környezettudatos szemlélet jegyében a közlekedés-, és az egyének által személygépkocsival megtett út visszaszorítása, vagy a tömegközlekedésre (és pl. kerékpárra stb.) való átnyergelés.

A mai modern társadalom azonban összességében véve és világszinten nem ebbe az irányba halad. A fenntartható és folyamatos közlekedés szempontjából létfontosságú az innovatív járművekre és alternatív hajtóanyagokra irányuló folyamatos K+F tevékenység, az eredmények ismertetése, és – ami talán még fontosabb – azok felhasználásának és elterjedésének lehetővé tétele.

Ezzel szemben lehet megemlíteni az óriási befolyásoló és piac-alakító képességgel bíró lobbi-tevékenységet, a gazdasági és politikai érdekek jelenlétét és ezeknek a jelenlegi rendszerben mondhatni prioritást élvező szerepét. Már az előző mondat kigondolásakor felötlött a párhuzam a következők között: a kiterjedt érdekrendszer valószínűsíthető befolyásoló hatása például az autóipar és hajtóanyag-piac-, valamint a tervezett elavulásos cikkben a használati eszközök (a cikk 2. felében, kiemelve a villanykörte példája) esetében.

Visszatérve az előadás-sorozatra, a következő előadás-címekkel találkozhattak az érdeklődők, és a sorrendet tartva én is ezek mentén ismertetem részletesebben a következőkben a témaköröket:

 • A környezettudatos innováció kihívásai és trendjei a globális autóiparban, avagy így fogunk közlekedni 2040 tájékán
 • Szemelvények a közúti közlekedés és a környezet összefüggéseiből
 • Fókuszban az üzemanyagköltségek – flottakártyás megoldások a racionalizációra
 • Bioüzemanyagok: fenntarthatóság vagy zsákutca?
 • Alkohollal a csúcsra

A sorban az első, és egyben az egyik legérdekesebb témához kapcsolódva hoznám fel a következő jelentkezésem „főszereplőjének”, Prof. Dr. Svéhlik Csabának (kezdetben autókonstruktőr, Európa-díjas mérnök-közgazdász, az MTA Gazdálkodástudományi Bizottságának tagja, aki az autóhoz kapcsolódó mérnöki, üzleti és környezeti aspektusokat vizsgálja) egyik előadásán elhangzottakat:

A jövő közlekedési megoldásait egyértelműen az autóipar jelenleg is vezető szereplőitől lehet várni, azonban a jövőre való koncentrálás mellett érdemes visszatekinteni a múltba.

A múlttal kapcsolatban:

Gondoltad volna, hogy a zöld autók koncepciója valójában megelőzte a kőolaj-alapú üzemanyaggal működő járműveket, és hogy az elektromos autók egyszer népszerűbbek voltak, mint ma megszokott alternatíváik? (Persze, hogy tudtam! …csak nem sejtettem. – hogy egy klasszikust idézzek)

Erre a kérdésre ad információt a „Zöld motorizáció múltja” című rövid, de lényegretörő cikk, amiben visszatekintést láthatunk arról, hogy hogyan is fejlődött a közlekedés környezetbarát megközelítése, eközben bemutatásra kerül néhány fontosabb mérföldkőként megemlíthető zöld autó.

Címszavakban:

 • A zöld autók történetének kezdetei
 • Az elektromos járművek fénykora
 • A benzin alternatívája (az első bioüzemanyag a mogyoróolaj)
 • A zöld autók újraéledése
 • Az olajválság, és az elektromos autók koncepciójának fellendülése
 • A zöldülés komolyra fordul
 • Zöld autók az ezredfordulón

Következő írásomban pedig, a mostani rövid múltba révedést követően, hasonlóan a különböző témakörök képviselőihez én is a jövő kihívásaira koncentrálok…

A cikket Einstein egyik nagyon találó mondásával zárnám, ami az innováció gondolatával is összeköthető:

„Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja.” (Albert Einstein)

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: