Skip to content

2012-06-10

Outsourcing, Debrecen egyik húzóágazata

Készítő: Laci

Sokan beszélnek arról, hogy Magyarország fejlődése a magas hozzáadott értékű szolgáltatások, termékek nyújtásával lehetséges. Ez szerintem is így van. Napjainkban azonban főleg a hazánkba kiszervezett iparágak azok, amelyek sikereket tudnak felmutatni. Ilyen az Audi és a Mercedes üzemei, vagy épp a British Telecom (BT) és az IT Services Hungary (ITSH) call centerei, costumer service-i, itt Debrecenben. Az utóbbi iparágról szeretnék egy nemzetközi, majd egy hazai áttekintést nyújtani.

A call centerek piacára az egyre nagyobb arányú outsourcing, „kiszervezés” a jellemző, mely elsősorban az USA-ra és az Egyesült Királyságra jellemző. Ez nem jelent mást, mint az ottani drága munkaerőt foglalkoztató irodákat felszámolják, és más országokban alapítják újra, ahol sokkal olcsóbb a munkaerő. Erre az információs technológia robbanásszerű fejlődése ad lehetőséget, hisz az ilyen call center irodák működtetéséhez csak internet szükséges, mivel VoIP telefonokkal már a neten keresztül is lehetséges a telefonálás. A kiszervezések első számú célpontja kezdetben India volt, majd mára a Fülöp-szigetek vette át ezt a vezető szerepet, bármilyen meglepő is ez. 2010-ben csak ebben az országban 400 000 embert alkalmaztak a kiszervezett call centerek, köszönhetően az ottani munkaerő jobb angol tudásának. Az előrejelzések szerint pedig a 2012-re a kiszervezett call centerek száma elérte a 40 000-t az ázsiai térségben.

Csak az említett két ország call center piaca meghaladja a 40 milliárd amerikai dollárt, mely jelentős része kiszervezésre került. A kiszervezett call centerek elsősorban Indiát, a Fülöp-szigeteket, Dél-Afrikát és Kelet-Európát célozták meg.

A Kelet-Európába történő kiszervezések aránya jelentősen megnőtt az utóbbi pár évben. Ezt Debrecenben is tapasztalhatjuk. Az első számú célpontok Lengyelország, Csehország, Románia és Magyarország voltak. Ez a telekommunikációs díjak csökkenésének, az internet előretörésének és a több nyelvet beszélő, jól képzett munkaerőnek köszönhető. Európában ugyanis a legnagyobb probléma, az, hogy nagyon szétdarabolt, és viszonylag kicsik az országok, így a call centerek működtetése is viszonylag szűk piacot céloz.  A Kelet-Európában működtetett call centerek jelentősége igazából az, hogy olcsók, és egy helyen több olyan embert is lehet találni, akik több nyelvet beszélnek, elsősorban angolt és németet.

Ezért is esett az ITSH és a BT választása Debrecenre. Az ide kitelepített szolgáltatásaik több országot is megcéloznak, amikkel kapcsolatban olyan emberekre van szükségük, akik akár több nyelvet is beszélnek. A Debreceni Egyetemről kikerült, jól képzett munkaerő tökéletes alapanyag ezen irodák működtetéséhez. Érdekes azonban, hogy az ITSH például Nagyváradról és más, környező területről is komoly munkaerőt alkalmaz. Ezzel együtt azonban ezek a cégek adnak Debrecen legjelentősebb, és legtöbb jól képzett munkavállalójának munkát. Az ITSH több mint 1800, a BT pedig több mint 300 embert foglalkoztat országszerte, akiknek nagy része Debrecenben található. És szerintem ez Debrecen számára egy nagyon jó visszacsatolás azzal kapcsolatban, hogy megfelelő munkaerő található a városban. (Ne feledjük persze azt sem, hogy biotechnológiában a TEVA és a Richter is komoly szakembergárdával rendelkezik, akik szintén Debrecen nevét öregbítik.).

Személy szerint örülök, hogy Debrecenben megtalálhatók ezek a kiszervezett szolgáltatásokat nyújtó cégek. Olyan világvállalatok ezek, melyek komoly tudást és komoly lehetőségeket jelentenek a városnak.

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: