Skip to content

2012-07-17

1

Félmeztelenül táncoló fiatal = vezető?

Készítő: Kovács Miklós

Fesztiválon sok őrültséget csinál az ember, néha csapatban. Akkor egy törzs vagyunk, megvan az együvé tartozás érzése. Kezdetben egy ember az, aki ötletel, és utána ezrek követik, mint a videóban is. Az alábbi videó egyik tanulsága: ha Te is olyan típus vagy, mint a félmeztelen srác, aki elkezdi a táncot, egyenlő rangú félként kell kezelned az első néhány követődet, tehát nyilvánvalóan a mozgalom számít és nem az, hogy Te vagy a vezetője. 

Azonban a legfontosabb, amit tanulhatsz belőle, az az, hogy a vezetés túlértékelt, mivel az első követő  az, aki a félmeztelenül őrjöngő srácból vezetőt csinált. Ha igazán el akarsz indítani egy mozgalmat, nem az számít, hogy vezető egyéniség legyél, szinte mindenki vezető akar lenni. A lényeg az, hogy legyen bátorságod elkezdeni követni és megmutatni másoknak is a követés mibenlétét.  A videóban szereplő előadó azt is említi, hogy ha van az ismeretségi körödben olyan, aki valami egyénit, őrültet, különlegeset tesz, merd elsőként követni, legyen bátorságod megtenni az első lépést.

A következő előadónak, Seth Godinnak az előadása is ilyesmiről szól, csak a vezető szerep nem feltétlenül az egyéni teljesítményen múlik. A vezetés egy új világában élünk szerinte. Hogy milyen is az az új világ? Kicsit hasonlít a régi, vérszerződés korabeli időkre. Miért? Mert itt is a törzseken múlik minden. Nem királyokra, vállalatvezetőkre és politikusokra van szükségünk, hogy vezessenek minket. Össze és kitartó emberekre, akik mintegy törzs, az ötletükért küzdenek, és megvalósítják azt. Csak 1000 emberre van szükséged, akik vért izzadva is keresztülviszik a megálmodott jövőképet, és már nyert ügyed van!

A tömegtermelésnél szerinte olcsó munkaerőre és még gyorsabb gépekre volt szükség. Mára ezek kifogyóban vannak, senki nem szeret éhbérért dolgozni, a fejlődő országokban semmiképp sem. Ezek után jött a TV korszaka, ahol már tömegesen lehetett eladni a termékeket, még ha arra nem is volt szükség, eljött tehát a PUSH korszak, ahol rátolták a vevőre a terméket. Ennek is vége szakadt szerinte, ez már nem működik, annyi impulzus ér minket nap mint nap, hogy egyszerűen belefáradunk, és azt mondjuk, hagyjatok már békén minket. Elegünk van a politikából, a gazdaságból, a mindennapokból, mert mindig csak tolják nekünk a rengeteg ajánlatot, bölcseletet, prédikációt. Átlagos ötleteket ontja magából állandóan.

A legnagyobb ötletek és mozgalmak szerinte a törzsektől származnak manapság. “A törzs egy elég egyszerű fogalom, 50 ezer évre visszamenő. Emberek és ötletek irányításáról és összekapcsolásáról szól. És ez olyasvalami, amit az emberek mindig is akartak. Sokaknak van spirituális törzsük, vagy egyházi törzsük, munkahelyi törzsük, vagy közösségi törzsük. De most, az internetnek és a tömegmédia robbanásának köszönhetően, és még sok egyéb dolognak köszönhetően, amik a társadalmunkon átbugyborékolnak szerte a világon, mindenütt vannak törzsek.”

Szerinte és szerintem sem Hugo Chavez fedezte fel az elhidegült venezuelai közép és alsó osztályt. Egyszerűen csak élükre állt. Bob Marley nem fedezte fel a Rastafarizmust. Csak előlépett és azt mondta: “Kövessetek.”

Ha mindenki ugyanazt gondolja, akkor senki sem gondolkozik. Merjetek Ti is kitűnni, csatlakozni a merész ötletekhez, azokhoz, amelyekkel azonosulni tudtok. Milyen mozgalomhoz csatlakoznátok szívesen? Az oldal alján élhettek vélemény nyilvánítási szabadságotokkal.

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: