Skip to content

2012-06-16

Múzeummustra

Készítő: Laci

Tisztában vagyok azzal, hogy meztelen nős képekkel, vagy csupán celeb hírekkel jobban meg lehet fogni az embereket, de mégis megpróbálnánk valami értéket közvetíteni ezen az oldalon. Úgyhogy most kísérletet teszek arra, kultúrával szegezzem a monitorokhoz olvasóinkat. Egy kis ízelítőt adok Debrecen múzeumi körképéből. Remélem tetszeni fog nektek.

Bevallom, hogy nekem sokáig a múzeum egyenlő volt az osztálykirándulások célpontjaival. Még gimnáziumban is csak azért mentünk, mert vittek minket, és örültünk, mert legalább nem kellett suliba menni. Aztán felcseperedtem, elmúltam vagy húsz éves is, inkább érdekelt a szórakozás, mint egy múzeum. Aztán mikor Franciaországban, Rennes-ben jártam 2010-ben az egyik barátomnál, Artúrnál, akkor betévedtünk egy kiállításra. De azt is csak poénból, mert épp Artúr királyról szólt az egész, úgyhogy pár Facebook fotó erejéig be kellett mennünk. Amúgy a franciák nagyon jól csinálták, mert épp akkor jött ki egy Artúr királyos film, és az egész kiállítás e köré volt építve, megtudtuk, hogy mi a valóságalapja a történetnek, kik lehettek igazi személyek, és milyen egyéb történetek keringtek még Artúr királyról. Szóval tetszett, és ott ragadtunk.

Aztán hazajöttem, és néha eszembe jutott, hogy elmegyek itthon is kiállításokra. Itt, Debrecenben sem olyan rossz a felhozatal. A kedvencem Robert Capa fotóriporter kiállítása volt, amit a Modemben tudtam megnézni. A Modem honlapját megnézve például megtudhatjuk, hogy július 1-től megtekinthető az idén 75 éves, 1978 óta Németországban élő Kossuth-díjas Tót Endre retrospektív kiállítása, valamint az intézmény részt vesz a múzeumok éjszakáján is. (Utóbbiról a júniusi programajánlónkban olvashattok itt.)

Szerintem amúgy nagyon nagy találmány a Múzeumok Éjszakája, ami épp ma lesz. Látszik, hogy az embereket érdekli az újdonság, az egyediség, érdekesség és persze a szórakozás, amit ez a program nyújtani is tud.  És talán el tudja érni ugyanazt a hatást, mint amit nálam az Artúr királyos kiállítás: megkedvelik az emberek a múzeumokat!

Én is csak buzdítani tudok mindenkit, hogy próbálja ki. Nagyon sok állandó tárlat van, és lesz Debrecenben is. Szerintem a Medgyessy Emlékmúzeum, és a Déri Múzeum megtekintése alap. Utóbbiban például „Kapuk a múltra” címmel helytörténeti kiállítás nyílik, mely bemutatja Debrecen sajátos arculatát okozó csomópontjait, szimbolikus eseményeit és tereit. De ugyanitt fegyvertörténeti kiállítás és szamuráj udvarház is található. Szóval hajrá mindenki! A belépőinkkel segítsük a debreceni kultúra fejlődését 😉

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: