Skip to content

2012-07-19

3

Vegas, baby! – avagy valós megélhetés a póker?

Készítő: Rab Máté

A cikk a Business rovatban jelenik meg, és nem véletlenül. Manapság elég sokan keresik pókerjátékosként a napi betevőre valót, vagy még sokkal többet is. De tényleg sokan és tényleg sokkal többet? Erről szól a cikk.

Az online póker népszerű. Elterjedése a világon a 2000-es évektől tekinthető, amikor is egy amatőr játékos megnyerte a póker világbajnokság főversenyét és ezzel bizonyította, hogy bárki lehet első. Hazánkban Korda Gyuri bá kommentálása után virágzott az élő és online póker is. Mára a legtöbb nemzetközi pókeroldalnak van magyar nyelvű verziója, mutatva a magyar játékosok jelentőségét. Korda György és Balázs Klári kommentelésével minden laikus számára érthető, követhető és izgalmas egy pókerközvetítés 🙂

Tanulás első lépésektől a statisztikáig

A tudást sokféle módon megszerezhetjük, legrégebbi és legbeváltabb módja a könyvekből való tanulás. Csakhogy manapság pókeres könyvekkel a telet végig lehet fűteni, és még nem is drágán, ha megnézzük, hogy a már említett világbajnok stratégiai könyvét 2 dollárért árulják. A szabályokat itt megnézheted, úgy tartják, hogy 5 perc megtanulni, de egy élet tökéletesíteni… A legnépszerűbb pókerfajta a no limit texas hold’em, amit egy szerencsétlen fordító képes volt nincs felső határ texasi fogd meg ereszd el pókernek fordítani. 🙂 Szögezzük le az elején, hogy a pókert csak pénzben éri meg játszani, mert úgy van értelme, erre van kitalálva, hasonlóan az ultihoz. Utóbbit is imádom, de az egy külön bejegyzést érdemelne.

Ez a bemutatója a Rounder/Pókerarcok filmnek, ami alapműveltség pókeres körökben, mindenki  tud idézni belőle. A trailer lelövi a legtöbb poént, szóval inkább nézd meg a filmet.

A képzés amúgy nem áll meg a szabályok megismerésénél. Egy jó pókerjáték a kezébe osztott lapok nélkül is tud játszani kezdő ellenfelei ellen, egy kiváló pókerjátékos pedig a terítés előtt meg tudja mondani, hogy mi van az ellenfele kezében. Az egész statisztikai alapokon nyugszik, ugyanis tudjuk, hogy 52 lap van a pakliban, ebből levonhatjuk a sajátunkat, a kint lévő közös lapokat és máris tudunk számolni arányokat. Ha már van az asztalon lap és nekünk esélyünk van egy kombinációra (mondjuk 4 színünk van és flössre hajtunk), akkor egyszerűen kiszámolható, hogy mekkora az esélyünk. A példában flopon 9 lap segíthet, 47 van még a pakliban (egy ellenfél esetén), tehát 9:47-hez az esélyünk, kb. 19%. Ezzel párosíthatjuk azt az összeget, amit meg kell adnunk. Például egy 10 dolláros kasszába hívnak 3 dollárt, akkor a kassza 13$, nekünk 3$-t kell megadni, tehát 13:3-hoz, kb. 23% esélyünk van. El kell dobni a lapunkat, hisz kevesebb esély van a javulásra, mint amennyit most kockáztatnunk kell. Remélem érthető volt a példa, pókeres valószínűségszámításról még itt olvashatsz. Persze az adott játékot sok minden befolyásolja: az ellenfél korábban mutatott teljesítménye, a nála lévő pénz mennyisége, ha élőben játszunk, akkor a testbeszédének jelei, de általában a legfontosabb a statisztika.

Online biztonság

Jelen esetben az online pókerről beszélünk. Ide bankkártyával vagy internetes pénztárcával (neteller, skrill) tudsz befizetni, percek alatt regisztrálhatsz és utalhatod fel a pénzt. Kivenni a nehezebb! Először is bizonyítanod kell a személyazonosságod, tehát kérnek egy személyit vagy jogsit szkennelve. Lehet telefonon is beszélned kell velük, van ahol be kell küldened egy friss közüzemi számlát. Ez időrabló tud lenni, de csak egyszer kell végigmenni rajta, és ha minden megfelel a valóságnak, akkor biztosan kijön a pénzed.

Viszont sokan tartanak attól, hogy az online póker csal. Ugye élőben az osztó is tud “paklizni”, hogy magának jobb lapot oszt, online pedig még egyszerűbb – gondolhatnánk -, mert nem is látjuk az osztót. A pókertermek lényegében számítógépes szoftverek, amelyek tartalmaznak egy ún. RNG-t (random number generator, véletlen szám generátor), ami biztosítja a véletlen osztást minden körben. Ennek valódiságát számos cég szokta igazolni, köztük akár nagy könyvvizsgáló cégek is (például a PWC), ennek ellenére is minden nap találkozhatunk az online póker csalásáról szóló internetes fórumbejegyzéssel, blogpanasszal, ezt meg kell szokni. A fentebb említett statisztikát nagyon kevesen ismerik, valamint ha valamire van akár 1% esély, akkor az is bejön 100-ból egyszer, így itt megjelenik a póker szerencse faktora, ami a képzetlen játékosokban a szerencsejáték benyomását kelti, a tapasztalt játékosoknak viszont a variancia velejárója.

Törvényi háttér

2011. április 15., avagy pókeres körökben az ún. Black Friday mérföldkő az online póker történelmében. Aznap az FBI lekapcsolta a legnagyobb pókeroldalakat, szervereiket elkobozta, bankszámláikat lefoglalta, a vezetőiket lecsukta. Történt ez azért, mert az USA tiltja az online pókert, egyedül Les Vegasban lehet játszani, ott is élőben. Mostanában már kezd lazulni a szigor és talán kijön egy törvény, ami engedni fogja bármely államban az online pókert, de tavaly április nagy törés volt mindenkinek. A játékosok kiutalták minden teremből a pénzüket, akiknek elkobozta az FBI ők panasszal éltek, de a legnagyobb csapás az volt, hogy a lefoglalt bankszámlák egy része üres volt, ugyanis pár pókerterem felélte a játékosok befizetését. Mai napig megy a pereskedés (és ígéretek a visszafizetésekre).

Másik negatív hatása a Fekete Pénteknek, hogy azóta rendszeresen zárnak be kisebb pókertermek csődre hivatkozva, és így elveszik a bentlévő játékosok pénze. Teljes garancia nincs, érdemes csak kis összeget tartani a pókerszámlán és nagyobb nyeremények után azonnal kiutalni a pénzt.

Európában Észtországban, Dániában, Franciaországban és Olaszországban már le van szabályozva az online póker. Magyarországon a póker régen szürkegazdaságnak számított, ugyanis be lehetett vallani jövedelemnek, de a 36-50%-os adó miatt senki sem tette. A nagy nyertesen külföldön tartották a pénzük, a kicsik csaltak. 2012. január 1-étől ez is megváltozott, szabályozták az élőpókert, rendezettebben be lehet vallani az online jövedelmet. Csakhogy a törvény félkész állapotban lett elfogadva, így nem tudjuk, hogy mit kell pontosan bevallani és azután mit kell befizetni. Már fél éve nem halad előre az ügy, mivel a nyerőgépadóval és szerencsejáték adóval vonták össze, ott meg megy az ellenlobbi, nem valószínű a gyors megoldás. De egyéb jövedelemként bárki, bármikor, bármit bevallhat (még bankrablást is.) Az adózásról vitát, érveket, módokat itt olvashatsz.

Magyar sikerek

Számos nemzetközileg is sikeres játékossal rendelkezünk. 2009-ben Traply Péter, azaz Bélabácsi megnyerte Magyarország első pókervilágbajnoki karkötőjét (itt karkötőt osztanak, nem érmet vagy kupát). 2010-ben követte rögtön 2 újabb világbajnok is. Ez furcsa lehet a laikusoknak: minden évben van póker világbajnokság, általában 54 versenyszámot rendeznek, mivel ennyi különböző fajtájú és tétű játék van. Tehát évente 54 világbajnokot avatnak, amelyek közül mi már hárommal büszkélkedhetünk! Ez óriási eredmény, de az idei verseny még tartogathat egy újabb meglepetést, ugyanis az 54 verseny között van egy főverseny, amelynek a döntőjét 3 hónap csúszással rendezik (a sajtó és a rajongók várakozását növelve), és erre a döntőre bejutott egy magyar! Még soha nem volt magyar a világbajnoki versenysorozat főversenyén, amin általában 7 ezer ember indul és 7 napig játszanak. Most ott vagyunk és teljes mellszélességgel az összes magyar pókeres Koroknai Andrásnak drukkol! Neki van a második legtöbb zsetonja a 9 döntős közül, nagyon tapasztalt játékos, szóval minden esélye megvan, hogy egész életére pókervilágsztár legyen! Emeljük ki, hogy András debreceni játékos, a hivatalos ranglistán is mindenhol városunkat népszerűsíti!

Megélhetési biztosság vagy létbizonytalanság?

Végül pedig jöjjön a cikk elején feltett kérdés. Azért fogtam bővebbre a beszámolót, hogy mire ideérsz az olvasásban már legyen egyfajta elképzelésed ennek a munkának az előnyeiről és hátrányairól. Egy tipikus magyar pókeres, aki a játékból él, az napi 6-10 órát ül a gép előtt és pókerezik sok asztalon egyszerre, folyamatosan számol, elemez, gondolkodik, néha káromkodik. 🙂 Ez legalább olyan fárasztó, mint bármely szellemi munka. A póker világsztárjai elképesztő gazdagságban élnek, amiről árulkodik a következő bemutató videó is. Van aki cápát tart akváriumban, van akinek saját vízesés van a házában, van aki Vegasban birtokol egy egész emeletet.

Persze a legtöbben nem ilyen játékosok. A csendes tömeg szórakozásnak tekinti a játékot, befizeti a saját 50-100-500 dollárját, szépen lassan elbukja és újra befizet. Számukra ez szórakozás, és ez így van rendjén. Aki elhivatott és tud hetente 40-60 órát játszani, folyamatosan képzi magát könyvekkel, videókkal, tanárral, és bírja a vesztő szériákat is (hisz mindig ott van az az 1 százalék…), abból lehet sikeres és megélhetési játékos. A legtöbben egyetem mellett vagy másodállásként játszanak, normális szabályozás nélkül feketén, de mindenki egy szabályozott, átlátható, adózott (!) és globális piacra vágyik, amin megférnek a hobbijátékosok és profik egyaránt.

Reklámok
3 hozzászólás Post a comment
 1. Máté
  Júl 19 2012

  Egy kis kiegészítés: pont ma tettek közzé magyarul (!!) egy szemléletes infografikát arról, hogy miért NEM szerencsejáték a póker 🙂

  Válasz
 2. Roland
  máj 15 2013

  Én a pókerstarson próbáltam nyerni 2 éven át próbálgattam a stratégiákat. De sajna buktam (mint mindenki más) meg kell érteni az online pókert gép ellen játszod. Én is kiröhögtem aki ezt mondta aki nem hiszi próbálja ki. Nem lehet online pókeren sikeres az ember hosszútávon. Pont ugyanúgy mint a kocsmai nyerőgépek semmi különbség annyi talán hogy tovább tart elbukni a pénzt:)

  Válasz
  • op
   okt 28 2013

   Ritkán szoktam kommentelni a cikkeknél, ne vedd sértésnek de most még is fogok. Az online pókert ugyan úgy más emberek ellen játszod nem a gép ellen, csupán az eszköz és a környezet más, de ez a hozzászólás előre vetíti miért nem tudtál 2év alatt nyerő játékossá válni 🙂

   Válasz

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: