Skip to content

2012-07-31

1

Miért nem félünk az úszómedencénktől?

Készítő: Kovács Miklós

Annak az esélye, hogy megfulladunk, sokkal nagyobb, mint az, hogy lezuhanunk a repülőutunk során. Mégis jobban félünk a repüléstől, mint egy kellemes megmártózástól. A videóban megtudhatod, hogy miért is van ez, és hogy miért tartják a lottót az ostobák adójának.

A hajlam, hogy a múlttal vetjük össze a dolgokat okozza azt, hogy az emberek elszalasztják a jobb lehetőséget. Másszóval, egy jó üzlet, ami valamikor egy nagyszerű üzlet volt, közel sem olyan jó, mint egy szörnyű üzlet, ami valaha pocsék volt.

Ha bemennétek egy borüzletbe egy üveg bort vásárolni, és az lenne 8, 27, illetve 33 dolláros áron, mit tennétek? A legtöbb ember nem akarja a legdrágábbat, de nem akarják a legkevésbé drágát  sem. Tehát a középső mellett döntenek. Egy okos kereskedő egy nagyon drágát tenne a polcra, amit senki nem vesz meg (pl.: 500 dollár), mert hirtelen a 33 dolláros bor nem tűnik olyan drágának az összehasonlításban.

Tehát elmondom, amit Ti már tudtok: mégpedig azt, hogy az összehasonlítás megváltoztatja a dolgok értékét. És ezzel az a gond, hogy amikor hazaviszi ezt a 33 dolláros bort, már nem számít mi mellett is volt a polcon. Az összehasonlítások, amiket értékbecsléseknél teszünk, amikor megpróbáljuk felbecsülni, mennyire fogjuk a dolgokat szeretni, nem ugyanaz az összehasonlítás, mint amit elfogyasztásukkor teszünk majd. A változó összehasonlítások problémája megnehezítheti az ésszerű döntések meghozatalát, mondja a videóban Dan Gilbert.

Hoz még egy példát az amerikai professzor. Van a közelünkben egy autórádiós, aki 200 dollárért árulja a termékét, és van egy a város másik végén, aki 100 dollárért. Melyiket vennénk meg? Hát persze, hogy a város másik végére is elautóznánk 100 dollár megtakarításért. Azonban, most képzeljük el, hogy egy autót akarsz venni, amiben van rádió, és a közeli kereskedő 31 000 dollárért árulja. De ha átautózunk a városon megkaphatja 30 900-ért. Átautóznál, hogy megvedd? Most 3 ezrelék megtakarítást jelent a 100 dollár. A legtöbben azt mondják, hogy nem. Vergődjek át a városon, hogy megtakarítsak 100 dollárt egy autóvásárláson?

“Ez a fajta gondolkodás megőrjíti a közgazdászokat és meg is kell, hogy őrjítse. Mert ez a 100 dollár, amit megspórol – hahó – nem tudja, honnan jön. Nem tudja, min spórolta meg. Amikor elmegy a boltba vele, nem úgy megy, hogy én vagyok az a pénz, amit az autórádión spóroltak, vagy én vagyok az az ostoba pénz, amit az autón. Ez pénz. És ha a városon átautózás megér 100 dollárt, akkor megér 100 dollárt függetlenül attól, hogy min spórolja meg. Az emberek nem így gondolkodnak.” Állítja a videóban az előadó.

A legtöbb Földön élő élőlény kicsit fél az új dolgoktól. Hogy miért is? Amivel eddig találkozott, az nem ette meg, de egy új dolog könnyen lehet ragadozó is. A múltból építjük fel a jövőre vonatkozó elvárásainkat, még akkor is, ha nem biztos hogy sok köze van hozzá. Az ember már nem kell, hogy féljen a ragadozóktól, most már csakis attól függ, hogy 10000 év múlva él-e még ember a Földön, hogy milyen döntéseket hozunk meg.

A videó végén egy nagyon érdekes interjút is láthattok, a közönség részéről is érdekes kérdések hangzanak majd el, mint például a szegénység és a terrorizmus összehasonlítása, vagy az fiatalok rádöbbentése arra, hogy egyszer ők is meg fognak öregedni.

Reklámok
1 hozzászólás Post a comment
 1. Máté
  Júl 31 2012

  Miki, a cikkben kiemelhetted volna a terrorizmus példát, vagy az influenzásat, mert azok nagyobbat ütnek, mint az árazás!
  Pl ha azt mondják neked, hogy jövőre jön egy vírus, ami megöl 15 ezer embert az USA-ban, akkor mindenki elkezd aggódni, míg meg nem mondják neki, hogy ez az influenza, amely minden évben ennyi embert megöl.
  Vagy hogy többen meghalnak abban, hogy félelmükben nem szállnak fel repülőre és az autópályán lesz balesetük, mint amennyien meghaltak 2001. szeptember 11-én. Az egész terrorizmus túl van tüzelve a média által, de erről is érdekes a beszélgetés a videóban olyan 25 perc környékén. Nézzétek meg!!

  Válasz

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: