Skip to content

2012-06-21

2

Vezetői baromságok

Készítő: Rab Máté

Legtöbben szeretünk vezetni. Céget, csapatot, projektet, embereket. Persze ez egy nehéz szakma és nem is feltétlenül tanulta mindenki, főleg nem születtek sokan vezetőnek. De az biztos, hogy mind használunk olyan mondatokat és kifejezéseket, amelyek egyszerűen csak baromságok.

Kezdjük egy szatirikus példával. Az egyik kedvenc amerikai vígjáték sorozatomban, a The Office-ban szerepel Robert California. Robert jelentkezik egy kirendeltség vezetői pozícióra, ahova nem veszik fel, de állást ajánlanak neki a kirendeltség vezetőjének felügyelőjeként! Mindezt úgy, hogy egyetlen értelmes mondatot sem mond. Csak a példa kedvéért, amikor egyszer az otthonában meglátogatják, éppen birkózik egy edzővel. A rákérdezésre a válasza: “Higgyétek el, egy 9 perces birkózás a tökéletes szív- és érrendszeri megfelelője egy három órás hegynek felfelé való futásnak. Járhatnék hetente háromszor a konditerembe, vagy birkózhatok havi egyszer Stu-val.” 🙂 A sok, teljességgel értelmetlen, de meggyőző (!) beszéde közül a 8. évad végén lévőt sajnos nem hallottuk, mert akkor bevonul egy irodába a főnökével, majd meggyőzi, hogy kapjon egy 3 éves, 1 millió dollárral támogatott körutazást főleg Kelet-Ázsiába, hogy felkutasson egyetemista korú lányokat tornász háttérrel, segítve őket az egyetemi éveik sikeres teljesítésében…

Természetesen ahogy az elején is kezdtem, ez egy szatirikus ábrázolása a felső vezetésnek. Viszont minden viccben van igazság – azért is nevetünk rajta. Ebben is megjelenik az a vezetői réteg, akik képesek a megbeszéléseket, vagy akár a nyilvános előadásaikat teljes blődséggel feltölteni. A nyilvános előadások unalmasságának egyik példájáról nemrég olvastam egy magyar PR blogon, aminek témája, hogy miért unalmasak a tanévzárók (felolvassák, közhelyek és üres frázisok, a gyerek csak élő díszlet).

Ettől kicsit üzletibb témára térve szerintem mindenkinek van olyan ismerőse, aki multinacionális vállalkozásban dolgozik, az ilyen tipikus párezres cégeknek. Itt elvárt egyfajta üzleti szemléletmód és nyilván minden cégnek megvan a saját szlengje. De vannak olyan általános üzleti frázisok, amelyeket ha elsütnek, engem kiráz a frász.

Viszont ezekkel kiválóan lehet előbbre jutni a ranglétrán! 😉 Próbáld ki, hogy a következő megbeszélésen elsütöd a következő kifejezéseket (zárójelben a valós jelentésük): ROI (fogalmam sincs mit jelent, de pénzügyi szakértőnek fognak nézni), Mik a best practice-ek ezen a területen? (nincs kedvem önállóan gondolkodni), Most nézzük meg 30.000 méter magasról (szeretném látni a teljes képet, de te mond el), Ez a millió dolláros kérdés (én sem tudom), Vizionálós típus vagyok (önimádó, és fogalmam sincs mit csinálok),  Ez virális lesz (valaki dobjon majd róla egy tweet-et). Persze van ennek angol gyűjteménye a Forbes üzleti magazin weboldalán.

Hasonló gyűjtemény eredménye ez a kép, ahol versenyeztettek 32 vezetői kifejezést, hogy melyikük a jobban semmitmondó.

Nekem két legutálatosabb kedvenc kifejezésem van, az első az “At the end of the day…” (A nap végén…), aminek kvázi az a jelentése, hogy tökmindegy miről beszéltél, ha jobban belegondolsz abba, amit én mondok, úgyis az lesz, hiába próbálkozol. A második pedig a “What are the next steps?” (Mik a következő lépések?), tehát készített-e valaki jegyzeteket erről a 90 perces beszélgetésről, mert mi jól éreztük magunkat, de most akkor mi következik? Ha neked van ilyen kedvenc/utált kifejezésed,  nyugodtan felvetetheted a giccses vállalati zsargonba. Ha kifogytál belőle, akkor pedig generálj egy újat!

Van egy olyan szint is, amikor ezek a kifejezések komoly anyagoknak látszódnak és ezzel próbálják meg eladni a terméküket és szolgáltatásukat egyes cégek. Például itt egy infografika (ami mostanában nagyon menő) arról, hogy milyen tulajdonságokkal rendelkezzen egy vállalatalapító. Ennek alapján csak a polihisztorok alapíthatnának céget, akik igazából kihaltak a 20. század végén.

De nehogy elmenjen a kedved a cégalapítástól vagy akár a fent felsorolt frázisoknak az ismételgetésétől! Sőt, inkább kezd el beépíteni a szókincsedbe, de tudd, hogy ezek csak olyan kötőszavak, amelyekről mindenki tudja, éppen nem figyeltél vagy fogalmad sincs a lényegről. Viszont ezt te is tudod arról, aki elsüti, így jó pontot szerezhetsz nála az ismétléssel. Tehát óvatosan használd őket, és inkább próbálj meg a lényegre fókuszálni, a választékos megnyilvánulás helyett a munkád kiválóságával tűnj ki a tömegből.

Reklámok
2 hozzászólás Post a comment
 1. Hencsa
  jún 21 2012

  hehe, ismerős kifejezések 😛
  Amit én még észrevettem az az “Alapvetően” szó használata. Ha ezzel kezded a mondatot , tuti hogy jó nem sül ki a végére:)

  Válasz
 2. Laci
  jún 21 2012

  Van pár ilyen töltelékszó. A lényeg, hogy jó sok idegen kifejezés legyen jó sok kütyü társaságában (iPhone és iPad szinte már alap:D)

  Válasz

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: