Skip to content

2012-06-19

8

TEDd magadévá! – Tanulj a legjobbaktól online

Készítő: Kovács Miklós

TED – Ideas Worth Spreading

A menDEmonda rovat nem csak a Debreceni Egyetemmel, hanem az oktatással is foglalkozik, ezért gondoltam azt, hogy az egyik legnagyobb világraszóló kezdeményezés bemutatása is feladataim közé tartozik.

TED – (Technology, Entertainment, Design – technológia, szórakoztatás, dizájn). 1984-ben tartották az első előadássorozatot, ekkor főként a technológia és a dizájn volt hangsúlyos. Eben az évben alapították azt a non-profit szervezetet, melynek célja az olyan ötletek, tudás és információ terjesztése, amelyeket érdemes terjeszteni. Az ötlet, hogy olyan ötletet terjesszenek, amely megérdemli a terjesztést nem állt meg egy előadásnál! A kezdeti előadást egy sor egyéb, hasonló elven alapuló előadás követett és követ a mai napig. Minden évben két előadást (Palm Springs – Long Beach USA, Edinborough UK) tartanak, amelyre meghívott és válogatott előadókkal készülnek a rendezők.

 A TED konferenciák 18 perces vagy rövidebb, gondolatébresztő és szórakoztató előadásokkal rendkívül intenzív és inspiráló élményt jelentenek. Közönségük jellemzően heterogén háttérből érkezik, nyitott, intelligens, jó szándékú és potens. A legnépszerűbb gondolkodók a világ minden tájáról részt vesznek az előadásokon, a legtartalmasabb és leginspirálóbb előadásokkal tarkítva a rendezvényt. Az előadók között (akik egyébként a közönség soraiban is ott ülnek) olyanok szerepeltek, mint Bill Clinton, Bill Gates, Jane Goodall, Frank Gehry, Paul Simon, Sir Richard Branson, Elizabeth Gilbert, Philippe Starck, Alain de Botton, Isabel Allende, Gordon Brown, David Deutsch vagy Bono.

Képzeljük csak el, milyen lenne ezekkel az emberekkel egy légkörben lenni! Már a gondolat maga felemelő és elgondolkodtató, megtudhatjuk, hogy érték el azt, amit elértek, és azt, hogy milyen stimulusok érték őket az életük során. Egy ilyen környezet új innovatív megoldásokhoz és projektekhez vezethet. Egy ilyen ötlet volt az is, hogy az előadásokat videómegosztó portálon keresztül a nagyközönség számára is elérhetővé tegyék. Ami pedig a legjobb, hogy a honlapjukon  ezeket a videókat meg lehet tekinteni, méghozzá a magyar felirattal ellátottak száma is rohamosan növekszik. Céljuk ezzel, hogy a világ minden részére eljussanak ezek az ötletek, tehát elterjedjenek. Szerintem, mivel a TED egy innovációra, szórakoztatásra és dizájnra épülő elképzelés, mindenképp világméretűvé kell hogy váljon. Így az aktív embereket meg tudják szólítani, kreatív és innovatív ötleteket be tudják gyűjteni egy közös tudásbázisba, ahonnan bármikor újabb ötleteket lehet meríteni. Ha TE most ezt a cikket olvasod, nagy valószínűséggel abba a kategóriába tartozol, aki ilyen ötletekkel elő tud állni!

Vannak hasonló elven operáló előadások, amelyeket a világ többi részén szerveznek TEDx névre hallgatnak. Magyarországon TEDx Danubia néven fut ez a függetlenül megszervezett esemény. A TED központnak az előadókat, a helyszínt és a hallgatóságot joguk van felülvizsgálni, de ezen kívül a rendezők szabad kezet kapnak. Ahogy nézegettem a videókat az az érzésem volt, hogy a Mindentudás Egyeteme is ezt szerette volna valamilyen szinten meglovagolni, de egészen más eredménye volt. De míg a Mindentudás Egyeteme egy ismeretterjesztő előadássorozat, a TED sokkal inkább egy lüktető és az egyén fejlődését elősegítő támasz lehet, amelyet akkor is megnézhetünk, ha kudarc ér bennünket és sikeresebbek akarunk lenni.

Nyugodt szívvel ajánlom nektek a böngészést a TED és a TEDx Danubia oldalán, a videókból szerény személyem is sok ötletet és erőt merített már az utóbbi hetekben. 18 perc lehet kevés ahhoz, hogy egy teljes ötletet ki lehessen fejteni, de mindenképp megragadja az arra hajlamosak fantáziáját, remélem TI azok lesztek!

Ha megtaláltátok a Nektek leginkább tetsző videót, akkor linkeljétek be ide hozzászólásban, hogy a többiekhez is eljusson.

Reklámok
8 hozzászólás Post a comment
 1. Máté
  jún 20 2012

  A felsorolt előadókból és például a linkelt videóból (kudarc vs siker) a sztorik és személyek szerepelnek a Bizniszpunk írásomban. Lehet, hogy csak punkok adnak elő ilyen helyen? 😉

  De hogy ne legyek offtopic, az egyik kedvenc TED videóm az ez a 3 perces szösszenet, ami kb megváltoztat(hat)ja az életed. A titka, hogy betartod amit ír.
  Cím: Próbálj ki valami újat 30 napig

  Válasz

Trackbacks & Pingbacks

 1. Egyetemista vagy? Felejtsd el, hogy temérdek pénzt keresel! | Debrecen Bár
 2. Mit tanulhatsz a kenyai kunyhó kisembereitől? | Debrecen Bár
 3. Felszínes vagy? Nehogy elolvasd! | Debrecen Bár
 4. Miért jó sebezhetőnek lenni? A videó választ ad! | Debrecen Bár
 5. Pár – Beszéd – TED videó vetítés | Debrecen Bár
 6. Magyar úttörők a nagyvilágban | Debrecen Bár
 7. TEDxDanubia 2013 | Debrecen Bár

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: