Skip to content

2012-08-03

3

Napenergia extra!

Készítő: Zoli

A bejegyzésben célom tisztázni, hogy milyen lehetőségek és lépcsőfokok érhetők el abban az esetben, ha a nap energiáját szolgálatunkba állítjuk. Napelemes órától, a háztartási vagy éppen katonai felhasználáson át a Holdra tervezett gigaberuházásig.

napelemes eszközök, rendszerek elterjedése természetesen azokon a területeken kezdődött, ahol nincsen kiépítve a villamos hálózat. Itt lehet gondolni a tanyákra, farmokra, de akár a fejletlen(ebb) országokra és szélsőséges adottságú területekre is. Ma körülbelül másfél milliárd ember él elektromos hálózat nélküli környezetben.

A felsorolás tagjai a kisebb teljesítménytől kezdve a nagyobb energiatermelő képesség felé haladva tartalmazzák az egyes napenergiát hasznosító eszközöket és megoldásokat. Ezek egy részét csak megemlítem, az érdekesebb megoldásokat pedig kiemelem és röviden ismertetem (sok esetben link megjelölésével is).

Mivel a következő felsorolás döntően a napelemes technológiához kapcsolódik, az itt látható videó a napelem működésének elvét ismerteti, bő 2 percben.

Napelemes eszközök és megoldások (a teljesség igénye nélkül):

 • Napelemes hajó:

Először kerülte meg a Földet egy tisztán napenergia meghajtású hajó, a Turanor PlanetSolar, 19 hónap alatt, 60 ezer kilométert megtéve: Napelemes hajóval a Föld körül.

 • A 10 legnagyobb már meglévő napenergetikai erőmű (USA, Németország, Spanyolország, Portugália)

A projekt lényege, hogy a nap energiáját használva speciális üvegházakban elpárologtatnák a tengervíz nedvességtartalmát. Ezzel hűtő hatást érhetnek el, és a csapadékot felfogva tiszta vizet nyerhetnek. Ily módon tudnának élelmiszert termelni.

Egyre gyakrabban és egyre nagyobb méretekben használják a napelemeket az egyes elektronikai eszközök energiaellátásának megoldására. Figyelembe kell venni, hogy a sokszor létszükségletű elektronikus (pl. kommunikációs) eszközök üzemeltetéséhez szükséges áramot döntően gázolajjal hajtott aggregátorokkal termelik meg. A napelemek előnyeit (kevesebb fosszilis üzemanyag szállítás és -igény, így kevesebb katonai kockázat és nagyobb energiabiztonság) foglalja össze a következő angol nyelvű cikk, aminek címe: US Military Employs Greatest Weapon Ever: Solar Power és jeligéje: „What wins wars? Fuel.” Közvetve ennek a fosszilis üzemanyagnak az alternatívája jelen esetben a napelem és a napenergia.

Egy konferencián hallottam egy másik extrém katonai felhasználási módról, ez pedig a napelemes automata gépfegyver. Hasonló, napelemes szerkezettel ellátott fegyver mellett nincs szükség kezelő személyzetre, a lövések leadását távirányítású megoldással véghez lehet vinni, csupán a napelemek által megtermelt energiára alapozva, persze a muníció erejéig. Ezzel fokozható a személyi biztonság, habár az elérendő cél kérdéses.

A rendszer legnagyobb előnye érthetően az, hogy a Földi időjárási körülményektől függetlenül, folyamatosan tudna áramot termelni. Az áram szállításának módja még kérdéses, egyik lehetséges alternatíva a mikrohullámú technológia.

A japán atomkatasztrófát követően egy japán cég meglehetősen „érdekes” tervet dolgozott ki: a projektben a Hold felszínén telepítenének több millió napelemet (az összefüggő rendszer a „Luna Ring”), és speciális energia-átviteli módszerrel a megtermelt energiát a Föld lakói számára értékesítenék.

A videóban a vízen úszó hőtermelő szigetek – és erre épülő gőzturbina meghajtása energiatermelési céllal – koncepciója kerül ismertetésre. Hangsúly az úszás szón, így tudja követni az erőmű a Nap mozgását, folyamatosan az optimális irányba fordulva.

 

Az előbb felsoroltak egy részére (az elrugaszkodottabbakra) meglehet, hogy csupán illúzióként gondolhatunk, bár soha nem lehet tudni…

A fejlődés folyamatos és gyorsasága fokozódik.

Ha ismertek hasonló rendkívüli vagy extrém napenergia felhasználási módokat, érdeklődve várom a hozzászólásokat!

Reklámok
3 hozzászólás Post a comment
 1. Laci
  aug 3 2012

  Mi mikor pár éve építkeztünk, akkor egy fekete műanyaghordó volt felszerelve a garázs oldalára, amit egész nap melegített a nap, úgyhogy este le tudtunk zuhanyozni azzal a vízzel. Nem túl innovatív, mondhatni egy “nomád napkollektor”, de akkor épp az egyik leghasznosabb eszközünk volt 😀

  Válasz
  • Zoli
   aug 14 2012

   Kedves Laci! Ezek a logikus megoldások a legjobbak egyébként, ami mindenki számára megvalósítható és érthető. A sikerek itt kezdődnek szerintem 🙂 Nekem is volt szerencsém hasonlóval tisztálkodni a nagyszüleim kertjében annak idején (igaz, ez csak most jutott eszembe, hogy írtad), viszont mostanában nem igazán látok ilyen megoldásokat, ebben a kényelmes világban. Persze ahol hajlandóak időt áldozni a feltöltésével és/vagy rászorulnak, ott biztos van.

   Válasz
 2. taskymuse
  aug 3 2012

  Köszönet az újabb napenergiás postért.Nagyon érdekes felhasználási területekkel foglalkozik és szerintem a belátható jövőben nem is annyira irreális egyik-másik megvalósulása,elterjedése.

  Válasz

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: