Skip to content

2012-07-01

Nemzetközi példaképek

Készítő: Rab Máté

Mindenkinek szüksége van példaképekre. Első példaképeink a szülők. Remélem mindenkinek. 😉 Aztán ahogy növöd ki a családi házat, úgy választasz új példaképeket mindig az aktuális célodnak megfelelően. Sportolóként focistát vagy bárkit az Olimpiáról, a gazdasági életbe való bekapcsolódáskor pedig az üzleti élet prominens személyei közül. Ma csak nemzetközi szintről hozok pár példaképhez méltó személyt.

Egy korábbi cikkemben bemutattam a legbefolyásosabb női személyiségeket világszerte. A mostani nemzetközi listát leszűkítem az USA-ra, mert róluk a legkönnyebb adatot szerezni. Osszuk ketté a listát. Vannak olyan személyek, akiket valószínűleg többen ismertek, és vannak olyanok, akiket kevésbé. Viszont utóbbiaktól is legalább annyit lehet tanulni.

Celeb példaképek

Steve Jobs

Aki úgy gondolja, hogy eleget hallott már róla, ugorjon a következőre, de nem lehet egy ilyen listából kihagyni. Idealistaként alapelve volt, hogy kitalálja mire vágyik a felhasználó, kiválóan kivitelezze és tökéletesen prezentálja. Utóbbiba tartozik, hogy láttatok mostanában olyan filmet, amibe nem almás telefon vagy laptop van? 😉 Ha érdekel az élete, akkor a minimum, hogy olvasd el a már magyarul is megjelent életrajzát.

Warren Buffett

Rendre a világ 3 leggazdagabb embere között van az “omahai bölcsként” is emlegetett befektető. Vagyonát 44 milliárd dollárra becsülik, ebből 2006-ban 37 milliárdot jótékony szervezeteknek adományozott! Ezzel a világ legnagyobb jótékony személye is, őt követi Bill Gates. Ha valamiben, ebben méltó példakép. Interjúkat sosem adott, puritán életébe nem fért bele az önéletrajzi kötet kiadása, mégis készült róla egy átfogó interjú-sorozat. Magyarul itt olvashatsz többet, angolul pedig ezt a könyvet ajánlom.

“Névtelen” példaképek

Catherine Cook

A képen látható csinos hölgy még csak 21 éves, de a Forbes üzleti magazin egy 2008-as cikkéből kiderül, hogy már akkor megvolt az első 1 millió dollárja. 2 évvel idősebb bátyjával alapították a myYearbook.com oldalt, ami ma már MeetMe.com névre hallgat, a new yorki tőzsdén jegyzik, és 2011-ben 30 millió dolláros árbevételt generált, valamint a 25 legtöbbet látogatott amerikai honlap között volt. Ha több infóra vagy róla kíváncsi, keress rá a neten vagy hallgasd meg ezt az interjút angolul.

Brent Beshore

A 29 éves vállalkozó fiatalembernek volt hová nyúlni szellemileg: üknagyapja találta fel az ágyrugót. Köszönjük! 🙂 Célja is kicsit eltér a korabeliektől, mert 40 éves korára egy 1 milliárd dolláros céget akar irányítani. Ez pedig a saját cége, az AdVentures, egy kommunikációs technológiai cégek felvásárlására vagy alapítására szakosodott befektetési alap, akik 2007-es indulásuk óta 7 alapítást valósítottak meg, 2 felvásárlást eszközöltek és 2 cégből sikerrel kiléptek. Olvasható vele egy interjú is, de ami engem megfogott az ez a vitás cikke, aminek címe: ” 8 dolog, amit bárcsak tudtam volna 22 évesen”. Kiemelném azt a gondolatát, hogy egy 22 éves, frissen végzett (vagy még egyetemista!) ne is álmodjon egy szolgáltató cégről, hisz szakértelmét csak a sikerességén fogják mérni. Az meg 22 évesen nem sok van. Javaslata, hogy először terméket alkossunk és adjunk el, majd utána áruljuk szakértelmünk, ha már ér a szavunk valamit.

Persze egy ilyen listát lehetne még folytatni ezer más amerikai személlyel, hisz az álmok földjén ügyelnek arra, hogy mindenki meg legyen említve, bárki tudjon hazai példaképet találni. Ha szeretnél tovább kutakodni, akkor itt egy infografika tíz 2011-es fiatal vállalkozóról, itt pedig egy lista a 30 legjelentősebb 30 év alatti vállalkozóról.

Remélem tetszett a gyűjtés, ami természetesen nem teljes körű, viszont adhat pár példaképet. Legközelebb magyar példaképekkel folytatom, addig is jöhetnek a javaslatok a hozzászólások közé. 😉

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: