Skip to content

2012-06-28

Time menedzsment – self menedzsment

Készítő: Laci

Azt hiszem az nyugodtan elmondható, hogy a legtöbb ember folyamatosan el van havazva, több dologra is figyel, és soha nincs ideje semmire. Nos, hát így nem lehet egyről a kettőre haladni. Ezt én is tapasztalatból mondom. Naponta minimum 8 órát dolgozok, jövő hónapban nősülök, folyamatosan szerkesztjük a Debrecen Bár-t, hetente minimum 1 napot Budapestre is kell utaznom, és mellette a családomra, kapcsolataimra és egyéb szükségleteimre is próbálok időt szakítani. Megelőzendő, hogy a hajamat tépve rohangáljak (mert nem akarok kopasz lenni, és megbolondulni sem), igyekszem a teendőim megtervezni, és erre bátorítalak titeket is. Ehhez most itt van néhány tipp!

Szerintem az egész kulcsa az, hogy mindenkinek tisztában kell lennie azzal, mit is szeretne elérni a munkájában, az életében, a kapcsolataiban, vállalkozásában, mindenben amihez hozzáfog. A legjobb, ha a céljait leírja az ember, majd látható helyre teszi azokat. Kiragasztja a tükörre, hogy lássa minden reggel, beleírja a határidőnaplójába, beteszi háttérképnek a számítógépére, a lényeg, hogy folyton ott legyen előtte, hogy emlékeztesse rá mit is szeretne. Hülyeségnek tűnik, de hidd el nem az! Aki leírja a célját, az nagyobb valószínűséggel éri el azt, mint aki csak gondolkodik róla.

És ha az ember tudja mit is szeretne, akkor nagy valószínűséggel tudni fogja azt is, hogy mit kell ezért tenni. Ezeket a lépéseket szintén nem árt leírni, de vigyázni kell arra, hogy ezek legyenek

 • jól körülhatároltak – specific – (ne csak azt írd le, hogy holnap írok pár levelet, hanem konkrétan kinek, kiknek, miért, mi is lesz a levélben, stb.)
 • mérhetőek, számszerűsíthetőek – measurable – (hány levelet is fogsz holnap írni?)
 • elérhető – attainable – (ha tudod, hogy egy óra alatt 6 levelet tudsz megírni, akkor ne tervezz 150 levelet megírni 1 nap alatt)
 • lényeges – relevant – (tudd, hogy miért is írsz leveleket)
 • időzíthető, időben jól behatárolható – time specific – (1 levél megírásához 10 perc szükséges)

(A feladatok angol megfelelőinek kezdőbetűiből keletkezik a S.M.A.R.T. rendszer rövidítés)

Ahhoz, hogy megfelelően oszd be az idődet a céljaid eléréséhez tudnod kell a hiányosságaid. Ne titkold magad elől! Nekem például folyton problémát okoz, hogy egyszerre egy dologra koncentráljak, vagy hogy ne ragadjak ott a gép előtt érdekes cikkeket olvasgatva vagy épp Facebook-ot böngészgetve. A függőségek leszokásához is az első lépcsőfok a függőség felismerése 😀 Na jó, itt nem ilyen durva dolgokról van szó, de ha nem tudod magad megfelelőképp kontrollálni, akkor nehezen fogsz ötről a hatra jutni. Bizony sok odafigyelésbe telt nekem is, hogy ezeket a dolgokat elkezdjem leépíteni, és odafigyeljek arra mit is csinálok. De ha elég időt töltesz arra, hogy megtanuld az időd jól beosztani, akkor azt is meg fogod tanulni hogyan használhatod sokkal hatékonyabban az idődet. Ehhez itt van néhány tipp:

 • Csinálj „to do listát”. Írd össze mit kell tenned. Ez azért is hasznos, mert így legalább nem fogod a teendőid sem elfelejteni.
 • Szedd fontossági sorrendbe a tennivalókat, és a legfontosabbakkal kezdd (még akkor is, ha ahhoz van a legkevésbé kedved).
 • Tervezd meg előre a hetedet és a napjaidat is. Így kevesebb az esélye annak, hogy kifutsz az időből.
 • Tanulj meg nemet mondani, és ne tégy olyan ígéreteket, amiket nem tudsz betartani.
 • Ha tudsz, akkor bízz másokra is feladatokat.
 • Hagyj időt az elmaradt feladatok elvégzésére (hidd el minden nap kell ilyen).

Higgyétek el, nem üres frázisokat akartam puffogtatni. De azt látom, hogy nagyon sok ember esik abba a hibába, hogy nem tervez, hagyja a dolgokat felgyűlni, és aztán nem tud végezni semmivel. Fontos tudnod mit miért csinálsz, és hogy azt mikor fogod tudni megcsinálni. A tervezéshez pedig ha segítségre lenne szükséged, akkor ajánlom figyelmedbe ezt az ingyenes e-book-ot, mely segít megtervezni mindennapjaid.

Kérdés: Te szoktál tervezni?

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: