Skip to content

2012-06-17

3

Sorozat evolúció

Készítő: Duncan

A Film kategóriánk színesítése érdekében ideje egy kis figyelmet fordítani a sorozatokra is. Bár szeretem kihangsúlyozni a különbséget a „Movie” és a „TV Shows/Series” között (tehát a sorozatokat nem nevezem filmnek), a két műfaj szoros kapcsolata vitathatatlan. Ahogy nem férhet kétség ahhoz se, hogy utóbbi népszerűsége (gondolva itt elsősorban az Egyesült Államokból érkezőkre) nálunk is töretlenül növekszik. Az első ilyen témájú írásban lássuk, honnan indulnak ezek a sorozatok. Azon kívül, hogy egy író, vagy írói kör fejéből kipattan az ötletük, milyen utat járnak be, míg szinte a kinti vetítés után azonnal elérhetővé válnak számunkra, illetve valamelyik hazai csatornán, szintén egyre hamarabb a premiert követően, visszaköszönnek a TV-ből.

Az Egyesült Államokban az országos csatornák, azaz a „Network TV-k” mindegyike nagyjából 500 sorozatötletet kap évente. Ezek a csatornák az ABC, a CBS, a FOX, az NBC, és a legkisebb közülük, a CW. Az írók itt a lehető legtömörebben összefoglalják, mi lenne a jövőbeli széria alapfelállása. Például „Egy lezuhant repülőgép túlélői egy misztikus szigeten rekednek.” mondatból nem nehéz kitalálni, hogy ezzel a sorral a később Lost címen ismertté vált sorozatot sikerült eladni. Az 500-ból mindössze körülbelül 70 jut el a következő szintig, amikor elkészül egy szkript az ötletről, amelyből kiderül, milyen karakterek alakítanák a sztorit, és az milyen irányba indulna el. Ez alapján, ha sikerül producert szerezni (tehát továbbra is megvan a támogatottság), akkor leforgatják hozzá a pilotot, a sorozat kvázi első részét. A különböző stúdióknál megkezdődik a nagyüzem. Egy csatornánál olyan 20 tervnek sikerül ezt elérni. Hogy ezek közül a pilotok közül mennyiből lesz sorozat, az adott csatorna műsorrendjétől függ. Mennyire akarják azt átszervezni, mennyi sáv szabadul fel és így tovább. Ez a szám mégis általában 10 alatt van. A berendelés után pedig valamelyest lehetnek változások a színészek, a készítők és a sorozat irányvonalát illetően is, hiszen ezen „első rész” és a további epizódok leforgatása között (általában) hosszabb idő telik el.

Ezzel pedig el is jutottunk a cikk aktualitásához. Ezen sorozatok kiválasztása, illetve a választások bejelentése minden év májusában zajlik a Network TV-knél. Idén három hete tudhattuk meg, miket várhatunk a 2012/2013-as időszakban. Az, hogy melyek ezek egy későbbi írásból fog kiderülni. Egyelőre annyit, hogy 39 új reménység kezd országos TV-n a következő szezonban (többségük az ősszel), nem számolva a különböző reality-ket. Ezek után pedig hosszabb-rövidebb ideig műsoron is maradnak. Lesz olyan, amelyiket néhány rész után veszik le a kínálatról, lesz, amelyik több esélyt kap, és a teljes első évadot levetítik. És közülük is csak 1-2 lesz, amelyik megkapja majd a 2. évados berendelést. Így lesz tehát az – elsősorban utólag zseniálisnak nevezhető – ötletekből sikersorozat.

A cikket összerakta vendégírónk, Szoboszlai Gábor.

Reklámok
3 hozzászólás Post a comment
 1. Gigi
  jún 19 2012

  Nagyon érdekes cikk!!!Végre,most már képben vagyok ezekkel a dolgokkal!Várom a többit!=)

  Válasz
 2. Gábor
  jún 19 2012

  Örülök, hogy tudtam újat mondani 🙂
  Igyekszek minél hamarabb jelentkezni újabb info-csokorral.

  Válasz

Trackbacks & Pingbacks

 1. Upfronts – „Elő a farbával!” 2. rész | Debrecen Bár

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: