Skip to content

2012-06-09

Részletes reklámelemzések

Készítő: Rab Máté

Szombati reklámszemlémben találtok ismét kreatívat, fiatalosan újraértelmezettet, termékhez képest innovatívat, magyar szépséget, és egy kvázi werkfilmet. Most kicsit szószátyárkodok és részletesebben elemzem ki a munkákat.

A kiemelt képről is szólnék pár szót. Erre a hétre a WWF plakátját választottam. Ez nem egy új hirdetés, de a szervezetük szokásaihoz híven ütős. Az Élet körforgása címet kapta találóan és kifejezően. Figyeljünk oda környezetünkre, mert annak változtatása közvetett módon hatással van ránk is. Egy személyes megjegyzésem, hogy rákerestem most, mit is jelent a WWF, mert annyit tudok, hogy panda, de a magyar honlapjukon sehol nem magyarázzák el a rövidítést se angolul se magyarul… Azért ha kíváncsi vagy: World Wildlife Fund, azaz kb. Globális Vadvilági Alapítvány.

Heti kreatív nyertes

Autót már annyiféle módon próbálnak eladni nekünk, hogy az elképzelhetetlen. Ugye az autóiparnak van a legnagyobb marketing költségvetésük (nevezz meg egy iparágat, amelyből több minőségi és új reklámfilmet látsz!), egy autómárkát képviselni reklámszakemberként a csúcsot jelenti. Pont ezért és a reklámdömpingért szinten minden hétre jut egy autóreklám, mert egyre kiválóbbakat találnak ki. A mostani ötletet a Chevrolet fizette: szerintük azzal lehet a legjobban megszerettetni az autójukat, ha vezetésüket előre megtapasztalják a vásárlók. Ezért van töménytelen tesztvezetési hétvégéjük. De megtaláltak egy szegmenst, akik valószínűleg váltani akarnak jelenlegi autójukról. Ők azok, akik autómentőt hívnak, mert lerobbant a tragacsuk. Szóval egyszerűen csak követtek egy autómentőt és a szegény utasnak felajánlottak egy ingyenes tesztvezetést arra az állomásra, ahova éppen tartott. Ezzel több sikert is elértek: 1) kellemes benyomást tettek a (leendő?) ügyfelekre, hisz kitalálták a leghőbb vágyukat, 2) átadhatták a vezetés élményét vevőiknek, ami szerintük eladja az autóikat, 3) a célállomáson biztosan elmeséli a pórul járt sofőr, hogy mi történt vele, így még jó hírét is keltik a márkának, 4) pofás kis reklámot dobhatnak össze vele, amiről a komoly marketinges blogok is beszámolnak. Íme:

A fény legyen veled

Pontosabban “A fény a barátod”, azaz fényben se szégyenlősködj. Prűdek továbblapozhatnak most, mert a Young Director Award 2012 (Fiatal Rendezői Díj) reklámfilmjét nem nekik készítették, hanem azoknak, akiknek a vérükben van a rendezés, vagy csak szeretik nézni ezen csodabogarak munkáit. A szitu, miszerint hajnalban ébreszt a vekker, kelni kéne, de megjön az ihlet, ismerős sokunknak. Viszont az, hogy beállít a kis piros autós pizsijében, kócos vörös hajával a kisfiunk, remélem sokaknak ismeretlen… Azért a jópofa kissrác helyre teszi a szitut és megmondja a tutit szüleinek, hogy mit hogyan kellene csinálni. Ennek a tanács-cunaminak a végén hangzik el a címben is említett kulcsmomentum. Élvezzétek…

Innovatívan hülye

Egy promóció, ami már annyira új, fiatalos, innovatív, kreatív, meglepő, virális, hogy semmit sem ér. De mondjuk beszélünk róla… A Görtz német cipőbolt, aki termékeit tekintve világmárkák cipőit árulja, most előállt egy újítással: 3 kamerával szkennelik a lábad és tested, majd te távvezérléssel váltogathatsz a termékeik között, élőben felpróbálva bármely modellt. Mármint “felpróbálva”. Itt a kulcs, hogy cipőt nem színre, szagra veszünk, hanem lábra, méretre, kényelemre. És lehet, hogy a fiatalok, akik nyilvánvaló célcsoportjai ennek a kampánynak (tedd ki facebook faladra, mentsd el okostelefonodra a QR-kódot) játszanak egy kicsit ezzel az eszközzel, de a rendelések ettől és egy mozgó plakáttól nem fognak felfutni, ahhoz ténylegesen rá kell adni a cipőt a vevő lábára…

Magyaros szerencse

Ha megkérdeznél itthon 10 embert, hogy szerinte mi magyarok szerencsések vagyunk-e, szerintem 8-9 azt mondaná, hogy nem. Pedig van sok minden, amire büszkék lehetünk, ilyen nekünk Gyurta Dani. Dani, aki a legutóbbi 2 vb-ről arannyal jött el, van egy olimpiai ezüstje és most aranyat vár tőle a szakma, a Szerencsejáték Zrt imázs-filmje alapján a szerencsének (is) köszönheti sikereit. Ennek kicsit ellent mond, hogy a filmben is akkor úszik, amikor még nincs élet és legnagyobb ellenfele önmaga, de persze néha a szerencse is kell. A reklám egyébként éles váltás attól, hogy egy kukac kiáltja az arcodba: MENNYIIII? vagy hogy egy malac támad le éjjel az irodában. Gyurta Danira mind büszkék lehetünk, sikerét szeretnénk közösen élvezni, és a film az sugallja, hogy te is részese lehet a saját sikerednek (milliárdos nyeremény), ha minden héten legyőzöd önmagad (az undort, hogy megint veszed a lottót, amire egy ország nettó befizető). Nagymamám biztos ezután is megteszi a család születésnapjait, függetlenül a filmtől, de azért jó látni, hogy van itthon is fény az alagút végén. (A reklám fanyar felhangját, és a magyaros szerencse címemet az teszi ironikussá, hogy sajnálatos módon pont a reklám premierjén érkezett a hír Dani egyik legnagyobb ellenfelének haláláról… Így félre is értelmezhető az utolsó mondat.)

Háttérmunkáról részletesen

Senkit nem érdekel általában hogyan készül a kenyér, csak egészséges és ropogós legyen, vagy miként lesz az okostelefonunk okos, csak ismerjen minden funkciót, vagy például hogy kik készítik az alsóneműinket. Hölgyeim, zárják is be adásunkat, mert a következő képsorok nyugalmuk megzavarására lesznek alkalmasak (és nem úgy, mint előbb említett Gyurta Dani felsőteste…). Jelen reklámfilmünkben a JBS férfi alsónemű gyártó gyárába tekinthetünk be, akik a tökéletesre törekednek. Ezért lépésenként ismerkedhetünk meg az alapanyag válogatásától kezdve a készítésen át a tesztelés minden fázisával, igényes lassításban, hogy figyelmes olvasók minden részletet kivehessenek. A reklámot egyébként a vége teszi tönkre, amikor is szegény sóvárgó tini szembesül vele, hogy ez csak igazi férfiaknak készül… (Vigyázat, a reklámban enyhe szexuális utalások is fellelhetőek!)

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: