Skip to content

2012-07-21

1

Adok – Kapok

Készítő: Laci
Charity

A cím nem egy verekedésre vagy Bud Spencer filmre utal. Amiről most írni szeretnék, az nem mást, mint a másoknak való önzetlen adni tudás képessége. Manapság ugyanis mindenhonnan azt hallani, hogy vegyél ezt, vagy vegyél azt, és minden “csak rólad szól”, de mi van akkor, ha nem?

Bevallom sokat hezitáltam, hogy írjak-e erről a témáról. Nem aktuális, mert nincs karácsony, se katasztrófa, semmi. Na, de látjátok mi lett az elmélkedésem vége 😀 Fontosnak tartom, hogy mi fiatalok is gondoljunk másokra, segítsünk, és adjunk, mert 100-szor adj, míg kérsz valamit!

Manapság minden arról szól, hogy “nekem legyen meg mindenem”, mindig a legújabb, legjobb kell mindenkinek, és ez nekem nem tetszik. Már csak azért sem, mert ezzel adósságba, folytonos elégedetlenségbe és frusztráltságba taszítják magukat az emberek. Az üzletekben hitelre már bármit meg lehet venni, és gyakran hallhatunk olyan emberekről, akiknek gyakran a fizetésük sem elég a hitelek törlesztésére. Nekem van olyan ismerősöm, akinek 2 kocsija volt, de mára egy sincs, mert mindkettőt hitelre vette, és nem tudta tovább fizetni azokat. Ez van. Mindent akarunk, gyorsan, hogy tudjuk élvezni, de nem számolunk a következményekkel, vagy azzal, hogy épp mire is van szükségünk, és mire is érdemes költeni. Önzőek lettünk, és nem is szeretünk másokra gondolni. Ugye nem mondok nagy butaságot?

És ilyen világban bizony hallani sem akarunk arról, hogy felelősek vagyunk embertársainkért, országunkért, társadalmunkért. Hallani sem akarunk arról, hogy aki megteheti, az tegyen valamit a közösségért, adjon vissza a közösségnek abból, amit kapott. Hisz “én semmit sem kaptam, minek adnék”? De ez rossz hozzáállás. Legalábbis a véleményem szerint.

Az üzleti életben azt már több cég is felismerte, hogy sokkal pozitívabban látják, ha felelősen gondolkodik és cselekszik, önkéntesen tesz a közösségéért, az őket körülvevő társadalom életszínvonalának javítása céljából. Ezt nevezik CSR-nak, vagy szép magyar nyelven vállalati felelősségvállalásnak. Ez persze elég kétarcú dolog, mert sokan csak reklámnak használják, de van pár olyan vállalat, amelyek tényleg megpróbálnak adni is, ha már a vásárlóiktól olyan sokat kapnak 😀 Nekem a kedvencem a Vodafone Főállású Angyal Programja, amely keretében a társadalom számára fontos kérdésekben az “angyalok” 1 éven keresztül együttműködhetnek egy hazai NGO-val, és ez alatt az idő alatt a program költségeit az angyalok számára a Vodafone állja.

A CSR mellett persze számtalan cég adakozik, elsősorban karitatív célokra segélyszervezeteknek, vagy épp nagyobb ünnepnapok közeledtével például kórházaknak, beteg gyerekekkel foglalkozó intézményeknek, stb. Nem csak a cégek, de a magánemberek is karácsonykor adakoznak a legtöbbet, és úgy tűnik, hogy az adakozási kedvet a gazdasági válság sem igen tudta letörni, mégpedig ugyanazért, amiért háborús időkben legkisebb az öngyilkosságok száma. Egyszerűen az emberek a bőrükön tapasztalják milyen nehéz élni, boldogulni, azért sokkal jobban odafigyelnek a másikra, segítenek a másiknak.

Sajnos ha nincs ünnep, és nem túl ünnepi a hangulat, akkor gyakran megfeledkezünk a bajba jutottakról, rászorulókról, szegényekről. Pedig nem kellene. És nekünk fiataloknak sem kellene. Mégpedig azért nem, mert jobba adni, mint kapni. Bizony. És szerintem ezt már mindenki megtapasztalta. Akkor, amikor egy cipős dobozt rakott tele ajándékokkal, hogy valakinek örömet okozzon, vagy elment ételt osztani a hidegben, stb… Nem volt felemelő, megindító és fantasztikus érzés?

Jómagam keresztény fiatal vagyok, így számomra fontos az, hogy adjak. Azért is, mert hiszem, hogy mindenem amim van, azt én is kaptam. Erről a gondolatról Rick Warren gondolatait ajánlom figyelmetekbe, aki vagyonának 90%-át jótékony célokra költi. És köszöni, jól van 😀 Nem azt mondom persze, hogy mindenkinek ezt kell tennie, de ne feledkezzünk meg soha arról, hogy adjunk!

Kérdés: Ti miért adtok vagy épp nem adtok?

Advertisements
1 hozzászólás Post a comment

Trackbacks & Pingbacks

  1. Nekik szarabb, de rajtad áll | Debrecen Bár

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: