Skip to content

2012-06-18

EB slágerek régen és most

Készítő: Norrka

Az 1992-ben megrendezett Labdarúgó Európa Bajnokságnak volt legelőször hivatalos dala. De vajon ki emlékszik az E-type, vagy Nelly Furtado dalára? Eljött a nosztalgia ideje, melyben felelevenítek néhányat az Európa Bajnokság emlékezetes, vagy inkább feledésbe merült hivatalos slágerei közül.

E-type – Campione (2000)

Az ezredfordulón Hollandia és Belgium közösen rendezte meg az Európa Bajnokságot. Ekkor ért véget a második évezred, mint ahogy a 90-es évek. A hivatalos dalt az E-type nevű előadó jegyzi, melyre természetesen és sajnos kihatással volt a 90-es évek szintipop stílusa. Hollandiáról és Belgiumról pedig érdemes tudni, hogy elektronikus tánczenék tekintetében a legerősebb nemzetek közé tartoztak. El kell mondanom, hogy a dallama ismerős, viszont arról nincs emlékem, hogy a teljes dalt agyonjátszották volna a rádiók.

Nelly Furtado – Forca (2004)

A 2004-es, Portugáliában megrendezésre került bajnokság himnuszát stílusosan egy portugál énekesnő jegyzi. Erre a slágerre tisztán emlékszek, mivel valóban sláger lett. Hallgatható, megfelelően popos, hogy befogadható legyen, valamint merít a portugál zenei hagyományokból. Nelly Furtado nagyszerű választás volt, a dal átadja a szurkolás örömét, mégsem túlságosan sablonos.

Enrique Iglesias – Can you hear me (2008)

Nem tudok rájönni, hogy az osztrák-svájci közös rendezésű Európa Bajnokságon miért épp Enrique Iglesiasra esett a választás. Mindenesetre külön köszönet jár azért, hogy nem terrorizáltak minket a svájci származású DJ Bobóval, aki már a maga idejében is idejétmúlt volt. A dalhoz készült klip egy teljesen összefüggéstelen valami. Nagyon sok nő hevesen táncol, miközben Enrique szolgáltatja a talpalávalót, az egyik sarokban pedig egy kapucnis férfi bűvöli a labdát, akit hidegen hagynak a verejtékező női testek. De más furcsaság is felfedezhető. Enrique mindig is egyfajta ideált próbált megtestesíteni a nők szemében, más kérdés, hogy ez kinek tetszik, kinek nem. Mindenesetre felmerült bennem a kérdés, hogy talán tudat alatt a női focikedvelők számát szerették volna emelni…?

Oceana – Endless Summer (2012)

Az idei lengyel-ukrán EB-n egy elfogadható dal lett a hivatalos sláger. A német származású Oceana 2009-ben azzal a Cry Cry című dallal hódította meg Európát, melyet nálunk is gyakran játszottak a rádiók.  Az énekesnőt most az a megtiszteltetés érte, hogy a 2012-es labdarúgó-Európa-bajnokság hivatalos dalát ő énekelhette el. Egyes források szerint eddig ez a legeurópaibb EB sláger. Pontosan annyi mondanivalója van, mint az összes korábbi slágernek. De mit is várhatunk el egy himnusztól? Én személy szerint azt, hogy az agyonjátszásra ítéltetett dal csak annyira legyen idegesítő, hogy még az ezredik hallgatás után is elviselhető legyen. (Ilyen volt például a két évvel ezelőtti világbajnokság Shakira-dala, melyet ma is sokan örömmel és nosztalgiával hallgatnak). Oceana slágerében legalább annyi mondanivaló található, hogy a rendszeresen nyáron megrendezésre kerülő bajnokságot az áhított, véget nem érő nyárhoz hasonlítja. Tetszik vagy nem, idén ezt fogjuk álmunkban is hallani.

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: