Skip to content

2012-06-12

5

Távoktatás – bevállalnád?

Készítő: Rab Máté

Manapság a diploma sokak szerint elengedhetetlen a felnőtt élet megkezdéséhez. De mi van azokkal, akik nem tudnak eljárni egyetemre, nem engedhetik meg maguknak vagy idősebbek és olyan korban nőttek fel, amikor még az érettségi és szakma elég volt? Távoktatási példák határon innen és túl.

Még az elején közölném, hogy szerintem manapság diplomával és anélkül is el lehet helyezkedni. Persze vannak arra utaló jelek, hogy jobban megéri diplomával elhelyezkedni, mert háromszor annyit kereshetsz, de van ellen-statisztika is, miszerint 2012-ben szakmunkásokért kapkodnak a cégek. Ez a bejegyzés az első bekezdésben való témát feszegeti, tehát a távoktatási lehetőségeket, szükségességét és a befogadókészséget.

Magyar példák

Kezdjük a magyar példákkal. Itthon felsőoktatási távoktatásra példa a levelezős képzés, ami azt jelenti, hogy pénteken fél napot, szombaton egy egész napot kell a padban tölteni, tandíjat fizetni, és külön vizsgán végezni. Ez a régi rendszer, ami nem távoktatás, hanem inkább átidőzített oktatás, hiszen kevés (semmi?) tananyag van online, nincs e-kurzus, stb. Néhány nappali képzés pár tantárgya próbálkozik az online képzés erősítésével (pl.: ELTE-n néhány tanár feltölti a tananyagot az ETR-be, a DE-n is jellemző, hogy minden tanárnak van saját honlapja, stb.), de ezek csak peremterületek, nem távoktatás.

Pozitív kezdeményezésnek minősül az uniface.hu oldal. A Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem közös egyetemi szimulációs játéka ez az oldal, ahol felvételizhetünk virtuális évfolyamokra, megtekinthetjük az egyetemeket, bulihelyeket, versenyezhetünk a többi jelentkezővel. Az oldalon 3358-an játszottak eddig, a facebook oldalukat (ahol ajándékokat sorsoltak ki) 12.888 személy követi, ami ezzel a 2. helyre teszi a követők számában az oldalt, ha bevesszük a felsőoktatási intézmények facebook oldalainak versenyébe (első helyezett a Debreceni Egyetem 13.817 fővel). A játékot és az oldalt egyébként egy profi marketingcsapat rakta össze, akiknek 2010-es árbevétele és a pályázaton nyert támogatásaik is meghaladták a 260 millió Ft-ot, valamint a kampány még díjat is kapott. Úgy látszik megéri profikra bízni a marketinget.

Nemzetközi kitekintés

Váltsunk nemzetközi színtérre. Ha Apple termékeket használunk, akkor ismerhetjük az iTunes U applikációt, ami egy ingyenes felsőoktatási portál. Oktatók használhatják képzéseik távképzéssé alakításában, pontosabban egy szélesebb körhöz való eljuttatásban, de igazán hallgatóként használhatjuk ki. Mára már 500.000-nél több hangfelvétel, videó és könyv van fenn az oldalon. Ide ingyenesen regisztrálhatunk ha letöltjük ezt az alkalmazást, és máris kedvünkre válogathatunk a Stanford, Yale, Oxford, MIT, Berkeley nívós egyetemek képzési kínálataiból, valamint még közel 1000 másik intézményéből. Távoktatási szempontból ez egy tökéletes példa mindkét fél számára. A hallgatók temérdek képzés közül válogathatnak és vehetnek részt ingyen, szorgalomból, de ha konzultálni szeretnének, diplomát kapni, akkor bizony be kell iratkozni a kedvenc egyetemre. Tehát egy ingyenes “próbavásárlást” enged ez az oldal, előre kipróbálhatjuk a kurzusainkat, és utána a diplomáért cserébe majd be kell fizetnünk valójában is. Pont ezért nem igazi távoktatás, mert nem ad diplomát.

Ebben a 2007-es tanulmányban amerikai online és hibrid oktatásról van szó. A hibrid oktatás azt jelenti, hogy valamilyen szinten megmarad a tanár-diák személyes találkozás, nem teljesen helyeződik át a kommunikáció és oktatás az online felületekre. A tanulmány következtetése – amely minden negyedik amerikai felsőoktatási intézményt megkérdezett, tehát teljesen reprezentatív -, hogy az online távoktatást főleg alapdiplomával rendelkezők (BSc) veszik igénybe, és folyamatosan növekedni fog az aránya. A hibrid képzést csak átmenetinek tekintik, amíg a piac alkalmazkodik.

Persze nem minden online távképzés van sikerre ítélve. A brit kormány 2000-ben kinyilvánította, hogy belép a felsőoktatás piacára, méghozzá komoly 113 millió dollárral, amiből megalapítja a United Kingdom e-University (Egyesült Királyság e-Egyetem, UKeU). Ez a szervezet nem kínál saját diplomát, hanem összefogott 20 brit egyetemet, és az általuk kínált 40 távoktatást reklámozta. 2004-ben leállították a projektet, mert nem hozta a tervezett eredményeket, a várt 5600 beiratkozóból 900 jött össze. Több problémát is sorolnak a szakértők, például az időzítést (még túl korai volt erre a piacra nyitni), a fókuszt (alternatív felsőoktatásnak kínálták, nem pedig hibrid képzésnek), és a marketinget (hamis üzeneteket kommunikáltak, és azt is rosszul).

Egyéb, frissebb esetek

További érdekesség a Second Life programban való továbbképzés. Ez a valóságszimulációs program lényegében lemodellezi a földi világunkat, kivéve, hogy tudunk repülni. 🙂 Persze mindenki magának modellezi a világát olyanra, amilyenre szeretné, de pár egyetem már ráállt az itteni távoktatásra is. Az amerikaiak élen járnak, de vannak európai kezdeményezések is. Hazánkban az ELTE felépítette az egyetemét, de csak dizájn céljából, benne munka nem folyik. A Debreceni Egyetemnek mindössze egy oktatója vállal a Second Life-ban különórákat, ez is youtube videók lejátszását jelenti “személyes” (chat) konzultációval. Véleményem szerint az ötlet kiváló, a piac még nem telített, de a korlátozott elérhetőség és a közvetett kommunikáció miatt (ergó nem erre lett kitalálva a Second Life) nem valószínű, hogy ebből a módszerből tudja a hazai felsőoktatás megszerezni a hiányzó milliárdokat.

Egy friss májusi hírrel zárnám a bemutatót, ez egyes remények szerint megreformálja az oktatást: a Harvard és az MIT elindítja közösen az ingyenes online képzésüket. Bárki jelentkezhet akinek van internet hozzáférése, 1 milliárd (!) embert szeretnének oktatni. Részletek a cikkben vagy ebben a rövid videóban:

Természetesen debreceniként csak egy kérdést tehetünk fel az elemzés végén: hogyan lesz versenyképes a Debreceni Egyetem a felsorolt kezdeményezésekkel?

Reklámok
5 hozzászólás Post a comment
 1. Lajos a hegyről
  jún 12 2012

  Nagyon érdekes téma Máté!

  Engem is foglalkoztat egy ideje a téma! Kb 3 hete olvastam a Newsweekben egy cikket a témáról.
  Egy érdekes kezdeményezésről írtak, bővebben itt: https://www.coursera.org/

  Mivel ott volt mögötte, hogy egy kockázatitőke alap is beletolt 16 amerikai zöld pénzt ezért gondoltam kipróbálom!

  Tapasztalatom még nincs, mert a kurzus amire jelentkeztem július 23-án indul, de a University of Michigan egyik professzora fog bevezetni a pénzügyek rejtelmeibe! 🙂

  Az angol szaknyelvtudásom szeretném fejleszteni! Ingyen van! Miért ne?

  Tapasztalatokról majd beszámolok!

  De szerintem már most látszik, hogy a Debreceni és általában a magyar egyetemeknek is erre felé kellene nyitni, minél előbb!

  Válasz
 2. Júl 1 2012

  Kedves Máté, épp most írtam egy bejegyzést a Second Life-ról (http://poziteam.hu/2012/07/01/tudasmegosztas-a-second-life-virtualis-vilagaban/) és rábukkantam közben a cikkedre. Az ELTE PPK Virtuális Oktatási Környezet kutatója vagyok és egy kicsit szeretnélek kiegészíteni. 🙂
  Az ELTE PPK épülete egyáltalán nem csak design célokat szolgált, bár tényleg nem folyt egész nap ott az oktatás. Egyes kurzusokon mutattuk be a hallgatóknak a Second Life lehetőségeit (pl. Modern eszközök a pedagógiában), és egy távoktatásos óra keretében vizsgafeladatokat is kiválthattak a hallgatók az SL konzultáción való megjelenéssel. Tartott a kutatócsoport külső képzéseket, amire bárki jelentkezhetett, aki szeretett volna virtuálisan tájékozottabb lenni. Egy középiskolás osztálynak angolórákat tartottunk a campuson. Illetve kutatások is folytak, pl. térérzékelés, etikett, virtuális identitás, fogyatékosság.
  A Debreceni Egyetem oktatója, Kristóf Zsolt szintén többet tesz az SL épületben egyszerű videóvetítésen kívül. A hallgatóival Moodle-höz kötött virtuális teszteket szokott kitöltetni (ún. quizchair segítségével), adatbáziskezelési feladatokat végeznek (ami vizuálisan sokkal szemléletesebb így mint papíron), vetélkedőt szerveznek, szavazásokat tartanak és a mérőeszközök is ennek megfelelően kidolgozottak.
  A kutatásainkat és az eredményeinket folyamatosan igyekszünk publikálni, pl. az Oktatás-Informatika folyóiratban és konferenciákon. http://www.virtualis.elte.hu/

  Válasz
 3. Máté
  Júl 1 2012

  Szia Lilla! Köszönöm a kiegészítést! 🙂 Most pénteken volt a MoodleMoot konferencia, amin részt vett egy kollégám, és majd szállítja a legfrissebb infókat. Ott előadott Ollé János és Kristóf Zsolt is, kíváncsian várom mit mondtak.
  Igazából regisztráció nélkül és pár órás utánajárás után nekem ezek az infók jöttek át, amiket leírtam. A te cikked is eléggé informatív olyanoknak, akik nem ismerik belülről a SL-ot, csak így kívülről, mint én is.
  Amúgy az ELTE PPK-t remélem belülről is sikerül majd megismernem, mivel most jelentkeztem egy továbbképzésre, kíváncsi vagyok annak mennyire lesz része ez a fajta tudásátadás. 😉

  Válasz
 4. Júl 1 2012

  A MoodleMoot-on biztos elhangzottak érdekességek, én is kíváncsian várom a beszámolót. Remélem a továbbképzés tetszeni fog neked, de hogy lesz-e virtuális oktatás, az többek közt attól függ, hogy ki tartja. 😉

  Válasz

Trackbacks & Pingbacks

 1. Ki fizet a diplomáért? | Debrecen Bár

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: