Skip to content

2012-06-22

2

Megálmodtad? Valósítsd is meg! 7 tipp a tervezgetős tétlenség leküzdésére

Készítő: debrecenbar

Nemrég született egy írás itt a Debrecen Báron arról, hogy hogyan fejezd be, amit elkezdtél. Nálam a problémák kicsit korábban kezdődnek, így azt gondoltam írok egy cikket azok számára, akiknél a nagy tervekbe való belevágás jelenti a legfőbb akadályt.

Amit ma elkezdhetsz, ne halaszd holnapra, carpe diem, ezer meg egy frázis biztat minket arra, hogy kezdjünk bele minél hamarabb álmaink megvalósításába.

Mégis sokan ragadunk le a tervezgetés, az egyszer majd, ha eljön az ideje fázisánál. Így persze csak telnek a hetek, hónapok, néha évek, és mi még mindig egyhelyben ücsörgünk, ábrándozva arról, hogy egy nap megtanulunk gitározni, kiutazunk külföldre, vagy épp letesszük végre azt a fránya nyelvvizsgát. Mindenkinek van egy képzeletbeli bakancslistája azokról a dolgokról, amiket egyszer szeretne elérni az életében. Na de hogyan is kezdjünk bele? Íme 7 tipp, hogy az álmaid ne csak álmok maradjanak.

 1. Légy konkrét! Jó lenne megtanulni egy nyelvet, ki kéne menni külföldre. Első lépésként fogalmazd meg magadban pontosan, hogy mi szeretnél elérni. Ha tudod, hogy mit akarsz, könnyebb lesz az odáig vezető út is.
 2. Járj utána! Gyakran azért nem vágunk bele, mert álmaink túl távolinak, túl elérhetetlennek tűnnek. Manapság pedig rengeteg lehetőség áll rendelkezésünkre, főleg a diákság számára. Számos ösztöndíj közül lehet válogatni, az internet pedig tele van ingyen letölthető nyelvleckékkel, videókkal. Ha kicsit jobban beleásod magad, én biztos vagyok benne, hogy te is találsz valami neked való lehetőséget.
 3. Ne ijedj meg! Sokan esnek abba a hibába, hogy alábecsülik önmagukat, mondván, hogy én ehhez kevés vagyok. Én őszintén hiszem, hogy bárki bármire képes. Minden csak elhatározás kérdése. Ha elég elszánt vagy és elég kitartó, akkor nincs olyan dolog, amit ne érhetnél el az életben.
 4. Az örök holnap.  Ki ne találna ezer indokot, hogy miért ne most kezdjen bele a céljai megvalósításába? Nem jó az időzítés, itt a vizsgaidőszak, nyáron pihenni szeretnék, stb. Ez a legnagyobb hiba, amit elkövethetünk. Lássuk be, az időzítés sosem lesz tökéletes, valami mindig közbejöhet, így a legjobb ha még ma belevágunk.
 5. Apró lépések. Nem kell mindjárt felborítani az egész életedet, és főállásban az álmaid megvalósításán dolgozni. Elég ha belekezdesz, ha a mindennapok részévé válik, hogy dolgozol a céljaid elérésén, ha minden nap egy kicsit foglalkozol vele, annak előbb-utóbb meg lesz az eredménye.
 6. Csak vágj bele! Ne tervezgess, ne gondolkozz, ha tudod mit akarsz, akkor indítsd el a lavinát. Jelentkezz be egy nyelvkurzusra, pályázz meg egy ösztöndíjat. Kényszerítsd magad, hogy végre azt csináld, amire mindig vágytál. Ha egyszer belevágtál, már nincs megállás.
 7. „Az eredmény csak a szótárban előzi meg a munkát.” A végére pedig a csúf igazság. Ha tudod mit szeretnél, és már a módját is kitaláltad, az még csak a kezdet. Most jön a java. Ahhoz, hogy elérd, amit szeretnél, minden nap keményen kell dolgozni és a célnak ott kell lebegnie a szemed előtt.

Ez volt számotokra a hét tanácsom, és remélem, hogy a cikk olvasása közben pár emberben felizzott a tettvágy. Én mindenkit arra biztatok, hogy merjetek belevágni az új dolgokba, és ne hagyjátok, hogy bekebelezzenek titeket a szürke hétköznapok. Lehet, hogy ez a nehezebb út, de ha elindultok rajta, egy nap arra ébredtek majd, hogy megélitek az álmaitokat. És annál nincsen jobb érzés.

Bártfai Anna gondolatait olvashattátok

Reklámok
2 hozzászólás Post a comment
 1. Máté
  jún 23 2012

  Anna, szép kis gyűjtemény! Szerintem még ki lehetne egészíteni az 5. pontot, hogy jelölj ki részcélokat az utad során! Ha ezek megvannak, jöhet a saját magad megjutalmazása, mert jól dolgozol (vacsi a barátnővel, egy moziest, valami apróság).

  A 6. és 7. pont részben ellent mond egymásnak, mert az első külső motivációs eszközöket használ (nyelvsuliba befizetett pénz ne vesszen kárba), a másodikban meg saját magad motiválod a célokkal. Szerintem ezt a kettősséget ki lehet emelni és tudatosan használni, mert jobb ha kívül-belül motivált vagy, mint sehogy. 🙂

  Válasz
 2. Anna
  jún 24 2012

  Köszi Máté! 🙂

  Na igen, a pozitív megerősítés fontos, bár engem személy szerint csak elkényelmesít, ha úgy érzem teljesítettem a feladatot 😀 (tudom ez is ellentmond egy-két pontnak).

  Szerintem az emberek teljesen máshogy működnek, máshogy lehet motiválni őket és ha nem is minden tipp való mindenkinek, de biztos volt neked is pár amelyik elgondolkoztatott, hogy min kéne változtatni… legalábbis remélem 😉

  Válasz

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: